Lótusz

Lótusz

Időjós állatok: mit jelez a viselkedésük?

2016. június 30. - Lótusz_blogger

Sokunknak, front közeledtével megfájdul itt-ott, vagy belenyilall... Nekem például, amikor esni fog és olyan 15 fok körüli hőmérséklet van, akkor elkezd a csuklóm lüktetni (egyszer ilyen időszakban elestem és majdnem eltört a csuklóm - ez azóta így van.) Ez egy dolog, de az állatok is jelzik, amikor az időjárás meg fog változni. Erre egy kép hívta fel a figyelmemet:

cicapózok

Mondjuk a fenti képen látható cicapózokat az én macskám minden nap teljesen változatos permutációban prezentálni tudja. Úgyhogy nem vagyok kisegítve. ;-)

Azonban a többi állat viselkedése akár támpont is lehet ahhoz, hogy megtudjuk, a közeljövőben milyen lesz az idő. Ami szinte minden állatra igaz, hogy a földrengést mindannyian megérzik. Amikor az állatok szokatlanul viselkednek, vagy tőlük nem várt hangokat adnak ki, egyes időjárásokra figyelmeztetnek. Ha a kakasok napnyugtakor kukorékolnak (és nem hajnalban), akkor esni fog. A keresztes pókok hálót szőnek mielőtt szeles idő jön - macskák pedig a szőnyegeket és a függönyöket karmolásszák (akkor mindig szeles idő jön mifelénk ;-) ).

macska függöny

Ha olyan fanatikus vagy, hogy pl. kutya vagy macska helyett piócát tartasz otthon egy vizes befőttes üvegben, akkor megmutatja milyen idő vár ránk:  ha a víz tetejére megy, akkor erős szél vagy havazás; ha izgatottá válik, zivatar várható. Ha heves vihar jön sok pióca elpusztul!

Amikor esőre áll, az állatok különböző módon viselkednek: a békák hangosan brekegnek (mikor nem??? ;) ); a tyúkok sokára ülnek el; a verebek a porban fürdenek; a pókok lerombolják hálójukat, és máshová költöznek; a birkák, kosok sokat rohangálnak (tényleg? :) ); a szamarak a fülüket rázzák és ordítanak; a tehenek kergetik egymást; a lovak idegesek és összegyűlnek a karám sarkában;

lovak

a macskák nyalogatják mancsukat, mossák pofájukat (ahogy minden evés után ;-) ); a kutyák büdösek, füvet esznek, vagy vonyítanak; a disznók nyugtalanok és hangosan röfögnek; a vakondokok nagy túrásokat fúrnak; a patkányok és az egerek idegesek; a madarak tisztogatják tollaikat; a varjak sokat kárognak, a hollók nagy zajt csapnak, a csókák csoportosan, a hattyúk pedig alacsonyan repülnek; a darvak csőrüket a szárnyuk alá dugják; a sirályok messze szállnak a tengerparttól, mélyen berepülnek a szárazföld belsejébe; a giliszták kibújnak a földből; tücskök hangosan zenélnek; a szúnyogok erőszakosan csípnek, és a földhöz közel repülnek; a szentjánosbogarak nem világítanak; a méhek a kaptárjaikban maradnak.

méhecske

Ha zivatar lesz, akkor a hangyák ide-oda rohangásznak; a piócák sokszor kimennek a partra; a viperák még viperábban viselkednek; a harcsák feljönnek a víz felszínére; a feketerigók éles hangon fütyülnek.

Száraz, szép idő vár ránk, amikor a pókok már kora reggel hálót szőnek; rossz időben huhognak a baglyok; a denevérek csapkodnak a szárnyukkal; a gólyák és a darvak magasan szállnak, és sok madár elrejtőzik.

Száraz, napos idő lesz, ha a keresztes pókok este szőnek hálót; a legyek vidáman röpködnek; a szúnyogok magasan repkednek; a levelibékák kimásznak, minél magasabb helyre mennek; a kígyók lustálkodnak; a csirkék hangosan csipognak; a füstifecskék magasra szállnak; a vörösbegyek repülés közben énekelnek; a cinkék hangosan énekeknek; a fülemülék hangosan csattognak; a juhok vidáman legelnek (tényleg? ;-) ).

bárány

Hosszú ősz és enyhe tél várható, ha: a vadludak későn kelnek vándorútra; a költöző madarak sokáig itt maradnak, csak később repülnek el délre; ősszel a mezei pockok és az erdei egerek nagyon felszaporodnak; a bíbicek télen is itt maradnak.

Itt a tél vége, ha megszólal a pacsirta. csiripel a veréb, a kertekből a mezőkre költöznek a varjak, a barlangjaikat elhagyják a medvék és vidáman játszanak a vadnyulak.

nyulak

Hosszú, kemény hideg télre számíthatunk, ha a hangyák magas bolyokat építenek; a vándormadarak korán elköltöznek; a cinkék lakott helyre húzódnak; a verebek csendben vannak; a hörcsögök sok gabonát gyűjtenek be; a mókusok egy csomó fenyőtobozt tartalékolnak; a téli álmot alvó állatok mély fészket készítenek; a házi pókok meleg helyen szőnek hálót; sok makk és csonthéjas terem. A régiek megfigyelték, ha karácsony napján az állatok a bal oldalukra fekszenek, a tél sokáig tart.

Manapság a meteorológusok még néhány napra se tudnak normális előrejelzést adni, ezért úgy döntöttem, ezentúl inkább a házikedvencek viselkedését lesem - hátha ezzel többre megyek! :)

ihletadó:erzsebetrosta.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616332970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása