Lótusz

Lótusz

Erősítsd az immunrendszered belülről!

2016. október 21. - Lótusz_blogger

A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A bélflóra jelentős mértékben felelős az immuntevékenységünk megfelelő intenzitásáért, méregtelenít és csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését.

 

Ha bélflóra egyensúlya felbomlik. akkor az addig inaktív káros baktériumok és gombák elszaporodnak ( a bélflóra idáig ép volt, de vissza lettek szorítva a jó bélbaktériumok), így különböző panaszokat okozhatnak.

Mi okozhatja a bélflóra egyensúly-zavarát?

Gyakran okozhatja antibiotikum szedése vagy akár súlyos hasmenés is. A hormonális készítmények is hatással lehetnek rá. De a finomított szénhidrátok (cukrok) túlzott fogyasztása is felboríthatja a bélflóra egyensúlyát.
A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták száma csökken, más élőlényeké viszont megnő a több száz itt élő baktériumfaj közösségében. Ahhoz, hogy minden mikroorganizmus a megfelelő számban képviseltesse magát a munkamegosztásban, és újra elindulhasson az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységük, az egyensúlyt vissza kell állítani jótékony baktériumok bejuttatása révén.

Hogyan óvjuk bélflóránkat?

A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Ezért fontos, hogy mikor borul a bélflóránk - pl. antibiotikum szedésésének első napjától kezdve - iktassunk be probiotikumot. Ezzel megelőzhető, hogy kársodojon bélflóránk, a Bacillus clausii gátolja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, és támogatja a hasznos baktériumok elterjedését.

Figyeljünk a táplálkozásra a mindennapokban!


A hétköznapokban nagyon fontos, hogy figyeljünk a helyes táplálkozásra. Ne fogyasszuk feldolgozott élelmiszereket, sok cukrot tartalmazó ételeket, élesztőből készült ételeket, mert azok a káros baktériumok táborát erősítik.
Néhány élelmiszer, mely természetes probiotikum-forrásként viselkedik és érdemes a mindennapi táplálkozásba beiktatni, a magyar és más nemzetek népi konyhájában is megtalálható: a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a koreaiak nemzeti ételének számító kimchi (csípős savanyított káposzta) vagy a kombucha tea elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását. Szintén jótékony hatású a joghurt és kefír.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1316333180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása