Lótusz

Lótusz

Szent Januáriusz vére meggyógyít

2020. szeptember 16. - Lótusz_blogger

Minden évben háromszor folyékonnyá válik Szent Januáriusz vére.

januariusz.jpg szaboferi.hu


Hihetetlen ereklye található Nápolyban:

A régiek azt tartották, hogy amikor Szent Januáriusz vére elveszíti folyékony halmazállapotát, akkor valamiféle vész leselkedik Nápoly lakóira.

Minden évben három alkalommal válik cseppfolyóssá Szent Januáriusz vére: szeptember 19-én, december 16-án és május első vasárnapja előtti szombaton.

Idén májusban megint megismétlődött a csoda: cseppfolyóssá vált Januáriusz vére. A hívők reményei szerint szeptember 19-én is újra megtörténik ez a hihetlen jelenség.

Ki volt Szent Januáriusz?

Valószínűleg Kr.e .272-ben született a Római Birodalomban, ismeretlen helyen. Földi pályafutását 305 szeptember 19-én fejezte be, amikor kivégezték hat másik társával. A keresztény hitet terjesztette, amely akkoriban új és nem elfogadott vallás volt.

Életéről nem sok információ maradt fenn, legendája halála után kelt életre. Szent Januáriusz véréből egy kis mennyiséget állítólag felfogott egy asszony – nevezetesen, Eusebia – egy kis ampullában. Ezt ma a nápolyi katedrálisban őrzik, s a hagyomány szerint évente háromszor válik cseppfolyóssá (akár még fel is buzog): szeptember 19-én, december 16-án és május első vasárnapja előtti szombaton, utána egy darabig úgy marad, majd újra megalvad.

(Más források szerint nem egy, hanem két üvegcse létezik. Utóbbi valamivel kevesebb vért tartalmaz, mint az előbbi fele.)

Szent Januáriusz csodája

Évente három alkalommal hívők ezrei zarándokolnak Nápolyba, hogy megtekintsék a vér csodálatos átváltozását, a vércsodát. Rossz ómen, ha a vér csodája, a folyékonnyá válás nem történik meg. Néhány ilyen alkalom után valóban rossz dolgok történtek: például 1939-ben - ekkor robbant ki a II. világháború; 1943-ban - amikor Olaszország belépett a háborúba, 1973-ban - Nápolyban kolerajárvány tört ki; 1980-ban - Olaszország déli részét földrengés rázta meg.

Szent Januárusz vérének legendáriumához hozzátartozik, hogy képes spontán módon folyékonnyá válni. Ilyen alkalom például a pápai látogatás.

Ünnepnapján körmenetben viszik az ereklyét a Santa Chiara Monostortól indulva, ahol az érsek a hívők előtt felemeli és megdönti az ereklyetartót, megmutatva, hogy szilárd a tartalma, majd a főoltárra helyezi a szent többi relikviája mellé.

A vér csodá változását már tudósok is próbálták megfejteni, de kielégítő választ nem találtak viselkedésére. Azért, hogy nehogy megsemmisüljön az ereklye, inkább nem is engedik, hogy megbolygassák a vért.

Szent Januáriusz vérének állapota előre jelezheti a szerencsétlenségeket. De mivel a vér a megújulás, megtisztulás jelképe, gyógyító erővel bír.

Ha fájdalmad van, beteg vagy, kérd Szent Januáriusz segítségét, hogy mosson át vérével, tisztítson meg minden betegségtől és újítsa meg sejtjeidet, szöveteidet.

Istenünk, ki megengedted, hogy Szent Januarius vértanúd emlékezetét megüljük, add meg, kérünk, hogy az örök boldogságban társaságának örvendhessünk! Amen.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7116334550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása