Lótusz

Lótusz

Shiva és Parvati násza - a hinduk legnagyobb ünnepe

2015. február 20. - Lótusz_blogger

 A hindu időszámítás szerinti holdhónapok utolsó holdtalan éjszakáját általában Siva éjjelének, szanszkritul Sivarátrinak nevezik. Minden évben ilyenkor ünneplik a hinduk a Maha Shivaratri nevű ünnepüket. Ezen az éjszakán vette  Shiva feleségül Párvátit, majd elvégezte a Tandava nevű teremtő-megsemmisítő táncát.

 

A hinduk ezen az éjszakán nem alszanak: imádkoznak, meditálnak, Shiva felé fordulnak. Ajándékokat visznek Neki a szent helyre: fűszereket, gyümölcsöket, mécseseket és más szép dolgokat.

 

Ilyenkor a hinduk Indiában, Sri Lankán, Nepálban és Bangladesben elzarándokolnak Shiva templomába, Katmanduba, mely a legnagyobb templomkomplexum a világon. Ilyenkor több mint 100 ezer ember érkezik a városba.

 

Siva aszkétikus teremtőisten, akit jó és rossz tulajdonságokkal ruháztak fel. Egyfelől védelmező, óvó, másfelől kegyetlen pusztító aspektusát ismerjük, de a mitológiában hiszékeny is, a legegyszerűbb eszközökkel jókedvre lehet deríteni. Nyakában koponyafüzérrel, olykor félig férfi, félig női alakban ábrázolják. Ezzel kettős természetét, az ellentétek kölcsönhatását, egymásban való feloldódását szimbolizálják.

 

A katmandui templom bejáratánál

 

A világ 2. legnagyobb szobra

 

Óriásméretű Shiva-szobor

 

Shiva, Parvati, Ganesha

Shiva, Parvati, Ganesha

Shiva és Parvati

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

képek: google.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9616331946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása