Lótusz

Lótusz

Hosszú hétvége után hosszú hét - stresszcsökkentő ételek

2014. május 04. - Lótusz_blogger

Stresszcsökkentő élelmiszerek

 
Ha a legkisebb hiba is felbosszant a munkahelyeden, a legegyszerűbb házimunka is bosszúsággal jár, fáradékony vagy, akkor érdemes egy kis pihenőt tartani.Pozitív gondolkodás az első lépcső a stresszoldás felé. Egészséges táplálkozás, vitamin- és nyomelem bevitel javíthat közérzetünkön. Gyakori mozgás, sport, kirándulás, relaxáció hozzájárulhat a belső nyomás csökkenéséhez.És van itt még néhány ötlet!
Nagyon fontos az étkezések atmoszférája! Csendes, nyugodt légkörre van szükség. Stresszesen, idegesen, kapkodva inkább ne is együnk. Étkezés közben ne nézzünk tv-t, és ne olvassunk újságot. Gyertyafénnyel vagy kellemes zenével segíthetjük az optimális étkezést.
A stresszcsökkentést a friss természetes ételek bevitelével érdemes elkezdeni. A vegyszerektől és adalékanyagoktól mentes élelmiszerek a lélekre is jó hatással vannak.

A szerotoninszint növelő ételek a teljes értékű, hántolatlan gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztás ételek, különféle magos kenyerek és piták elősegítik annyi szerotonin termelődését, amely segít ellazulni a stresszes nap végén. Ne felejtsünk el ezekhez az élelmiszerekhez friss zöldséget is fogyasztani!

Dr. Wurtman megfigyelései szerint már 5 dkg vacsorára elfogyasztott burgonya, barna rizs, barna tészta, barna kenyér vagy pattogatott kukorica elősegíti annyi szerotonin termelődését, amely segít ellazulni a stresszes nap végén. Fontos, hogy ezen ételekhez fogyasszunk friss-nyers zöldségeket is!

A bór a megfelelő stresszkezelésben nyújthat segítséget. Egy csipetnyi boraxot melegvízben feloldva kell bevinni a szervezetbe, reggel éhgyomorra, valamint ebéd és vacsora előtt. A paradicsom, a körte, az alma, a mazsola, a káposzta és az aszalt szilva is tartalmaz bórt.

A magas szeléntartalmú ételek például fokhagyma, lilahagyma, spárga, búza stresszcsökkentő hatásúak. A hagyma és a gyömbér szintén stresszoldó hatású. A magas szeléntartalmú ételek (fokhagyma, lilahagyma, spárga, búza) mind stresszcsökkentő hatásúak. A hagyma és a gyömbér szintén stresszoldó hatású. A magas folsav-tartalmú ételek a szerotonin-termelődést segítik elő, s ezzel oldják a stresszt, ilyenek a nyersen fogyasztott leveles zöldségek (hőkezelés hatására ezek az anyagok tönkremennek).

A fűszernövények közül az ánizs, a köménymag, a zellermag, az édeskömény, a majoranna és a petrezselyem is oldja a stresszt.

A kamillatea gyulladásgátló hatása mellett enyhe nyugtató- és idegerősítő szerként is alkalmazható. Kamillatea rendszeres fogyasztása oldja a stressz által okozott feszültséget. A menstruációs tünetek kezelésében is jól alkalmazható, hiszen oldja a feszültséget, csökkenti a búskomorságot, sőt izomlazító hatása révén a menstruációs görcsök oldására is alkalmas. Álmatlanság ellen is hatásos szer, ezért ha nehezen alszunk el, lefekvés előtt igyunk egy csésze mézes kamillateát. Fáradtan, túlóra után bátran használjuk a kamillás olajat fürdővízbe csepegtetve, vagy inhaláljunk vele. Megnyugtat és ellazít, oldja a szorongást.

A levendula nyugtató hatású növény, melyet elsősorban fürdőkhöz alkalmaznak. Oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. A levendula illóolajai nyugtatóan hatnak a központi idegrendszerre. Olaja a feszült idegállapotra jellemző izomfájdalmakat és izomgörcsöket enyhíti, de alkalmas migrén és ideges fejfájások leküzdésére is.

A citromfű idegi eredetű gyomorpanaszok, álmatlanság és szívpanaszok esetén hatásos. Ideggyengeségi, idegi eredetű alvászavarok estében végezzünk citromfűkúrát, esténként, fogyasszuk langyosan, mézzel édesítve.

A ginszeng alkalmazható a szervezet energiateltség érzésének növelésére, szellemi és testi teljesítmények fokozására. A kínai ginszenget alkalmazzák, ha a mellékvese működése legyengül, azaz a szervezetben már jelen vannak a stressz hatásai.

A macskagyökér úgy nyugat, hogy közben nem tompítja az ember testi-lelki teljesítőképességét. Az elkészítése viszont hosszú 8-10 órás áztatást igényel.

A komló a vegetatív idegrendszer működési zavarait oldja.

Az orbáncfűből készült teát depresszió ellen fogyaszthatjuk. Segíti a hullámzó kedélyállapot visszaállítását.

Ha a stressz bármilyen tünetét észrevesszük magunkon, próbáljuk ki ezeket a növényeket, azonban mindig gondoljuk végig, mi az, amin változtatni tudunk az életünkben, tehát a felületi kezelésen túl próbáljuk kideríteni az okokat. Kerüljük a stressznövelő élelmiszereket, adalékanyagokat! Például: fehér liszt, fehér cukor, kávé, alkohol, csokoládé, kakaó, magas zsír- és fehérjetartalmú élelmiszerek. A stressznek csak későn jelentkezhetnek fizikai tünetei, egyénenként eltérhet a stressztűrő képesség. Az apró figyelmeztetéseket ne hagyjuk válasz nélkül. Pihenjünk, vagy kortyoljunk egy nyugtató teát!

Forrás: http://www.biotechusashop.hu/your-body/2008/06/11/stresszcsoekkent-elelmiszerek/; http://zoldujsag.hu/termeszetes-stresszoldas-ii/

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/16331502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása