Ínycsiklandó szilvás-fahéjas lepény bögrésen
Ezt a sütit a minap kóstoltam, majd ki is próbáltam, Egy kolléganőm a születésnapja alkalmából lepett meg bennünket vele. Szilvát még elvétve találunk, a fahéj pedig mindig csodálatosan ünnepi varázslatos atmoszférát teremt ősszel-télen otthonunkban.
Hozzávalók
Tésztához
30 dkg liszt (2,5 bögre);
20 dkg vaj vagy 25 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
1 csipet só
1 kiskanál citromlé
reszelt citromhéj
esetleg tej a gyúráshoz
Töltelékhez
búzadara
szilva fagyasztottból kb. 1,5 kg, vagy frissből kb. 1 kg
fahéj
Masszához:
3 db tojás – külön a sárgája, külön a fehérje
6 evőkanál cukor (fél bögre cukor)
4 dl sűrű tejföl (1 nagy doboz)
3 evőkanál búzadara
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze úgy, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Nyújtsuk ki és közepes tepsit béleljünk ki vele (az oldalára is jusson). Hintsük meg búzadarával és félbevágott szilvával (de akár sárgabarackkal, cseresznyével, meggyel is készíthetjük), szorosan egymás mellé helyezve a vágott felükkel felfelé lévő szemeket.
A gyümölcsre szórjunk fahéjjal kevert cukrot és öntsük le a masszával, amihez a 3(+1) tojás fehérjének felvert habját is hozzákeverjük. (A 6 evőkanál cukor egyik felét a tojás sárgájához, a másik felét a fehérjéhez keverjük).
Ezt a masszát terítsük szét egyenletesen a tepsiben már pihengető süteményen és sütőben 35-40 perc alatt süssük pirosra.
Jó étvágyat!
Még több recept : ITT.
Kövess a FACEBOOK-on!