A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A bélflóra jelentős mértékben felelős az immuntevékenységünk megfelelő intenzitásáért, méregtelenít és csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését.
Ha bélflóra egyensúlya felbomlik. akkor az addig inaktív káros baktériumok és gombák elszaporodnak ( a bélflóra idáig ép volt, de vissza lettek szorítva a jó bélbaktériumok), így különböző panaszokat okozhatnak.
Mi okozhatja a bélflóra egyensúly-zavarát?
Gyakran okozhatja antibiotikum szedése vagy akár súlyos hasmenés is. A hormonális készítmények is hatással lehetnek rá. De a finomított szénhidrátok (cukrok) túlzott fogyasztása is felboríthatja a bélflóra egyensúlyát.
A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták száma csökken, más élőlényeké viszont megnő a több száz itt élő baktériumfaj közösségében. Ahhoz, hogy minden mikroorganizmus a megfelelő számban képviseltesse magát a munkamegosztásban, és újra elindulhasson az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységük, az egyensúlyt vissza kell állítani jótékony baktériumok bejuttatása révén.
Hogyan óvjuk bélflóránkat?
A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Ezért fontos, hogy mikor borul a bélflóránk - pl. antibiotikum szedésésének első napjától kezdve - iktassunk be probiotikumot. Ezzel megelőzhető, hogy kársodojon bélflóránk, a Bacillus clausii gátolja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, és támogatja a hasznos baktériumok elterjedését.
Figyeljünk a táplálkozásra a mindennapokban!
A hétköznapokban nagyon fontos, hogy figyeljünk a helyes táplálkozásra. Ne fogyasszuk feldolgozott élelmiszereket, sok cukrot tartalmazó ételeket, élesztőből készült ételeket, mert azok a káros baktériumok táborát erősítik.
Néhány élelmiszer, mely természetes probiotikum-forrásként viselkedik és érdemes a mindennapi táplálkozásba beiktatni, a magyar és más nemzetek népi konyhájában is megtalálható: a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a koreaiak nemzeti ételének számító kimchi (csípős savanyított káposzta) vagy a kombucha tea elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását. Szintén jótékony hatású a joghurt és kefír.