Lótusz

Lótusz

Az első női pilóta - Raymonde de Laroche

2014. május 26. - Lótusz_blogger

A francia Aero-Club száz éve, 1910. március 8-án adta ki Raymonde de Laroche nevére a Nemzetközi Légügyi Szövetség által kiállított 36-os sorszámú pilótajogosítványt. Így ő lett az első hivatalos női pilóta.          

De Laroche 1886-ban született munkáscsaládba. Színésznőként dolgozott, de 1909-ben már hőlégballonnal repült, majd kipróbálta a repülőgépet is. A 24 éves lány 1910-től a kor egyik híressége volt. A sajtó tévesen bárónőnek nevezte, ami további hírverést biztosított számára. Néhány helyen bemutatót is tartott, többek között Budapesten is bemutatta repülési tudását. Szentpéterváron II. Miklós cár személyesen gratulált neki. Számos repülési rekordot tartott.

1910 júliusában majdnem végzetes repülőgép-balesetet szenvedett Reimsben. Felépülése után visszatért a repüléshez. Az I. világháború kitörésekor, több pilótanő-társával együtt jelentkezett a francia légierőhöz, de neme miatt elutasították. A háború után ismét repülni kezdett. 1919-ben Le Crotoy repülőterén szenvedett halálos légi balesetet. Utolsó útján nem ő vezetett, a kétszemélyes gépen utasként utazott, amikor az a leszálláskor a földbe csapódott, megölve a pilótát és de Laroche-t is.

Szobra a párizsi Le Bourget reptéren áll.

www. rubicon.hu, http://www.museeairespace.fr/c/a/raymonde-de-laroche/

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8016331526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása