Lótusz

Lótusz

Morvai kalács: túrós-lekváros ízorgia

2016. március 17. - Lótusz_blogger

Annak, aki a túrós és lekváros íz összefonódását imádja

Van egy kolléganőm. Tökéletes alakkal rendelkezik, legalább 10 évet letagadhatna... Pedig hetente minimum egyszer sütivel állít be! És nem is glutén- meg cukor- meg mindenmentes vackokkal, hanem igazi, ehető finomságokkal! A legutóbbi sütiálom, melyet megkóstoltatott, a Morvai kalács volt. Ez a fincsi kelt kalács túrót rejt a belsejében és a tetején pedig lekvár virít. Fantasztikus ízorgia!

Ő az:

kész

Hozzávalók

Tésztához

  • egy csomag élesztő
  • 7,5 dl tej
  • 1 kg finomliszt (a fele lehet rétesliszt)
  • 8 dkg kristálycukor
  • 12 dkg margarin
  • 1 kiskanál só
  • 1-2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • fél kg tehéntúró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál kristálycukor

A tetejére:

  • kb. 30 kiskanál szilvalekvár
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 6 dkg margarin
  • 3 evőkanál kristálycukor

Elkészítése

Tészta

A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle és az élesztőt belemorzsoljuk, majd teszünk bele egy kis cukrot, és felfuttatjuk.

tészta.jpg Tészta


A lisztet tálba tesszük a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, a langyosra olvasztott margarinnal, egy pötty sóval citromhéjjal ízesítve 6-8 percig dagasztjuk. Majd a tojások sárgáját is beledolgozzuk, és 50 percig kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett lapra borítjuk, kb. 60x45 cm nagyságú tésztát nyújtunk, amit 30 egyenlő négyzetre vágunk.

Töltelék

töltelék.jpg Túrótöltelék


A túrót összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd a tészták közepére kanalazzuk. 4 sarkát a töltelékre hajtjuk, és margarinnal kikent tesibe rakjuk úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek.

tetejére.jpg Margarinos szmötyi a tetejére


Olvasztott margarinnal körbekenjük. Ujjunkkal a közepüket benyomjuk, a mélyedésbe 1-1 kiskanál szilvalekvárt rakunk. A lisztet a margarinnal és a cukorral elmorzsoljuk, és a kis kalácsokra szórjuk.

sütőbe-vele.jpg Tepsiben, sütőpapíron pihennek a kalácskák, sütés előtt


Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

sütőből-kivéve.jpg ...kisült-e már a kalácsom? - Igen!


kész

És még melegen elkezdjük enni, bármennyire is égeti a nyelvünket! :)

Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszik a recept, oszd meg mással is! Kövess a FACEBOOK-on is!

Még több receptért kattints IDE.

Lótusz

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6716332742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása