Bár az egyik Lőrincen már túl vagyunk (augusztus 10-én), de a másik mégcsak szeptember 5-én lesz majd. Mindez azért fontos, mert állítólag őkelme "belepisil" a dinnyébe és azután már olyan poshadt ízű, ehetetlen lesz ez a fantasztikus nyári gyümölcs.
Ha viszont még a karácsonyi vagy a szilveszteri asztalon is szívesen felszolgálnál dinnyét, akkor egy orosz módszert ajánlok. Az oroszok egyébként "tudnak élni", a szilveszter éjszaka egy hatalmas lakomaként zajlik náluk. És a terülj, terülj asztalkámon a dinnye is szerepel! Annak érdekében, hogy a dinnye megmaradjon, ők az alábbi módszert ajánlják.
- Először is találjuk meg a legtökéletesebb görögdinnyét: ne legyen rajta se horpadás, se hiba, se repedés különben akár egyből dobhatjuk a kukába a szerzeményed.
- A dinnye ne legyen túl nagy: a 4 kg körüli dinnye a legjobb.
- Legjobb egy késői érlelésű, vastag héjú dinnyét választani.
- Ne legyen túlságosan érett a gyümölcs.
Hogyan szigeteljük a dinnyét?
Ezt a paraffinos-módszert nem az oroszok találták ki, hanem Indiából ered. A lényege, hogy viasszal szigetelik a dinnyét, így védve a külső behatásoktól, nedvességtől.
- A dinnyét töröljük át egy kicsit nedves ruhával.
- Ha van rá lehetőség, merítsük paraffinba, viaszba.
- Az "olcsóbb" verzió szerint vásároljunk teamécseseket, és távolítsuk el a kanócokat belőle, majd törjük kis darabokra.
- Egy fazékban olvasszuk fel a viaszt, majd a kissé lehűlt folyadékot öntsük óvatosan, lassan a dinnyére.
- Hagyjuk megkeményedni a viaszt a dinnyén.
- A viaszréteg optimális vastagsága fél centi körüli.
Hogyan tároljuk a dinnyét?
- A viasszal borított dinnyét száraz, hűvös helyen kell tárolni.
- Egy dobozt béleljünk ki újságpapírral, vagy szalmával és úgy helyezzük bele a dinnyét.
- A legjobb helyen a pincében van, de akár egy szekrényben is jó helye lehet.
- Azonban legyen távol a fűtőtesttől.
- Időközönként azért vessünk néhány pillantást a dinnyénkre: nem repedezik-e? Nem sérült-e meg? A viaszon nincs-e valami repedés?
Fogyasztás
Amikor úgy döntünk télvíz idején, hogy "Hú, én most úgy ennék egy szelet dinnyét"- akkor elővesszük és már ehetjük is. Na jó, azért előtte távolítsuk el a viaszt, mossuk le, és ezután már tényleg fogyaszthatjuk is! (via)