Annak, aki a túrós és lekváros íz összefonódását imádja
Van egy kolléganőm. Tökéletes alakkal rendelkezik, legalább 10 évet letagadhatna... Pedig hetente minimum egyszer sütivel állít be! És nem is glutén- meg cukor- meg mindenmentes vackokkal, hanem igazi, ehető finomságokkal! A legutóbbi sütiálom, melyet megkóstoltatott, a Morvai kalács volt. Ez a fincsi kelt kalács túrót rejt a belsejében és a tetején pedig lekvár virít. Fantasztikus ízorgia!
Ő az:
Hozzávalók
Tésztához
- egy csomag élesztő
- 7,5 dl tej
- 1 kg finomliszt (a fele lehet rétesliszt)
- 8 dkg kristálycukor
- 12 dkg margarin
- 1 kiskanál só
- 1-2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- fél kg tehéntúró
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál kristálycukor
A tetejére:
- kb. 30 kiskanál szilvalekvár
- 4 evőkanál finomliszt
- 6 dkg margarin
- 3 evőkanál kristálycukor
Elkészítése
Tészta
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle és az élesztőt belemorzsoljuk, majd teszünk bele egy kis cukrot, és felfuttatjuk.
A lisztet tálba tesszük a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, a langyosra olvasztott margarinnal, egy pötty sóval citromhéjjal ízesítve 6-8 percig dagasztjuk. Majd a tojások sárgáját is beledolgozzuk, és 50 percig kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett lapra borítjuk, kb. 60x45 cm nagyságú tésztát nyújtunk, amit 30 egyenlő négyzetre vágunk.
Töltelék
A túrót összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd a tészták közepére kanalazzuk. 4 sarkát a töltelékre hajtjuk, és margarinnal kikent tesibe rakjuk úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek.
Olvasztott margarinnal körbekenjük. Ujjunkkal a közepüket benyomjuk, a mélyedésbe 1-1 kiskanál szilvalekvárt rakunk. A lisztet a margarinnal és a cukorral elmorzsoljuk, és a kis kalácsokra szórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
És még melegen elkezdjük enni, bármennyire is égeti a nyelvünket! :)
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszik a recept, oszd meg mással is! Kövess a FACEBOOK-on is!
Még több receptért kattints IDE.
Lótusz