Lótusz

Lótusz

Miért ne olvass horoszkópot?

2014. július 25. - Lótusz_blogger

Miért olvasunk horoszkópot? Miért akarjuk minden áron megismerni magunkat? Milyenek a személyiségjegyeink és miért ezek? Miért fontos ezt tudnunk? 

A horoszkópokra, a személyiségtípusokra, a személyiségünk jellemzésére a New Age kezdete óta egyre nagyobb az igény. Miért van ez? Mert szeretnénk tudni a jövőt, tudni, hogyan fogunk boldogulni, mit kell tennünk ahhoz, hogy sikeresnek érezzük magunkat. A horoszkóp egyik vetülete, hogy megismerjük magunkat, hasonlítsunk valakire, valamire. Például ha valaki halak és ismeri a halak tulajdonságait, akkor úgy gondolja, hogy egy másik halak emberrel találkozva - ismeri őt. DE biztos így van ez? 

Bertram Forer pszichológus 1946-ban személyiségtesztet töltetett ki a hallgatóival. A teszt kitöltése után az eredményt minden egyes diák megkapta. MINDENKI AZ ALÁBBI JELLEMZÉST KAPTA KÉZHEZ: "Szükségét érzed annak, hogy az emberek kedveljenek és csodáljanak, de te hajlamos vagy az önkritikára. Személyiségednek vannak gyengeségei, de általában képes vagy az ellensúlyozásukra. Számottevő kihasználatlan képességgel rendelkezel, amit még nem fordítottál előnyödre. Kívülről fegyelmezettnek és önuralommal bírónak tűnsz, ám gyakran érzel aggodalmat vagy bizonytalanságot önmagadban. Néha komoly kétségeid vannak afelől, hogy jó döntést hoztál-e vagy a helyes dolgot cselekedted-e. Kedveled a változást és a változatosságot és elégedetlen vagy, ha kötöttségek és korlátok közé szorulsz. Büszke vagy független gondolkodásodra, és nem fogadod el mások kijelentéseit kielégítő bizonyíték nélkül; nem tartod azonban bölcs dolognak önmagad túl őszinte felfedését. Időnként kifelé forduló, barátságos és társaságkedvelő vagy, máskor befelé forduló, bizalmatlan és tartózkodó. Egyes vágyaid megalapozatlanok." A jellemzést az alanyoknak értékelniük kellett 0 és 5 pont között. Az átlag 4,26 volt! Hogyan lehet ez? Forer az alábbi következtetést vonta le kisérletéből: "az egyén általában bármilyen felületes, részletekbe nem bocsátkozó személyiség-jellemzést pontosnak, magára illőnek fog találni, ha azt a meggyőződést keltik benne, hogy az kifejezetten az ő számára készült." A Forer-hatás a szubjektív megerősítés jelenségéhez kapcsolódik. Erről akkor beszélünk, ha valaki két, össze nem függő vagy véletlen esemény között kapcsolatot tételez fel valamely hit, elvárás vagy hipotézis alapján. (Például a horoszkóp tartalma és élete egy közeljövőben bekövetkező eseménye vagy épp aktuális érzései, személyiségképe között.) 

Ezek szerint a manapság oly divatos horoszkóp, ilyen-olyan személyiségtesztek csak átverés! Nem mondom, hogy én sosem olvasok horoszkópot, sőt.... Több tanfolyamon és "hozzáértőnél" jártam, hogy még inkább megismerjem magam és ezáltal sikeresebb és boldogabb lehessek.

Egyfelől jó érzés, hogy az ember (lánya) hasonlít valakihez, tartozik egy csoportba... Mindemellett viszont Isten mindenkit egyedinek teremtett! És ez a szép ebben a világban. Én nem mondom, hogy nem olvassatok horoszkópot, mert ez a nagy hülyeség. Ha olvassátok, akkor azt fenntartással kezeljétek. Ha nyitott szívvel, örömmel és hálával kezdtek minden új napot, akkor biztos, hogy sikeresek és boldogok lesztek. Viszont ne hagyjátok, hogy egy negatív horoszkóp depissé tegyen benneteket, vagy eleve orrlógatva kezdjétek a napot miatta! Legyetek boldogok és sikeresek ahelyett, hogy a horoszkópotoktól várnátok a felmentést, hogy azért vagytok szerencsétlenek, mert rossz csillagzat alatt születtetek. Felesősek vagytok a saját sorsotokért! Örüljetek ennek és élvezzétek az élet minden pillanatát! 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1116331596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása