Ez az íz gyermekkoromra emlékeztet! Olyan mint bébipapi. Bár akkoriban a sütőtök nem tartozott a kedvenceim közé. Viszont mostanában egyre jobban kezdem megkedvelni ezt a meleg, őszi, selymes zamatot.
Aztán elfilóztam: a karácsony közeledtével itt a gasztro-ajándékok virágkora. Ez a lekvár tipikusan az otthon melegének egykori világát hozza vissza.
Hogyan készítsd el ez a remekművet?
Végy egy sütőtököt! Pucold meg, majd kockázd fel, és csorgass rá 1 citrom levét. Tegyél hozzá egy csipet gyömbért és fahéjat, majd engedd fel vízzel, hogy ellepje. Főzd puhára. Majd ugyanígy vegyél 3-4 almát, pucold meg, kockázd fel és tedd a tök mellé a fazékba.
Hagyd kihűlni, majd botmixerrel pépesítsd/passzírozd át paradicsom-passzírozón! Adj hozzá 10-15 dkg cukrot, majd főzd fél óráig állandó kevergetés mellett.
Közben készítsd elő az üvegeket. Ha kész a lekvár, tedd az üvegbe, szórj a tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot és meleg dunsztban hagyd kihűlni!
Kész is fantasztikusan őszi ízű, színű finomság. Akár süteménybe is teheted!
Jó étvágyat kívánok!
+ egy ötlet: ha szép üvegbe teszed, és egy kedves anyagot teszel a tetejére, masnit kötsz rá, akkor akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes!
Még több karácsonyi ötletet ITT találsz!
Kövess a FACEBOOK-on is!