Lótusz

Lótusz

"Erzsébet megrázta pendelyét" - időjárással kapcsolatos népi hiedelmek

2014. november 19. - Lótusz_blogger

A régi (jó értelemben vett)  parasztemberek, na és a városiak is, mivel nem volt meteorológiai jelentés, megfigyeltek összefüggéseket az időjárással kapcsolatban. Összegyűjtöttem nektek, hogy az év melyik napján történt események mit jeleznek előre.

/Tudományos alapon "jósol" az időjárásról Dávid Mihály, már évtizedek óta. ITT/

Január

Január 1. - Ha az új év első napja napfényes, jó esztendőre számíthatunk.

Január 6. - "Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhéj, az íziket rakjátok el, mert még hosszú lesz a tél." (ízik= takarmány, kukoricaszár, melyet fűtésre is használtak)

Január 18. "Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy.

Január 21. - "Ha Ágnes hideg, Vince majd engesztel, hogy teljék a pince."

Január 22. - Ha Vince napján napos az idő, jó lesz a bortermés, ellenkező esetben rossz.

Január 25. - Ha Pál napján süt a nap és a medve előjön a barlangjából, még negyven napig hideg lesz.

 

Február

Február 2. - Ha a medve kijön a barlangból (mert süt a nap, szép az idő), akkor még sokáig tél lesz. Ha viszont benn gubbaszt, és esze ágában nincs kinézni se.... akkor hamarosan beköszönt a tavasz!

Február 6. - "Dorottya tágítja" a hideget, vagyis enyhíti.

Február 14. - Ha Bálint napján száraz, hideg az idő, akkor jó lesz a termés.

Február 16. - A hiedelmek szerint Julianna napjától melegebbre fordul az idő, ha mégis havazik, akkor a "Julisok bolondoznak".

Február 19. - Ha Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor hamarosan eljön a tavasz.

Február 22. - A hiedelmek szerint amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz József napján is

Február 24. - "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál".

Március

Március 12. - Ha Gergely napján esik a hó, akkor "Gergely megrázza a szakállát".

Március 18. - "Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget". Ha ezeken a napokon süt a nap, akkor hosszú meleg nyár várható. Ha nem süt, akkor hosszú, lucskos ősz lesz.

Március 21. - Ha Benedek napján dörög az ég, akkor száraz nyarunk lesz.

Március 25. - A jó idő ezen a napon visszahozza a vándormadarakat. De! Ha ezen a napon megszólalnak a békák, még 40 napig hideg lesz.

 

Április

Április 6. - Ha Irén napján esik az eső, szűk lesz az esztendő, vagyis nem sok jóra számíthatunk. Április 14. - A hiedelmek szerint e napon szólal meg a kakukk. Ha már kizöldült a természet, akkor jó lesz a széna.

Április 25. - Ha Márk, Pál napján megszólal a pacsirta vagy a béka, akkor jó termés várható. Viszont, ha a fülemüle szólal meg, akkor változékony lesz a tavasz.

Május

Május 12., 13., 14. - Pongrác, Szervác és Bonifác napján a hiedelmek szerint hirtelen hidegre változik a tavaszi jó idő,  még fagy is várható éjszaka. Pünkösd napján (húsvét utáni 50. nap) ha esik az eső, akkor jó termés várható.

 

Június

Június 8. - Medárd napja időjárás jósló nap. Ha ezen a napon esik, akkor negyven napig esni fog, ha nem esik, akkor továbbra is száraz idő lesz.

Június 10. - A hiedelmek szerint nem ajánlatos ablakot nyitni, mert "Margit asszony a legyek királynéja, és minden legyet beereszt a konyhába".

Június 13. - Egyes régiókban nagy esőt jósoltak erre a napra, ezért "Szent Antal napjára a szénát össze kell szedni, mert Szent Antal elveri".

Június 24. - "János napi zivatar, negyven napig elkavar".

Június 29. - Péter-Pál napja az aratás kezdete. Ha rossz az idő, akkor rossz termésre és éhínségre lehet számítani.

 

Július

Július 20. - A hiedelmek szerint ezen a napon gyakoriak a viharok, ezért jobb nem kimenni a mezőre, mert aki dolgozik, abba belecsaphat a villám és a termést jég éri. :(

Július 22. - Ha Mária Magdolna napján esik az eső, akkor Mária siratja a bűneit.

Július 25. - A Jakab napján a télre "jósolhatunk". Ha száraz, akkor a tél is száraz lesz, ha esős, akkor havas tél volt várható.

Július 26. - Ha Anna napon szép idő van, akkor megkezdődött a kender nyűvése és az annabab szedése.

Augusztus

Augusztus 1. - A Mura vidéken úgy tartották, hogy ezen a napon nem dolgozhatnak a szőlőtermelők, mert ha igen, akkor a szőlőszemek lehullanak a fürtökről.

Augusztus 24. - Bertalan napján lehet megjósolni az őszi időjárást. Ha ezen a napon szép, napos idő van, akkor az ősz is enyhe lefolyású. Ha esős, szeles az idő, az ősz is ilyen lesz.

Szeptember

Szeptember 1. - Ezen a napon is következtetni lehet az őszi időjárásra. Ha esős, akkor az ősz is esős lesz, ha nem esik, akkor száraz őszre számítottak.

Szeptember 8. - Kisasszony napján, ha bugyborékosan esett az eső, akkor az ősz csapadékos lesz.

Szeptember 21. - Ha ezen a napon tiszta az idő, akkor a szőlősgazdák jó bortermésre számíthatnak.

Szeptember 29. - Ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú, szép őszre lehet számítani.

 

Október

Október 21. - Ha Orsolya napján szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad.

Október 26. - Ha Dömötör napján hideg szél fúj, akkor kemény télre lehet számítani.

November

November 11. - Márton napja időjárás jósló nap. "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe lesz a tél, ha barnán, akkor kemény tél várható". Ha a Márton napi lakomán elfogyasztott lúdnak fehér hosszú a csontja, akkor havas lesz a tél, ha pedig barna és rövid, akkor sáros. (Ettél idén libát? És milyen volt a csontja?)

November 19. - Ha Erzsébet napján esik a hó, akkor "Erzsébet megrázta pendelyét".

November 25. - "Ha Katalin kopok, akkor a karácsony locsog. Ha viszont Katalin locsog, akkor karácsony kopog."

 

December

December 6. - A hiedelmek szerint ha Miklós napján havazik, akkor "Miklós megrázta a szakállát". Az e napi időjárásból a karácsonyi időjárásra következtettek.

December 13. - "Szent Lucának híres napja a napot rövidebbre szabja". Ez a nap a téli napforduló napja.

December 21. - Ha Tamás nap reggelére friss hó borítja a tájat, akkor békés, boldog karácsony lesz. Ha az ezen a napon megölt disznó mája nagy, akkor csikorgós lesz a karácsony.

December 25. - Ha Karácsony napja hétfőre esik, akkor ködös tél lesz, szeles tavasz és viharos nyár.Ha keddre esik, akkor hosszú lesz a tél, nedves a tavasz és bő termés várható. Ha szerdára esik, akkor kemény zúzmarás a tél és a tavasz, nedves a nyár és kellemes az ősz. Ha csütörtökre vagy péntekre esik, akkor kellemetlen hideg tél lesz és forró nyár. Ha szombatra esik, jó tél, szeles tavasz várható. Ha vasárnapra esik a karácsony, akkor jó tél, szeles nyár, se meleg, se hideg tavasz és bő termés várható. Érdekesek ezek a népi megfigyelések... De a legfontosabb dolog nem az időjárás! A legfontosabb dolog az életben az egészség, a szeretet, a béke és a jóra való törekvés! Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg!

/Tudományos alapon "jósol" az időjárásról Dávid Mihály, már évtizedek óta. ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616331770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása