Lótusz

Lótusz

Házikedvenced pozitív hatással van rád

2015. május 21. - Lótusz_blogger

A kutyák, macskák jelenléte otthonunkban pozitív hatású lehet: szeretetüket árasztják ránk, és a legutóbbi kutatások szerint egészségjobbító hatással bír.

Florence Nightingale, angol ápolónő, akinek nevéhez fűződik a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformja, már 1860 kijelentette: „Egy kis házi kedvenc társasága rendkívül jó hatással van a páciensek közérzetére, főként azokéra, akik régóta valamilyen krónikus betegségtől szenvednek.”

Nem újkeletű tehát ez a felismerés. De miért fogadjuk meg ezt a tanácsot?

Az American Journal of Cardiology szaklapban megjelent tanulmány szerint a szívinfarktust nagyobb eséllyel élik túl azok, akik kutyatulajdonosok, mint azok, akik nem. Egy másik kutatásban pedig azt figyelték meg, hogy egy házi kedvenc megléte, beszerzése fél év alatt képes a magas vérnyomást lecsökkenti, szabályozni. Az is kiderült, hogy a macska dorombolása is nyugtató hatással bír, enyhítheti az izomfájdalmat, megszüntetheti a gyulladásokat és csökkentheti a káros stressz szintjét is.

Hogyan viselkedjünk kedvencünkkel?

1. Beszéljünk hozzá:

Nemcsak a gügyögésről van szó, hanem akár bánatunkat, örömünket is megoszthatjuk velük. Ők nem fognak ítélkezni, meghallgatnak. Legtöbbször már ez is sokat segít abban, hogy megkönnyebbüljünk, kimondjuk a problémáinkat.

 

2. Simogatás

A simogatás nemcsak az állatnak jó. Mert nekik is jó. Az érintés nagyon hasznos: az immunrendszert nálunk is és az állatnál is erősíti. Ezen kívül a simogatás csökkenti a vérnyomást és az idegesség, feszültség is csökken.

 

3. Játék

A játékosság kölyökkorból, gyermekkorunkból maradt meg. Házikedvencünkkel fogócskázhatunk, futkározhatunk, eldobhatunk valamit, amit visszahoz, vagy futkározik vele. A játék során oxitocin szabadul fel, mely hatására örömérzetünk nő.

4. Családtagok

Egyes tudósok úgy tartják, hogy kedvencünket dédelgessük, becézzük, mintha családtag lenne. Vagyis nem probléma, ha érzelmileg is kötődünk hozzájuk (ez nekem sosem esett nehezemre :) ). Pozitív érzés számunkra is és a háziállat is érzi a szeretetet.

 

5. Sport, mozgás

Kutyáknál egyértelmű, hogy minden nap meg kell őket sétáltatni. Ez mind a kutyusnak, mind a gazdinak egészséges. Ha sportosabb kutyáról van szó, akár futhatunk is vele. Motiváltak és fittek leszünk.

 

6. Barátkozás

Azt mondják, hogy a kutyások sokkal könnyebben ismerkednek, barátkoznak. Pl. akik rendszeresen viszik sétáltatni az ebüket, már szinte egy közösség alakul ki azokból az emberekből akik ugyanakkor ugyanoda viszik kutyusukat nap, mint nap.

 

7. Terápiás állatok

Vannak, akik végtelen türelemmel terápiás állatokat képeznek ki. A legtöbbször kutyákat sok idő és sok pénz kiképezni, viszont az időseknél és gyermekeknél rendkívüli gyógyulásokat érnek el. Ezek a kutyák kedvesek, türelmesek, odaadóan szeretnek. Imádnivalóak.

Én a kutyákat imádom, de jelenleg cicám van. Olyan mint egy kisgyerek: ki kell szolgálni, amikor éhes, enni kér, ha álmos (most is) szól, hogy menjünk már aludni. A dorombolása pedig mindig megnyugtat. Nem tudnám nem szeretni! :)

És neked van-e háziállatod? Hogyan bánsz vele? Milyen hatással van Rád?

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4816332110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása