Lótusz

Lótusz

A hála pozitív hatással van az életedre

2018. szeptember 21. - Lótusz_blogger

A hála a legerősebb teremtő erő.

1965 óta szeptember 21-én ünneplik a Világban a Hála ünnepét. Ez nem azonos az angolszász területek Hálaadásával, azonban ugyanolyan fontos nap lehet életünkben.

Bár ez egy ezoterikus-vallásos blog, a hálát "tudományos alapokon" is vizsgálták már.

Dr. Robert A. Emmons, Dr. Michael E. McCullough (2003) több kutatásukban is vizsgálták a hála fogalmát. Az egyik alkalommal 10 hétig figyeltek 3 különböző csoportot. A három csoport más-más feladatot kapott. Az első csoportnak minden héten le kellett jegyeznie azokat az eseményeket, amelyeket pozitívnak értékelnek az életükben és amiért hálásak is egyben. A második csoportnak az őket idegesítő dolgokat kellett lejegyezniük. A harmadik csoportnál nem voltak megkötések, ők csupán a heti élményeiket írták le. 10 hét után a szakemberek azt tapasztalták, hogy az első csoport tagjai (akik a pozitív eseményeket jegyezték fel, amikért ők hálásak) optimistábban vélekedtek az életükkel kapcsolatban, mint a többi csoport tagjai, többet sportoltak és kevesebbszer kellett orvoshoz menniük, mint azoknak az embereknek, akik a nehézségeikre fókuszáltak 10 héten keresztül. (jogespszichologia)

Az elégedettség, hála, köszönet egy pozitív energia. És, mivel a hasonló a hasonlót vonzza, minél hálásabbak vagyunk, minél többször TUDATOSAN IS figyelünk arra, hogy hálát érezzünk, annál kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak leszünk.

Miért legyél hálás?

Érdemes mindenért hálásnak lenni. Ha folyamatosan és a legkisebb dolgokat is képesek vagyunk megköszönni, az egyre nagyobb pozitív élményeket vonzz az életedbe.

Ha minden este hálásan, nyugodtan, elégedetten, a szívedben szeretettel fekszel le aludni, nyugalomban hajtod a fejed álomra, biztos, hogy sokkal jobbat alszol. És éppen ezért reggel sokkal kiegyensúlyozottabban ébredsz.

Pl.

"Hálás vagyok a mai napért. Hálás vagyok a jó dolgokért: az ételért, azért, hogy van tető a fejem felett, hogy van munkám, hogy jól érzem magam a munkámban. Köszönöm a tárgyakat, amelyek körülvesznek és még inkább hálás vagyok a körülöttem lévő emberekért is, akik segítőkészek, kedvesek, őszinték, megbízhatók, támogatóak. Hálát adok a társamért, gyermekeimért, a családomért. Köszönök minden szép, szeretettel teli pillanatot és köszönöm a nehézségeket is - köszönöm, hogy általuk megtapasztalhatok olyan dolgokat, amelyek fejlesztenek, segítenek az alkalmazkodásban, az odaadó és őszinte szeretet árasztásában."

Ha párkapcsolatban, családban élsz, hasznos lehet, ha esténként/időszakonként leültök és elmondjátok, ki miért vagytok hálásak (akár anyagi javakról van szó, akár emberi kapcsolatokról). Már kisgyerekeknél is be lehet vezetni, a szokásos "Mi volt ma az iskolában?" - horrorisztikus kérdés helyett. Szerintem erre a kérdésre nem lehet, csak egyetlen egy szóval válaszolni: "Semmi." Ha kicsik is érzik, hogy köszönetet kell mondani bármiért, amit kapnak, eleve sokkal jobban megbecsülik azt, és sokkal kiegyensúlyozottabb felnőtt lesz belőlük. Sőt. Egy párkapcsolatot is nagyon meg tud erősíteni, ha képesek vagyunk a másiknak megfogalmazni szeretetteljes érzéseinket iránta. Összekovácsol, meghittebb légkört eredményez.

Nem elhanyagolandó dolog: megköszönhetjük, hogy egészségesek vagyunk.

"Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi." (Arthur Schopenhauer)

Milyen formában adj hálát?

A hála egy bizonyos szempontból vallási aktus: lásd pl. a katolikusoknál vannak hálaadó szentmisék - azonban, aki nem keresztény, az is hisz valakiben/valamiben, aki, vagy ami irányítja a világot. Nevezzük bár Istennek, Buddhának, Univerzumnak, a lényeg, hogy legyünk hálásak. A legkisebb és legnagyobb dolgokat is megköszönhetjük.

Angolszász területeken egy egész ünnepet szenteltek azért, hogy megköszönjék mindazt, amit kaptak, megköszönjék, hogy együtt vannak a családok, hogy egészségesek és szeretik egymást, van otthonuk, munkájuk...

A lényeg: nincs szabály. Úgy csináld, ahogy jól esik neked. Mondd ki hangosan, vagy csak gondold (ha kimondod, fizikai síkon is megteremted), de le is írhatod (hálafüzetet is rendszeresíthetsz). A gyerekek akár le is rajzolhatják. Bárki a saját szája íze szerint csinálhatja és mégis működik!

Ha szeretnél még több jót, szerencsés helyzetet, boldogságot, jó embereket... magadhoz vonzani, csináld...

LÉGY HÁLÁS!

kép: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7616334122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása