Lótusz

Lótusz

45 000 vadlovat akar elpusztítani az amerikai kormány

2016. szeptember 15. - Lótusz_blogger

Az USA kormánya a világ egyik legnagyobb mészárlását tervezi. A vadon élő lovak helyett inkább a marhatenyésztést szeretné támogatni.

 

Az adófizetők pénzéből olyanokat támogatnának, akik a lovak helyett marhákkal foglalkoznának. A döntést a Nemzeti Vadló és Szamár Tanácsadó Testület , a Bureau of Land Management (BLM) meg is szavazták.

Az Amerikai Egyedült Államok tulajdonában levő állami földeken élő musztángok védelem alatt állnak (álltak). Lelőni és megmérgezni őket törvénybe ütköző cselekedetnek számít(ott), és súlyos büntetést von(t) maga után. Azonban, a távoli területeken a farmerek még mindig rendületlenül folytatják ezeket a tevékenységeket. Az új törvénnyel mindezt feladják.

A vadlovak "feleslegesek", nincs belőlük haszna az embereket. Már a 70-es években, Hazard megyében engedélyezték a vadlovak pusztítását. A marhahúst sokkal fontosabbnak és hasznosabbnak tartják, ezért a lovakat próbálják eltüntetni a Föld színéről. Az állomány megfogyatkozásának megoldását abban látják, hogy a kancákon olyan beavatkozást végeznek, mely után nem lesz nemzőképes az állat. Az állatvédők féltik a lovakat, mert ez a beavatkozás fertőzést okozhat, és az állatok el is pusztulhatnak. És nemcsak a vadlovakat (mustang) akarják elpusztítani, de az öszvérek is útban vannak.

Nagyon embertelen módon próbálják számukat csökkenteni:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yF49csCB9qM[/embed]

A vadlovak (musztángok)

Az Amerikában őshonos lovak kihalása után több tízezer évig nem volt ló a földrészen. A legelső musztángok az 1500-as években kerültek a kontinensre és Mexikóba hozott spanyol lovaktól származnak, a telepesek tartották őket. Azért egyik-másik megszökött és ezek elvadultak, és elterjedtek.

Az évszázadok során leginkább hátaslóként használták ezeket a gyönyörű állatokat. Télen kiterelték, tavasszal újra befogták őket. De lóhúst táplálékként is fogyasztottak. Az 1900-as években számuk nagyon megcsappant, de mára 100 000 musztáng is élhet. Ezeknek fele Nevadában található.

mustang 3

A musztáng név a spanyol mesteño szóból ered, melynek jelentése vad, elkóborolt, gazdátlan, csavargó. A la mesta kifejezés magyarul annyit tesz, mint mindenkihez és senkihez sem tartozik. Más források szerint az angol mustang szó a mexikói-spanyol mestengo szóból ered, mely a spanyol mesteño szóból származtatható, melynek jelentése a Mesta kiterjedt intézményében tartott és elkóborolt jószág.

A „Musztáng” név, a lófajta szívóssága, kecsessége és függetlensége miatt a nagy teljesítményű gépek és sportkabalák körében világszerte népszerű lett.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=n-3Y4rH54nk[/embed]

Már több, mint 80000-ezren felíratkoztak arra a petícióra, melyet a lovak eltüntetése ellen indítottak az állatvédők. Ha te is szeretnél tiltakozni a mészárlás ellen, akkor kattints IDE.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1316333116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása