Lótusz

Lótusz

10 spirituális tanítás, amely a legpusztítóbb élethazugság

2017. április 17. - Lótusz_blogger

A világ legnépszerűbb életigazságai, és ami mögöttük van.

Puzsér Róbert a Sznobjektív című műsorában az ezoterikus tanokat vette górcső alá. A műsorában általában olyan témákat választ, amellyel szokásához híven a nagyátlag (ez nem biztos, hogy hízelgő ránk nézve) véleményével szembemegy. Most azok a tanok-okosságok voltak műsoron nála, amelyek nagyon népszerűek és szinte készpénznek vesszük őket. Pedig néha tényleg nem árt elgondolkodni.

10 legpusztítóbb élethazugság

10. A sors akarta így.

Ez a mondat mindig múlt időre utal. És arra, hogy tehetetlenek vagyunk. Hogy nem mi tehetünk arról, hogy hol vagyunk éppen. De akkor hol marad a szabad akarat? Pedig bár mindenkinek van sorsa, ez egy fő vázát adja az életnek, de ettől a döntéseinktől függ a sorsunk és nemcsak valami felsőbb akarat pofozgat bennünket az életben.

9. Azt utálsz másokban, amit magadban is utálsz.

Ez egy féligazság. Mert, bár a világ reflektál a szavainkra, tetteinkre, attól még a szimpátiánkat nemcsak ez határozza meg. Lehet, hogy azt utálod másokban, amit magadban. De ez ennél sokkal több oka lehet a szimpátiának és unszimpátiának.

8. Csak így tovább.

Ez a mondat azt sugallja, hogy te most vagy tökéletes, így vagy tökéletes, ezen a ponton most megállítjuk az életedet, mert így a tökéletes minden. Azonban ez a mondat nagyon káros. Bennerekedsz a múltban, egy pózban, és soha többé nem akarsz változtatni. Pedig az élet a folyamatos mozgásról, fejlődésről szól. Mindig továbblépni, új szintekre jutni.

7. Fontos vagy és fontos a véleményed.

Bár ez nem ezoterikus mondás, azért az élet szinte minden területén halljuk. Pedig...! Oké, elmondhatod a véleményed... De hogy bárkit is érdekelne... Pl. a médiában, vagy a politikában: hiába mondod el a véleményed (ventillálás - jártam egy szolgáltatási tanfolyamra néhány éve - és ott tanították ezt a technikát, amelynek az a lényege, hogy egy elégedetlen ügyfelet hagyni kell, hogy elmondja a bánatát, bólogassunk, aztán sózzunk rá még több szolgáltatást) - változni csak akkor fog valami, ha a vezetők is ezt akarják.

6. Azt kapod a világtól, amit belesugárzol.

Nem a vonzás törvényével van a baj, mert ez a fizika törvénye is, amellyel, ha nem értünk egyet, akkor is hat ránk. Hanem azzal, hogy pl. a Titok a gondolatokra épít. Pedig a gondolat önmagában nem elég. Ha például elhatározod, hogy vállalkozó leszel, mert van egy szuper ötleted. Elég csak otthon ülni és rágondolni? Nem. Nyakadba kell venni a várost, elmenni a NAV-hoz, bejegyeztetni a céget, üzlettársakat szerezni... stb. Tenni is kell a céljainkért. Tehát nem biztos, hogy az lesz a jó üzletember, aki szuperül használja a vonzás törvényét. Hanem az, aki tesz is az álmaiért. És te minél többet gondolsz a célodra, de nem teszel érte, egyre frusztráltabbá válsz tőle.

5. A szépség belülről fakad.

A humor belülről fakad. Az okosság belülről fakad. A tudás belülről fakad. És a szépség?

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik." (Arisztotelész)

A szépség egy külső tényező, egy külső tulajdonság. A szépség egy adottság, amelyet lehet finomítani, de nem úgy, hogy valaki okosabb, vagy éppen humorosabb lesz. Hanem csakis plasztikai műtét segíthet rajta.

Az lehet, hogy az elégedettség, szeretet sugárzik belőled, de ettől még akár lehetsz egy vasorrú bába is...

A gyerekek éppen ezért, mert a szépséget azonosítják e belső szépséggel (mert ezt hallják), verik meg a rondább, dundibb, másabb társukat. :(

4. Bármit elérhetünk, csak akarni kell.

Erre csak egy példát hozok, és gondolkozz el rajta: a sok tehetségkutató műsor... és azoknak az első néhány válogató  adása: kérdem én, ezeknek az embereknek nincsenek barátaik? Ha vannak is, miért nem őszinték velük? Mert egy olyan fiatal, akinek nincs hangja, miért akar énekelni? Ez önbecsapás.

Az önismeret legmagasabb szintje szerintem, ha valaki szembe tud nézni a hiányosságival is, és nem akar minden áron mindenben a legjobb lenni. Önmagához képest hozza ki mindenből a maximumot, de nincsenek irreálisan magas elvárásai önmagával szemben.

3. Eljön a nagy Ő.

A hollywoodi filmek becsempészték az életünkbe a szirupos, rózsaszín történeteket. Ezek a filmek viszont nem az életről szólnak. A filmek épp akkor érnek véget, amikor a való élet elkezdődik. Amikor a lila köd után jönnek az unalmas egyforma hétköznapok. És mi (főleg nők), ezt hisszük el. Azt gondoljuk, hogy az életben is intenzívnek és mesésnek kell lennie a szerelemnek. És ha nem így van, akkor inkább fogjuk a sátorfánkat, hogy a következő nagy őt megtaláljuk.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Pfwo6TFvY_A[/embed]

2. Légy önmagad!

Vagyis: legyél önazonos, ne tagadd meg magad.

A tehetségkutatókról ennél a pontnál is említést teszek. Mert nem az fog győzni, akinek a legjobb a hangja, aki a legtehetségesebb. Az fog nyerni, aki önazonos, akinek a "története", a gesztusai, a kimondott szavai harmóniában állnak egymással. Akinek megvesszük a történetét.

Ennek a mondatnak egy negatív folyománya a "mamahotel". Rengeteg 30-as életéveiben járó (főleg férfi) ül otthon a mamahotelben. Ez anyucinak is köszönhető. Mert ennek a fiatalnak csak megszületni volt nehéz. A "Légy önmagad"-at úgy veszi magára, hogy azt gondolja, ő már eleve egy ajándék a világnak. Önmagában. Csak attól, hogy létezik. Nem kell tennie semmit, mert megérdemel mindent. Nem dolgozik, nincsenek céljai, elfogadja és elvárja a szülők támogatását.

1. Légy pozitív!

A világ nem pozitív. A világban vannak rossz dolgok: háború, éhezés, gyógyíthatatlan betegségek. Mindez az egész kép része. De ha, mi csak a pozitív dolgokat vagyunk hajlandóak észrevenni, akkor a világból csak szemezgetünk. Annyira pökhendiek vagyunk, hogy a világ gyönyörű egészéből mi csak a szépet akarjuk magunknak. Mint egy doboz bonbon. Amiből csak a kedvenceinket falatozzuk el. És a többivel mi lesz?

"Vess el egy gondolatot és tettet aratsz, Vess el egy tettet, és szokást aratsz, Vess el egy szokást, és jellemet aratsz, Vess el egy jellemet, és sorsot aratsz." (Ismeretlen)

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre (én tényleg! :) ). Volna kedved megosztani velem?

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716333538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

encibab 2017.04.18. 17:00:14

Azért lehetne még fokozni ezeket a "közhelyeket". Például, hogy "minden agyban dől el". Főleg beteg embereknél azt "sugározza" ez a szerintem "káros" téveszme,hogy csak erősen gondolatban "meg kell gyógyulni" és sikerülni fog. Persze sokan meggyógyulnak súlyos betegségekből, stb. de nem ez miatt. Persze a pozitiv gondolkodás elengedhetetlen, ami a fájdalom függvényében lehet kisebb-nagyobb mértékű, de alapvetően nem a "gondolatok" által történik gyógyulás,,stb. Ha minden agyban dőlne el, akkor mit mondjanak a beteg gyermeket nevelő szülők? Talán ők nem akarják eléggé, vagy egy gyermek nem "koncentrál" elég erősen a gyógyulásra?? Nem azért beteg valaki, mert "agyban így döntötte el". Könnyen ítélkeznek emberek fölött a vélt vagy valós betegségükkel kapcsolatban, hogy maguknak"idézték elő" mert "agyban így döntöttek". Nagyon károsnak tartom ezt a hozzáállást....

Sophie Carson 2017.04.19. 14:43:57

A sors akarta így. Mint minden mondatot sokféleképpen lehet értelmezni. Széles az Út, tehát kanyaroghatunk rajta, így vagy úgy, de a fő vonalhoz bizony visszapofoz minket. Azt utálsz másokban, amit magadban. Lehet, de engem ez változtatásra sarkallt. Önvizsgálatot végeztem, és azóta jobban figyelek másokra, és jól is esik. :)Másokban nem tetszik, ha nem fejlődik. Csak így tovább. Érthetjük a fejlődés menetére, nem biztos, hogy leblokkol. A szépség belülről fakad. Igaz. Nem plasztika. Vak az aki a szép vonásokon kívül nem veszi figyelembe azt aki viseli ezeket.Az összharmónia számít. Aki értékeli a kapott adottságát, de nem él vissza vele, szép.Ettől még nem vele szeretném leélni az életemet. A lelki kisugárzást keressük, mert az gyönyörködtet hosszútávon.Ha a szépséghez gonoszság párosul,nem tud gyönyörködteni, csak akkor ha én is gonosz vagyok, de lehet hogy akkor sem.Az emberi szépség nem érdeknélküli, de egy virágot megcsodálhatunk érdek nélkül.A gyerekek nem a mondás miatt verekednek.A gonoszságuk miatt bánanak másokat. Bármit elérhetünk? Nem, persze hogy nem. Viszont amit nem értünk el, azt nem is akartuk igazán. Az Út a fő vonal, ha arrafelé megyünk, még akarni sem kell, csak szeretni azt az utat. A légy önmagad, az rendben van. A másokon élősködő soha nem volt önmaga.Akkor tudná meg kicsoda, ha a lakatlan szigeten(de bárhol,itthon is) megtanulná a létfenntartást, mert eközben a lelke is megmutatkozna. Légy pozitív! Mindenképpen. Attól hogy mosolygok másokra, még látom a negatívumokat is. De a jót kell erősíteni, kiemelni. Mégis többen kapják fel a fejüket a szörnyű hírekre. nemvalovilag.blogspot.hu
süti beállítások módosítása