Lótusz

Lótusz

Segíts egyszerű módszerekkel a gyermekednek a tanulásban

2015. szeptember 06. - Lótusz_blogger

Újra itt az iskolaszezon, több ezer gyerek ül be újra az iskolapadba. A szülök is és a gyerekek nagy reményekkel indulnak: Idén kitűnő lesz a gyerek! Vagy: Sikerül a vizsgája!

De mennyi hiszti és veszekedés, álmatlan éjszaka és sírás-rívás áll egy-egy eredmény mögött? Pedig nem kellene, hogy így legyen! Néhány egyszerű módszerrel kedvet csinálhatunk a gyermeknek, illetve segíthetünk neki a tanulásban.

 

1. A környezet

A gyerekszoba nem luxus, de ha nem sikerül neki kiszorítani, akkor legalább miközben tanul, ne ugrálja körül a nagyi tízpercenként egy szendviccsel vagy sütivel, a kisebb tesó ne ott visítozzon és ugrabugráljon körülötte. Nyugalomra, megfelelő fényre és kényelmes íróasztalra van szüksége egy ergonomikus székkel.

2. Étkezés

A gyermek számára fontos a megfelelő táplálkozás: rostban, vitaminban, fehérjében gazdag táplálék elengedhetetlen Sok zöldség, gyümölcs, hús, lassan felszívódó szénhidrátok. Az A,B,C,E vitaminok, a ginseng, a diófélék, és a teljes kiőrlésű lisztek tartalmazhatják nagy mennyiségben.

3. Pihenés

Az alvás az egyik legfontosabb tevékenységünk. A gyermekek testének, lelkének és szellemének pihentsége elengedhetetlen a jó teljesítőképességhez. A stressz levezetéséhez és a nyugodt, laza állapot eléréséhez szükséges. Bár vannak olyan diákok, akik inkább estefelé tudnak jobban tanulni, túl késői lefekvés nem ajánlott. Ha megteheti, akkor délután pihenjen le 1-2 órát, hogy este jobban bírja. Elalvás előtt egy óra beszélgetés, mesélés, a nap levezetése nagyon fontos.

4. Sport

A sport, labdajátékok, futás "lefárasztja" őket. De inkább a testet. Mert a felesleges feszültséget kimossa az emberből, megkönnyebbül, frissebb lesz. Így a tanulás könnyebben megy.

5. Lazítás

A játék is kell. Miután a gyerek délután a 4-5-6-7 óra után fáradtan hazaér, hagyjuk egy kicsit lazítani, játszani, zenét hallgatni. Amit szeret. De ne túl sokat. Egy félóra-óra elég. Addig kicsit kikapcsol és utána jobban megy a tanulás.

6. Logikai játék

A sakk és egyéb logikai játékok miközben fejlesztenek, csökkentik a stresszt, lenyugszanak. A játék a tanulásban, a logikus gondolkodás kialakításában is segít, és közben ki is kapcsol.

7. ÉN-idő, CSALÁD-idő

Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is szüksége van ÉN-időre, amikor azt csinálhat, amit akar, fantáziálhat, olvashat, pihenhet. De arra is szüksége van, hogy legyenek közös családi programok is: a közös élmények, kirándulás, közös piknik pl. nagyon jó hatással van a lelki fejlődésére. A nyugodt lelkivilágú gyermek kevésbé stresszel, nagyobb az önbizalma, érzi, hogy szeretik.

8. Természet

Ha lehetőséged van rá, akkor vidd ki a parkba, természetbe, hogy ott tanuljon. A levegő is jobb, a környezet pihentetőbb, az agytekervényi is jobban beindulnak.

 

9. Önbizalom-növelés, színészesdi

Sok gyermek a (túlzott) elvárások miatt stresszel. Nehezen kommunikál, még akkor is, ha tudja a leckét, a tanár, az osztály előtt megkukul. Ahhoz, hogy ne blokkoljon le a feleltetés során, sokat segíthet, ha otthon "eljátssza" a feleltetést. Pl. az anyuka a tanár, a gyerek pedig felállva mondja fel az anyagot. Még jobb, ha "előadja", lerajzolja, vagy valamilyen kreatív formában megjeleníti. Ezzel az önkifejezését és az önbizalmát is növeljük, de még tananyagot is jobban elsajátítja.

10. Kiemelés

A tanulás során a lényeg kiemelése nagyon fontos lehet. Egy hosszú fejezetben egy-egy színes szövegkiemelővel  megjelölt rész sokkal figyelemfelkeltőbb, és könnyebben megjegyezhető. A kiemelt fontos pontok mellé "már csak" a körítést kell megtanulni.

11. Zene

A komoly zene jó hatással van az agyműködésre. De ismersz olyan tízévest, akinek a kedvenc zenéje egy operarészlet? Hát én sem. Viszont egy kis Mozartba egyik tini sem hal bele. De még ennél is jobb lehet például a természet hangjait hallgatni: pl. tengerzúgást delfinekkel, vagy egy madárcsiripelést, vagy hegyi zajokat.... Az ilyen zenéktől relaxált állapotba kerül a gyermek, így könnyebben megy a tanulás.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=s7Rw_SFsUrw[/embed]

12. Meditáció, agykontroll

Gyermekeknek is van agykontrolltanfolyam. Szerintem nagyon hasznos. Már fiatalon megtanulhatják a vizualizációt (amely a célkitűzésben, az álmaik megvalósításában), a relaxációt, amely segít abban, hogy kevésbé szorongó és önbizalom-hiányos legyen;  illetve a nyugalom és a hatékony tanulás egyszerű technikáit. Nézz bele: a Gyermekként egyre jobban című könyvbe!

És nálatok van valami egyszerű, de hasznos rítus a tanulásban?

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is. Kövess a Facebookon is,

Lótusz

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5816332322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása