Lótusz

Lótusz

Ilyen példamutatóan nevelik Tibetben a gyermekeket

2016. március 01. - Lótusz_blogger

Tibetben, ahogyan az élet más területein is a szelíd, példamutatás alapján, minden gyerekere a "maga szintjének megfelelő" módszerrel igyekeznek átadni a tudásukat. Nemcsak a matematikai, olvasási és egyéb képességről van itt szó, hanem az emberré válás, a testileg-lelkileg-szellemileg egészséges személy kibontakozásáról is.

A gyerekeket életkori sajátosságainak megfelelően készítik fel az életre. A szülők-tanárok eszerint működnek együtt velük, építgetik önbizalmukat és néha-néha "megmetszik", hogy aztán még inkább kiteljesedhessenek.

A tibeti kultúrában a gyerekek életszakaszait a következő szakaszokra osztják:

  • Az első szakasz a születéstől a gyermek 5 éves koráig tart
  • A második szakaszba 5-10 éves korukig tartoznak
  • A 10-15 év közötti gyerekek életszakasza
  • 15 év fölöttiek

Hogyan neveljünk, hogyan foglalkozzunk a gyerekkel a különböző életszakaszaiban?

1. 5 éves koráig:

Legyen ő szemünk fénye. Bánjunk vele úgy, mint egy kis herceggel, hercegnővel. Ne tiltsunk, engedjünk meg neki minden. De ha valamit rossznak találunk, akkor hívjuk fel rá a figyelmét, vagy éppen lássa a mimikánkon a rosszallást. A pénznek nem tudja az értékét, és ha véletlenül eltör egy drága vázát, akkor nem szabad leszidnunk. A büntetés során nem fogja tudni, miért van, csak a szülői szigort érzi.

2.5 és 10 éves kora közt

A kishercegnőből, hercegből "rabszolgát" kell csinálnunk: feladatokat kell neki adnunk, és követelnünk is kell tőle. Az el nem végzett feladatért büntetést kell adnunk neki. Ebben az életszakaszban már kezdjük megismertetni vele az emberek reakcióit, a viselkedést. Értelmileg rengeteget fejlődnek ilyenkor, sokat olvasnak, szívják magukba a tudást. Ezért ne korlátozzuk őket. Azonban igyekezzünk minden pillanatot pozitívan megmutatni.

3. 10-15 év közötti életszakasz

Fiatal felnőttként, egyenrangú félként viselkedjünk velük. Ha olyan döntést kell a szülőknek meghozniuk, ami a gyereke életére is kihatással van, akkor azt beszéljék meg velük is. Egy kis szabadságot is adnunk kell nekik, de mindeközben hívjuk fel figyelmüket a veszélyforrásokra. Tiltani nem érdemes, csak reménykedhetünk, hogy gyermekünk a jó utat fogja választani.

 

4. 15 éves kor felett

Ebben az életszakaszban már túl késő a nevelésre, azt kapjuk, amit "főztünk". Ha a többi életszakaszban betartottuk a szabályokat, akkor itt remélhetőleg egy egészséges és önbizalommal teli, dolgos, jószándékú gyereket kapunk.

Ha pici korában korlátoztuk a felfedezési vágyát, akkor később lusta lesz, nem lesz érdeklődő, kíváncsi a világ felfedezésére, életösztöne nem alakul ki megfelelően.

Ha még 5 éves kora után is túl sokat kényeztetjük, akkor túlságosan gyerekes marad, nem fogja munkát megbecsülni és lelke sem úgy fejlődik, ahogy kellene.

Ha a dédelgetés még 10 éves kora után is folytatódik, akkor egy nyámnyila, függő emberpalántát kapunk.

Ha a 15. életévét betöltve nem tiszteljük őt, akkor ő sem fog téged tisztelni és amint lehet elhúz otthonról.

Anne Maiden Brown szociálpszichológus és pszichoterapeuta szerint a tibetiek nagyon fontosnak tartják a gyermeknevelésben, hogy

  • respektáljuk a gyerek egyszerű, de józan észjárását.
  • ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a gyerek utánzás, tapintás, emlékezés és a mozgás útján is tanul
  • teremtsünk egy barátságos, békés, tiszta, nyugodt környezetet, ahol tanulhat, és ahol biztonságban érezheti magát
  • tanítsuk meg neki, mik az igazi értékek: az együttérzés, az őszinteség, és a jószívűség.
  • legyen harmóniában és szeretetben minden élőlénnyel.
  • ne alkalmazzunk megaláztatást és testi fenyítést.

A tibeti emberekből, akármilyen nehéz körülmények között is élnek, árad a nyugalom, a derű, a kiegyensúlyozottság és az önazonosság.

Neveljünk mi is testileg-lelkileg-szellemileg egészséges, nyugodt, harmonikus, kiegyensúlyozott gyermeket! Akit tisztelünk, szeretünk, támogatunk!

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg mással is! Kövess a FACEBOOK-on is!

Áldás! Lótusz

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8416332714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása