Cinnabon - az isteni fahéjas csiga az amerikaiknál
Ez egy Amerikában nagyon kedvelt édesség. Édes, szaftos, ízletes. És nem éppen fogyókúrás... Nem egy hétköznapi fahéjas csiga: nyakon van öntve mascarponéval, karamellel, így aztán tényleg "csömör gyönyör". :)
- 2,5 dl (1 bögre) tejben megfuttatjuk a 2,5 teáskanál élesztőt;
- hozzátesszük a 10 dkg (1/2 bögre) cukrot;
- 8 dkg vajat;
- csipetnyi sót;
- 2 egész tojást; és a
- 55-60 dkg (3 és 3/4 bögre) BL 80-as lisztet (nem BL55!)
Az összetevőket rugalmas tésztává gyúrjuk, dagasztjuk, majd hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
A töltelékhez az alábbiakra van szüksége:
- 8 dkg puha vajat
- 20 dkg (kicsivel kevesebb, mint 1 bögre) barna cukorral, és
- 2,5 evőkanál őrölt fahéjjal.
A mázhoz az alábbiak szükségesek összekeverve:
- 8 dkg vaj
- 20 dkg (kicsivel kevesebb, mint 1 bögre) porcukor
- 10 dkg krémsajt (mascarpone)
Rátéthez:
- karamellszószt készítünk, majd
- durvára darált, pirított pekándiót szórunk tetejére.
A megkelt tésztát 50*40 -esre nyújtjuk, megkenjük a vajjal, majd megszórjuk a fahéjas cukorral és a nyújtófával elsimítjuk a tölteléket. A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd egy cérnaszállal (vagy késsel) 4-5 cm-s szeletekre vágjuk. Vagy 1. sütőpapírra fektetjük; vagy 2. muffin-formákba helyezzük és még 30 percig kelesztjük. Előmelegített (200 fokos) sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Ezután jön rá a "csömör gyönyör": a vajat, mascarponét, cukrot habosra keverjük, és még forrón a sütőből kivett csigákra kenjük. Erre jöhet még egy kis karamellaöntet, illetve pekándió-darabok.
Nyami! :)
Ha neked is tetszik a cikk, oszd meg mással is! Kövess a Facebook-on is!
Áldás! Lótusz