Lótusz

Lótusz

12 tipp a júliusi műanyag-detoxért

2019. június 30. - Lótusz_blogger

Mondj nemet a műanyagra!

plastic-bottles-115071_1280.jpg pixabay


Előszó helyett: a múlt héten nagyon meleg volt, naponta legalább egy 1,5 literes palack ásványvizet elfogyasztottam. A hét végére egy nagy halom műanyag ásványvizes palack terült el a konyhába. És hirtelen nagyon nagy bűntudatot éreztem... Te jó ég! Ennyi szemetet termelek? Ezen változtatnom kell!!!!

Azóta fogom magam és elsétálok a közelben lévő ásványvizes közkúthoz (Szeged, Anna-kút) és onnan hordom a vizet. Legalább lett értelme műanyag palackkal betárazni....

Bár az ausztrálokhoz képest le vagyok maradva 8 évvel: 2011-ben indult útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezés, melyet az ausztrál Plastic Free Foundation indított. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is. Íme idei figyelemfelhívó videójuk:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=UnXVU-06ciI

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet mondunk az egyszer használatos műanyagokra, helyette pedig tartósabb alternatívát keresünk.

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, melynek legalább fele egyszerhasználatos műanyag, amiket sokszor csupán pár percig használunk - de többszáz év alatt sem bomlik le.

Nem elég szelektíven gyűjteni?

Sajnos nem. A szelektíven gyűjtött műanyaghulladékot ugyan újrahasznosítják, de a folyamat nem 100 százalékos, azaz szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is, ráadásul az újrahasznosított termék már csökkentett értékű, és az újrahasznosítási ciklusok száma is korlátozott. Vagyis a legegyszerűbb a megelőzés, tehát az, ha a műanyagot meg sem vesszük. Nem baj, ha elsőre nem sikerül teljesen műanyagmentes hónapot végigvinni, a lényeg, hogy legalább megpróbáljuk.

Hogyan tudjuk a júliust műanyagmentessé tenni?

  1. Amiből csak lehetséges, vegyük kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve)
  2. Kerüljük az “agyoncsomagolt” termékeket!
  3. Vigyünk magunkkal szatyrot! Az se baj ha még nincs textil, kerítsünk elő  akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
  4. Vigyünk zacskót is magunkkal! Tök jó, ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, már azzal is sokat teszünk! Ha belejöttünk meg majd beszerzünk párat!
  5. És ha az előző kettőt próbáltad, akkor biztos érted: Mondj nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merj nemet mondani. Akkor is, ha furán néznek, idővel megszokják- és te is.
  6. Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést)
  7. Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj esetén, tusfürdő esetén)
  8. Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)
  9. Vegyél egy kulacsot és abban vidd magaddal a vizet (ahelyett, hogy a boltban minden egyes alkalommal új műanyag.palackot vásárolnál).
  10. Ha kávézol, ne papírpohárba kérd a kávét, hanem vigyél magaddal termoszt, kávéspoharat.
  11. Szerezzünk be újrahasználatos szalvétát.
  12. Használjunk bambuszból készült evőeszközt, szívószálat....

És te milyen praktikákat vetsz be a műanyag-detox ellen?

forrás: euronews.com; zoldneklennijo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4916334380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása