Lótusz

Lótusz

Milyen édesítőszert használjunk?

2017. június 14. - Lótusz_blogger

Milyen édesítőszert használjunk?

Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy kettes típusú cukorbetegségben szenvedek. Ez egyfelől lelki eredetű (a dokinak ezt nem mondtam), másfelől a rendszertelen étkezés, a túlságosan felpörgött életmód és a gyorskaják, csokik fogyasztása okozott.

Először nagyon lelkes voltam, hogy na végre kaptam egy kis figyelmeztetést, és most akkor kötelező az életmódváltás. És próbáltam is minden teljesen cukormentesen fogyasztani. Szó szerint: se cukor, se semmi… Azonban, egy idő után nagyon megéheztem az édes ízre.

Ekkor fogtam magam, és elmentem egy életmódboltba, ahol mindenféle édesítőszert megtaláltam. És akkor jött a dilemma: melyiket használjam?

Az édesítőszereknek több csoportját különböztetjük meg: 1. az intenzív vagy  energiamentes édesítőszereket és a 2. cukorpótlókat. Ezek különböző formátumban és kiszerelésben vásárolhatóak meg; pl. vannak tabletták, por alakúak, vagy éppen folyadékok.

Energiamentes  édesítőszerek

A következők: Aceszulfám K (E950), Aszpartám (E961), Ciklamát (E962), Szacharin (E954), Szukralóz (E955), Neoheszperidin (E959), Taumatin (E957), Neotám (E961), Aszpartám-aceszulfám só (E962), Sztívia (E960), Advantám (E969)

Miért válaszd az energiamentes vagy intenzív édesítőszereket?

Az energiamentes édesítőszerek sokkal (több százszor) édesebbek, mint a kristálycukor. Az aszpartám kivételével teljesen energiamentesek, ami a cukorbetegek és a fogyózók számára nagyon jó, mert nem emelik a vércukorszintet. Ezeket a vegyületeket általában kombinálják egymással, így még inkább fokozzák egymás édesítő erejét. Ezek az édesítőszerek viszonylag olcsók, és a fogaink számára is jó hatással bírnak. Kutatás azt is bizonyította, hogy a napi beviteli értéken belül használva egészségre nem károsak.

Mikor válasszuk őket?

Ezek az édesítőszerek teljesen energiamentesek, bármikor fogyaszthatjuk őket. A tablettákat én leginkább kávéhoz, teához szoktam használni, vagy főzelékhez, gyümölcsleveshez, mert könnyű az adagolása.

A folyékony édesítőszereket is használhatjuk sütés-főzéshez, és még elég olcsók is. A por alakú édesítőszereket is tudjuk sütés-főzéshez is használni (és tapasztalatom szerint kevésbé van mellékízük).

Mire figyeljünk?

Az aszpartám, illetve a szacharin csak mérsékelten hőálló, ezért ezeket inkább az ételek, desszertek, italok utóízesítésére ajánljuk (nem forró teába tenni!). A tabletták általában kicsit nehezebben oldódnak.

Használatuk során figyeljünk, hogy fokozatosan ízesítsünk velük, mert a cukorhoz képest sokkal édesebbek, könnyen túl édessé válhat az ételünk, italunk.

 

Cukorpótlók

Cukorpótlók: Maltit (E965), Mannit (E421), Xilit (E967), Eritrit (E968), Szorbit (E420), Izomalt (E953),  Laktit (E966), (Fruktóz)

A cukorpótlókat cukrok redukálásával állítják elő – olyan cukrokból, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A szorbit és fruktóz kivételével drágák. Nem sokkal édesebbek, mint a cukor. Cukorbetegek kis mértékben, a diétába arányosan beillesztve fogyaszthatják, mert  a vércukorszintet kis mértékben emelik, azonban energiatartalmukat is figyelni kell, mert ez nagyjából megegyezik a cukoréval.

A cukorpótlók között létezik kettő, amelyet a cukorbetegek számára leginkább ajánlanak. A xilit (nyírfacukor) 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalmú, mint a cukor (viszont sokaknak hasmenést okoz), és az eritrit, amely teljesen energiamentes.

A fruktóz (gyümölcscukor) – gyümölcsökben megtalálható; szénhidráttartalma a cukoréval megegyezik. Vércukoremelő hatása fele a sima cukorénak. Azonban a legújabb kutatások szerint csak alkalomszerűen és mértékletesen fogyasztandó.

 

Mikor válasszuk a cukorpótlókat?

Ha valami igazán jó sütit akarunk készíteni, pl. amikor piskótát készítünk, a tömegük miatt érdemes ezeket használni. Általános édesítésre inkább a kalóriamentes megoldásokat válasszuk.

Mire figyeljünk?

Kalóriatartalmuk sok esetben a cukoréval azonos, ezért fogyókúra idején kevésbé ajánlottak. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben, vagy egyéni érzékenység függvényében már nagyon kis mennyiségben is hasi panaszokat okozhat.

A cukorbetegek számára pedig a napi 30-40 gramm fogyasztása ajánlott, és be is kell számolni.

Befőzésnél, lekvár készítésénél külön figyeljünk a befőttek hőkezelésére vagy tartósítószer használatára, mert az édesítőszereknek, szemben a cukorral, nincs tartósító hatása.

 

Az édesítőszerek manapság nagyon elterjedtek. Szinte minden diétába beilleszthetők. Mértékkel történő fogyasztásuk nem okoz egészségügyi problémát.

Ezt a cikket a Coca-Cola Magyarország Zrt. támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5416333622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása