Lótusz

Lótusz

10 érdekesség a gyémántról

2018. augusztus 16. - Lótusz_blogger

-amit minden nőnek ismernie kell! ,-)

"A gyémánt a nők legjobb barátja"

– mondta Marilyn Monroe erre a kivételes és gyönyörű ásványra.

A gyémánt egy rendkívüli ásvány, amely igazán egyedi tulajdonságokkal bír. Lássuk a 10 legérdekesebbet.

  1. A legkeményebb természetben előforduló ásvány a gyémánt. A második legkeményebb anyag a korund (pl.: rubin) amelynél a gyémánt 140-szer keményebb. Gyémántot csak egy másik gyémánttal lehet megkarcolni!
  2. Neve a görög adamos szóból származik, melynek jelentése legyőzhetetlen, elpusztíthatatlan, ami keménységére utal. Olyan kemény, hogy csak saját porával csiszolható.
  3. Átlagosan a gyémánt súlyának 50%-át veszti el a csiszolás és polírozás során. De még így sem alkalmas a világ gyémántjainak 80%-a gyémánt ékszer készítésére.
  4. A világ egyéves gyémánttermelését levegősen elhelyezhetnénk egy 1,5 méter élhosszúságú kockában. A bányászott gyémántok közel 70 %-a fekete vagy barna színű.
  5. Egy szimpla egy karátos gyémánt előállításához 250 tonna földet bányásznak ki.
  6. A világ gyémántpiacának 90%-át egyetlen cég, a De Beers uralta 1990-ig. Érdekesség, hogy Izraelben a gyémántkereskedelem teljes adója behozatal és kivitel esetén is csak 1%. 
  7. Valószínűleg már a szánkba is került a gyémántból, legalábbis a fogorvosok tesznek róla: amikor fúrják a fogat, azt egy gyémánttal bevont fúrófejjel teszik.
  8. A gyémántok értékét karátban mérik. A karát kifejezés a szentjánoskenyérfa termésének nevéből ered. Ebből alakult ki, hogy egy karát 200 milligramm. A legnagyobb ismert követ egy 3106 karátős kőből csiszolt 530,2 karátos Afrika nagy csillaga néven a brit koronaékszereket ékesíti. Ismert gyémántimitáció a cirkon, melynek tulajdonságait mesterségesen feljavítják.A gyémántok valósi értéke pedig a 4C-ből áll össze, amelyek a következők:  Colour (szín),  Clarity (tisztaság), Carat (tömege karátban), Cut (csiszolás)
  1. A gyémánt színe: a szín hatalmas mértékeben befolyásolja a gyémánt értékét. A legnagyobb kereslet a „fehér” (átlátszó gyémántokra van, de a színesek is egyre kelendőbbek a különlegességük miatt. Az alábbi színekben fordul elő: piros, zöld, sárga, fehér, barna, fekete. Legritkább a fekete.
  2. Gyémánt a legendákban
  • A történelem során a gyémántokat számos természetfeletti tulajdonsággal ruházták fel: biztos győzelmet jelentett, ha a gyémántot a bal karon viselték immunitást ad a pánikbetegeknek, és véd a megbabonázással szemben. Gyógyítja az alvajárókat és elmebetegeket. Semlegesíti a mágnes tulajdonságait, viszont az arab kultúrában úgy tartották, hogy a mágnesnél jobban vonzza a vasat. A hinduk szerint a repedezett felületű gyémánt szerencsétlenséget hoz.
  • A hinduk istenségeiknek szobrainak szemét drágakövekből, gyakran gyémántokból készítik.
  • Platón úgy tartotta, hogy a drágakövek az égből pottyantak le a földre. És igaza is volt egy részben, mivel a gyémántok egyik lehetséges keletkezésének módja a meteorbecsapódás.

Olvass tovább az ásványkövekről: ITT.

képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5216334094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása