Lótusz

Lótusz

12+1 dolog, amit nem tudtál a nevetésről

2014. augusztus 26. - Lótusz_blogger

Nevetés szinonímái: rötyögés, röhögés, kacagás, röhécselés, vihorászás, kuncogás, vihogás, hahotázás, hahota, kacarászás, röhögcsélés, nevetgélés, viháncolás, kacaj... Te hogyan nevetsz? Miért nevetünk? 

  Íme 12+1 dolog a nevetésről:

1. A közhiedelemmel ellentétben, az első számú katalizátora a nevetésnek nem vicc: a másik személlyel való kapcsolatunk!

2. Ma a hahotázás egy kommunikációs forma. Régen ezt a hangot az őseink egyfajta nyugtatóként használták, mellyel a másik támadását próbálták csillapítani.

3. A televíziós műsorokban azért játsszák "alá" a nevetést, mert a nevetést a többi embert is nevetésre ösztönzi. Aki egyedül él nem nevet (annyit), kell a többiek közelsége, motivációja.

4. A vicc ideális szavainak száma 103.... Na erre magyarázat nincs. De azért kipróbálhatjátok... (Akinek van kedve, küldjön 103 szóból álló viccet)

5. Mi az, ami miatt nevetni kezdünk? Erre nincsen tudományos magyarázat, nincsen olyan kulcsszó, ami mint egy katalizátor, elindítja a nevetést. Kinek mi... Lehet ez egy vicces helyzet, egy váratlan fordulat, esemény, össze nem illő dolgok, mint pl: Groucho Marx vicce: "Egy reggel lőttem egy elefántot pizsamában. Hogyhogy pizsamában voltam? Nem tudom."

6. Napi 10-15 perc nevetés 10-40 kalóriát éget el! :) (Ezután csakis így fogyózom - a szerk. :) )

7. A nevetést már nagyon kicsi korban elkezdjük "gyakorolni". Amint a szülők látják, hogy egy grimasszal, egy vicces arccal vagy hanggal, vagy "Kukucs"-csal mosolyt varázsolnak a gyerek arcára, nincs megállás... :) És ez nem is baj! :)

8. A brit pszichológus szerint a nevetés, a vicc témája, kiváltó oka országonként eltérő lehet. Például az amerikaiak azokat a poénokat preferálják, amelyek a felsőbbrendűségüket prezentálják. Európában inkább a szorongást kiváltó témákat próbálják viccel elütni, ilyet pl. mint  betegség, házasság (anyós? :) ). A britek inkább a szójátékokat részesítik előnyben.

9. A felnőtt emberek becslések szerint 15-20 alkalommal nevet egy nap.

10. A nevetés során az agyunkban ugyanolyan örömérzékelés történik, mint a csokoládé fogyasztásakor. Vicces, vidám mese nézése közben dopamin szabadul fel a szervezetben, ezért leszünk felszabadultabbak.

11. A kutatás során kimutatták, hogy a nevetés növeli az immunrendszer működését, a fájdalomérzetet csökkenti, javítja a szív vérellátását és a keringési rendszer működését, növeli a memóriát. 

12. Egy átlagos 10 perces beszélgetés során 5,8 percet nevetünk.

+1. Még a teljesen humorérzék nélküli emberek is használják a nevetést. Hogyan? Hamisan! De mégis működik! Mert a nevetés (már akár a mosolygás is) javítja a hangulatot. Az emberi agy nem képes különbséget tenni a valódi vagy "ál"nevetés / mosolygás között, ezért a pozitív élettani hatások így is hatnak. 

Tehát ha természetes, ha csak picit mű is, mosolyogj sokat az egészségedért! :) A mosoly mindenkit szebbé tesz! :) Mosolyogjatok! Legyetek szépek! :) Forrás: http://www.realsimple.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7916331628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása