Lótusz

Lótusz

Ilyen lesz az időjárás a Dávid-naptár szerint 2019-ben

2019. január 13. - Lótusz_blogger

Milyen időre számíthatunk idén?

Eső előtt könyönyeg...

colorful-umbrellas-1492095_1280.jpg pixabay


Néhány év óta minden évben megvásárolom a Dávid-naptárat (újságárusnál kapható, nem is horro-áron). Nem szoktam minden nap megnézni, inkább olyankor pillantok rá, amikor mondjuk nyáron már tele a hócipőm a kánikulával, vagy épp télen besokallok a hideg, a fagy, a hó miatt. Vagy olyankor, amikor a nyaralást tervezem.

És ilyenkor, amikor megnézem a kívánt napokat megnyugszom: mert legtöbbször bejön, amit Dávid Mihály, a mérnök "megjósol".

Dióhéjban a Ripostnak nyilatkozott arról, hogy milyen időjárásra számíthatunk idén:

„A tél leghidegebb napjaira január első hetében és február 12-e körül kell számítani. Mindkét időszakban havazásra, kőkemény fagyokra, éjjelente mínusz 15–20 fokra készüljünk, és napközben sem emelkedik a hőmérséklet nulla fok fölé” – nyilatkozta a Dávid Mihály.

A tavasz érkezéséről ennyit mondott: Március első napjaiban ismét hidegre fordul majd az idő, éjjel még lehetnek fagyok.  Az előrejelzésem és a számításaim szerint március 5-én hirtelen érkezik meg hazánkba a tavasz”.

Mikor menjünk nyaralni?

A mérnök 2019-re azt jósolja, hogy a nyár sokkal hamarabb megérkezik és hőségrekordok is meg fognak dőlni: "Óriási változásra nem lehet számítani jövőre, minimális hőmérsékletemelkedés várható 2018-hoz képest. Hullámzó lesz az év, minden hónapban lesz egy nagyon meleg és egy nagyon hideg időszak, de július eleje is strandidőt tartogat. Kevés lesz az eső, számításaim szerint négy év múlva várható csapadékos nyár, addig viszont a mezőgazdaságból élők bosszankodhatnak” – nyilatkozta a mérnök, és a nyár sokáig kitart majd - egészen szeptemberig.

Enyhe ősz, kemény tél lesz jövőre

Dávid Mihály szerint az enyhe, de esős ősz után fagyos, kemény telünk lesz, mínusz fokokkal,  fehér karácsonyunk lehet!

„Novemberben átlagos, a hónapra amúgy is jellemző időjárásra van kilátás: egyre inkább hűl majd a levegő, végül megjelennek az éjszakai fagyok, és nappal sem lesz tíz foknál magasabb csúcshőmérséklet. A decemberi hideghullám 12-13-án várható, Luca napjára, ekkor akár -8, -9 fok is lehet nappal” – mondta Dávid Mihály.

Én Dél-Kelet Magyaroszágon élek, ezen a naptáron az látszik, hogy február második harmadában fog felfelé kúszni majd a hőmérő higanyszála. És az is remélem be fog jönni, hogy lesz tavasz 15-20-25 fok, amit én személy szerint imádok! Úgy néz ki, hogy a nyár nagyon nyár lesz:) Vagyis már május legvégén 30 fok lehet, ami szinte egész nyáron kitart. A tél november második felében alakul, majd decemberben bekeményít. Ekkora már havazás is ígérkezik.

Neked melyik a kedvenc időjárásod? És évszakod?

Nézd meg, régen hogyan jósolták meg az időjárást: Népi megfigyelések egész évre.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9216334248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidasi György 2020.10.05. 07:34:41

2020-ra magam részéről cáfoltam a Dávid naptár szerint megjósoltakat. Nekem lett igazam. Az idén még hőség nap is 1-2 volt csak. Annyi eső volt, hogy az egész nyári időszakot hűtötte, de ez várható is volt, mert a felmelegedés hatására elolvadt jéghegyekből sok víz került a légkörbe, valamint a vulkánok is sok hamut biztosítottak a felhőképződéshez. Nem érdemes túlmisztifikálni a Dávid-naptárat. Semmivel sem tökéletesebb más hosszútávú meteorológiai jelentéstől!
süti beállítások módosítása