Lótusz

Lótusz

23 ok, amiért meg kell mentenünk az elefántokat

2014. július 13. - Lótusz_blogger

  Ha elefántokkal találkozunk, az egy rendkívüli esemény. Nem arról van szó, hogy itt egy állat, amely lassan kihal és tanuljuk meg a testfelépítését, azt, hogy mivel táplálkozik, hogyan él... Nem! Az elefántoknál ennyi nem elég. Az elefántok sokak számára misztikus lények. Márcsak a termetül miatt is... Na de a természetük... Vannak vadak, vannak szelídek, de valahogy valami nyugalom és erő sugárzik belőlük. Mások szerint miért védjük meg az elefántokat? Íme néhány válasz:   

Ők magasan fejlett ragadozók, akiket csak mi győzünk le. Ő Dr. Jim Laurita, a Hope Elephants társalapítója. Azt állítja, hogy az egyetlen ragadozó az elefánt, akit mi, emberek tudunk csak eltenni láb alól, pedig inkább felelősséget kellene vállalnunk értük.   Az elefántok csodálatos és különleges lények. 

Rengeteg izmuk van, még az ormányukban is, és valóban nagyon egyedi módon használják is azt. De nemcsak az ormányukat, hanem a lábukat, a lábujjakat is használják, hogy megfogjanak, mozgassanak vele dolgokat. Az afrikai elefántnak két ujja, míg az ázsiai elefántnak egy van.   Az elefántcsalád nemcsak a családba tartozó elefántokkal van jóban; vannak barátaik is. 

Dr. Laurita szerint az elefántok fejlett szociális érzékkel rendelkeznek, azaz nemcsak az alapvető szükségleteket tartják fontosnak, de a "barátkozás", a szociális érintkezés is elemi szükséglet. Hasonlóan, mint a kutyusoknál.   Én azért vigyáznék rájuk, mert nagyon empatikusak. 

Elefántok ismertek arról is, hogy rendkívül empatikusak. Pl. gyászolnak, eltemetik a halottaikat, és vigasztalják egymást, ha a másik rosszul érzi magát. Az elefántoknál matriarchális társadalom van, azaz, az anya vezeti a csordát. Ha viszont orrvadászok elpusztítják, akkor az elvesztését a csoport többi tagja nagyon nehezen viseli, nehezen élik túl, mert vigasztalhatatlanok.   Azért, mert egy nagyon különleges faj... 

Tyler Lerner a Hope gyakornoka. Szerinte az elefántoknak nemcsak saját maguk miatt kell fennmaradni, hanem azért is, mert ők egy biológiai rendszer részei. Ha ők kihalnak ez a természeti egyensúly felbomlik.   A jövőben legalább egy elefántnak élnie kell! 

Az elefántok elvesztése egy nagyobb természetvédelmi kérdés, nemcsak az elefántokról szól. Andrew Stewart, a Hope igazgatója azt mondja: most az elefántok, aztán a mormoták.... mikor lesz ennek vége? Ez egy dominó....   Rákkutatás 

     A Hope-ban a rákot is kutatják. Az meg hogy lehet? Hát úgy, hogy statisztikák szerint az elefántok 96%-ban hajlamosak a rákra, de csak maximum 3%-uk betegszik meg benne. Azt vizsgálják, hogy milyen sejtfelépítés miatt van ez így, genetikai vizsgálatokat végeznek.   Imádnivalóak! 

    Elefántok szép, érzékeny, intelligens, gyönyörű állatok. 

    Nőstény elefántok egy jó modellt mutatnak arra, hogyan kell(ene) az emberi anyáknak a gyerekeikkel bánni. 

Erin Doran, a Hope egyik nyári gyakornoka szerint az elefántok türelmesek, megértőek és empatikusak, minden fontos tulajdonsággal rendelkeznek, mint amivel egy anyának rendelkeznie kell.   Gyönyörű, intelligens és "együgyű" állatok.   A természetesen szép és intelligens és huncut állatok!

Opal véleménye szerint nagyon csintalanok és játékosak. Pl. amikor takarítja őket, Rosie az elefánt tudatosan, játékosan olyan helyre helyezi a szénát a hátára, ahová tudja, hogy gondozója nem ér fel.... :)   Fennséges és bölcs lények, nem a mi rabszolgáink! 

  Csodás anyák, nagynénik és nővérek. 

Az elefántok matriarchális társadalomban élnek, ami egy nagyszerű példa (lehetne) a nők számára mindenütt. A kiselefántok születésekor az idősebb nőstényke segédkeznek a vemhes állatnak világra hozni a kicsinyét. Nagyon összetartóak és segítenek egymásnak.   Az elefántok megtanítanak bennünket, embereket az élet valódi értelmére: az emberségre, a társaságkedvelésre, a bizalomra  és a barátságra... 

  Ezek az erős, gyengéd és érzékeny állatok. Minden olyan tulajdonság megvan bennük, amit egy nő a férfiakban keres! (Igen, én is ezt keresem... De mivel még nem voltam ezzel tisztában, ezért nem találtam meg... Mostmár tudom mit keresek! :) ) 

Az elefántok nagyon jó kommunikációs készséggel rendelkeznek: a hangjuk sokat elárul. Pl. az elefántok felismerik egymás hangját a rezgés alapján akár nagyobb távolságról is.   Mert hatalmas, fenséges, és a "hülye" labdák, érdekes alakjuk van. Olyanok, mint az emberek! 

  A szemük miatt... 

Ha az állat szemébe nézel, látszik, hogy bonyolult gondolatok járnak a fejükben.   Ők örömet, a békét, ​​az tudást és tudatosságot közvetítenek az emberiség és a föld között. 

    Az elefántok elvesztése agyelszívás lenne. 

Neil Delehey, a Hope állatorvosa azt mondja: "Amikor az elefánt (el)megy, mindenki (el)megy.   A fákat kopogtatják, a füvet meghagyják Afrikának. 

Katie Fischbach, a Hope gyakornoka. Az elefántok ledöntik a fákat, a cserjéket, amely egy oroszlán búvóhelye. "Enélkül a cserje nélkül az oroszlán nem tud vadászni megfelelően". Így a többi ökoszisztémára is hatnak.   Mert érző lények. 

Az elefántok felismerik egymást. Ezt úgy tesztelték a tudósok, hogy megtanították az elefántot, hogy a fejére rajzolt ikszet megérintsék a tükör előtt maguknak. Aztán ha egy másik elefánttal találkozott, és annak a fején is ikszet láttak, azt is megérintették.   Ők teljesen egyediek, és rendkívül fontosak: a biológiai sokféleségük csodás (és ez így jó! :)) 

Ők felelősek több mint 600 növény terjedéséért. A dominó-hatás azt jelenti, hogy "ha az elefántokat kiveszik az egyenletből, akkor az akácfa nem szaporodik, a ganajtúró bogár kihal, és ezek a kölcsönhatások, amelyek nem függetlenek az elefántoktól. Tehát ha őket kiszedik az egyenletből, akkor nemcsak őket ölik meg, hanem több ezer más fajt is.    Elefántok megmentésére végtelen számú okot tudnék felsorolni! Kérem, segítsen megmenteni őket! 

Ha tanulni, vagy adományozni szeretnénk az elefántok megmentésére, látogass a Hope elefántok oldalra (hopeelephants.org)!   

Imádom őket! :)

Más elefántos cikkem: https://lotusz.cafeblog.hu/2014/04/25/cuki-elefantok/ https://lotusz.cafeblog.hu/2014/04/03/ganesa-elefantormanyu-szerencsehozo/

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7316331578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása