Az egyik kolléganőm, Erzsébet napra egy különlegességgel lepte meg az őt felköszöntőket: Guráblit készített.
De mi is az a Gurábli? A Gurábli egy sváb (mások szerint bácskai) édes sütemény, ami nagyon hasonlít az általunk ismert linzerhez. A süti sütés után azonnal fogyasztható, de a legfinomabb néhány hetes "elzárás" után (karácsonyra egy fémdobozba eltéve tökéletes)! Régen, az asszonyok a katonáknak készítették, akik háborúba mentek.
Gurábli
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 25 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 30 dkg kristálycukor
- vaníliás cukor (tetszés szerint 1-2 csomag)
- 1 citrom héja
- 1,5 sütőpor
Elkészítés:
A lisztet összemorzsolom a zsírral, majd hozzáadom a többi hozzávalót.
Ha nem elég lágy a tészta lehet beletenni tejfölt. 1 óráig hűtőben pihentetem, majd ujjnyi vastagra nyújtom, szaggatom és megkenem a tojások fehérjével és durvára vágott dióval megszórom. Forró sütőben addig sütöm, amíg az alja rózsaszínű nem lesz.
Karácsony előtt, az adventi készülődés során ezt is elkészíthetjük, így karácsonykor már van legalább egyféle sütink.
Jó étvágyat hozzá! :)
Még több karácsonyi ötletért kattints IDE.
Üdv: Lótusz (Facebook)
Köszönet Vargáné Erzsikének a receptért!