Lótusz

Lótusz

A 7 legcsodásabb francia erőd

2014. július 25. - Lótusz_blogger

Franciaország határos az Atlanti-óceánnal, a Földközi-tengerrel, ezért már régóta fel van készülve mindenféle lehetséges tengeri támadásra. Azért, hogy a partokat megvédje az ellenségtől: kalózok, poroszok, britek.... stb, az uralkodók századokon át a part közelében lévő kis szigetekre erődöket építettek. A Bonaparte Napóleon, Napkirály, és többi Lajos idejéből ma is fennmaradtak ezek közül az erődök közül. Ezeket ajánlom figyelmetekbe a ma! 

1. Fort Louvois A Fort Louvois, helyi nevén Fort Chapus vagy Fort du Chapus 1691 és 1694 között épólt, 14. Lajos, azaz a Napkirály uralkodása idején épült. Az erőd mintegy 400 méterre található Oléron szigetétől, ahol a csodás Oléron kastély áll. Az erődöt úgy állították fel, hogy megvédje a kastélyt a támadástól, vagyis, kereszttűzben legyen a kastély és a támadók között. Ez azért fontos, mert ott egy fő kereskedelmi útvonal haladt (Rochefort). A II. világháború során súlyosan megsérült az erőd, később helyreállították. 1972 óta az erőd helyén osztriga-múzeum található, és tenyésztik is itt az osztrigát: az osztriga-telepek sorban az erőd és a part között húzódnak. Az erőd állandó kiállítási hely, ahol vár a történelmét bemutatják. Nyáron látogatható, transzfer hajóval.   

2. Fort Enet Fouras város közelében található a Fort Enet erőd, mely Bonaparte Napoleon megrendelésére készült 1810-1848. között. Az erőd feladata az Ile d'aix partjának védelmén kívül az is, hogy börtönként szolgált.   

3. Fort Bovard Az Aix és Oleron sziget között félúton találjuk a Pertuis d'Antioche szorost, mely Franciaország egyik legnyugatibb szeglete. Az erődöt szintén Napoleon parancsára kezdték építeni 1801-ben, de csak 1857-re készült el, így azt már az uralkodó nem láthatta. Mivel a hadiipar fejlődése sokkal nagyobb mértékű volt, sajnos mire elkészült már nem vették hasznát. A mai  ép erőd ára 200 millió euró.   

4. Fort de La Prée Az erőd a 17. században épült az Ile de Ré sziget keleti felén. A terület eredetileg a hugenották kezében volt, melyet Toiras elfoglalt és így megkapta a területet és grófi címet is hozzá 1625-ben.Így ő lett a kormányzója a szigetnek, ahol később felépítette az erődöt.   

5. Fort Îles Saint-Marcouf A Baie de la Seine régióban a La Manche csatorna partjainál, Normandiában  fekszik két kis lakatlan sziget: Îles Saint-Marcouf. A nagyobb sziget az  Ile du Large, 500 méterre keletre fekszik a kisebbtől, az Île de Terre-től és ott található a 1803 és 1812. között épült, Napóleon megrendelésére készült erőd. A szigetek ma védett természetvédelmi területnek számítanak, korlátozottan látogathatók.   6. Fort-la-Latte Az eredetileg a 14. században épült kastélyt egészítették ki bástyákkal az 1700-as években. Ez Brittania egyik legjobb erődítménye. A kastély már a vikingektől is megvédte az ott lakókat.  

7. Fort Lupin Más néven Fort de la Charente, a Charente folyó déli partján található. Ez a 17. századi erőd egy jó példa a nagyon elegáns tervezésű francia erődökre. Egy félkör alakú hajónak néz ki, egy toronnyal félkör alakú védőfallal.  

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1216331594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása