Lótusz

Lótusz

Esküvői hagyományok és eredetük

2014. szeptember 15. - Lótusz_blogger

Bizonyos esküvői hagyományok, mint például a gyémántgyűrű, jól ismert, hogy csak kereskedelmi célból születtek. De a legtöbb esküvői hagyomány azonban az ókori történelem óta létezik. Íme néhány hagyomány, melyeket valószínűleg mindenki ismer, de azt, hogy honnan ered nem biztos, hogy mindannyian tudjuk.  

Menyasszonyi csokor

A menyasszonyok először az ókorban sétáltak a ceremónia alatt menyasszonnyi csokorral a kezükben. De akkor a csokor nem virágokat tartalmazott, hanem gyógynövényeket és egyéb növényeket: fokhagyma, kapor... Ennek oka, hogy a betegségeket akarták ezzel távol tartani. Ugyanis abban az időben sok járvány volt, de a  gyógynövények egyes fajtái gyógyírok voltak rá és védelmet is nyújtottak a betegségekkel szemben.  

Koszorúslányok egyforma színű ruhája

 Sok országban, elnöki vagy államfői kíséret azonos autók konvoját jelenti. Ez azért érdekes, ha meg akarják támadni a prominens személyt, a testőrök azonnal tudják, melyik autót kell védeni. A koszorúslányok is egyfajta védelmet adnak a menyasszonynak: mégpedig a gonosz szellemek elűzése érdekében, megtévesztésképp hasonló halvány, csicsásabb ruhában vannak (a menyasszonyhoz hasonlóan), mint a többi vendég. Ma már a koszorúslányok legtöbbje próbálja kiharcolni a menyasszonynál, hogy az ő, és ne a több hölgyike ízlését, vagy épp a menyasszonyét tükröző ruhában kelljen végigasszisztálnia a ceremónián.

Rizsdobálás a termékenységért

A hagyományos rizsáradatot a menyasszony és a vőlegény részére nem kizárólag a keresztény hagyományok miatt használják. Többek közt gyakorolják a Távol-Keleten is ezt a tradíciót. Úgy vélik, hogy a rizs a házaspár termékenységét hivatott szolgálni. Ne feledkezzünk el róla, a gazdag gyermekáldás érdekében!

  Az esküvői torta

 Régen az esküvőkön nem torta, hanem kenyér volt. Abból a vőlegény levágott egy darabot, majd megosztotta a menyasszonnyal. A többi vendég is igyekezett akár csak egy kis morzsát is megkaparintani belőle, ugyanis azt tartották, hogy szerencsét hoz. Ma már a kenyeret a torta helyettesíti.

A harisnyakötő eldobása Vissza a kevésbé civilizált időkre: Európában, az esküvő másnap reggelén a közösség tagjai bemennek a házaspár hálószobájába, hogy ellenőrizze a menyasszony harisnyatartóját és harisnyáját bizonyítékul arra, hogy a házasság már beteljesedett. Idővel azonban ezt a gyakorlatot elfogadhatatlannak tartották. Ennek mai napi leképezése, hogy az új férj eltávolítja a harisnyakötőt a menyasszonyról és bedobja a tömegbe. Szóval, ez sem egy megvetendő hagyomány! :)

A mézeshetek

  Régen, amikor sokkal nagyobb volt a hagyománya annak, hogy gazdagok a gazdagokkal, szegények a szegényekkel házasodtak, illetve sok volt az elrendezett házasság. Sok vőlegény fogta magát és elrabolta menyasszonyát. Idővel már figyelembe kezdték venni a saját akaratot is, így az elrablás már csak egy hagyományőrző dolog volt. Miközben ez a szöktetés a násznép előtt zajlott, miközben mézes bort fogyasztottak. Innen jön a nászút, illetve a mézeshetek tradíciója.

 

A gyűrű

 A 12. században az akkori pápa vezette be a jegygyűrű használatát. Mivel akkoriban még "divatosak" voltak a lányszöktetések (amit valljuk be nehéz volt bizonyítani, hogy a menyasszony is egyetért a dologgal), ezért lett a gyűrű az eljegyzés szimbóluma.

 

Az üvegpohár összetörése

 

Zsidó hagyomány: a pohár eltörése a jeruzsálemi templom lerombolásának jelképe. Az üvegcserép boldogságot és hosszú együtt töltött éveket szimbolizálja.

Függetlenül attól, hogy ezek a hagyományok valójában miért alakultak ki, színesítik az esküvőket! Szóval mégha nem is mindig értünk egyet vele, azért nem árt, ha megtartjuk. Ti tudtok egyéb hagyományokról is? Az eredetükkel együtt?

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5016331676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása