Lótusz

Lótusz

25 dolog, amit a világ a skótoknak köszönhet

2014. szeptember 18. - Lótusz_blogger

Skót ember találta fel a telefont és a televíziót, "nincs még egy iylen kreatív nemzet" - mondja Sean Connery. 

1. Macbeth Skócia leghírhedtebb király hála William Shakespeare-nek egy nagyhatalmú államférfi volt, és az író viszont egy boszorkánymítoszba helyezte. 

2. A Dumfries-i születésű William Paterson 1694-ben  javasolta, majd társalapítója lett a Bank of Englandnak (azaz az Állami Banknak), hogy pénzügyi rendezetlenséget megszüntesse. 

3. A "közgazdaságtan alapító atyja", Adam Smith említette először 1776-ban a "láthatatlan kézgondolatát, amely során a kormány beleszól a szabad piaci versenybe, így áthatva a társadalom egészét. 

4. Robert Burns 1788-ban írta az versét, az Auld Lang Syne-t, melyet az egész angolszász világ Hogmanay-ként énekelt az óév búcsúztatójaként. 

5. A piros rózsa című remekmű szerzője, a skóciai születésű Burns-t választották 2009-ben minden idők leghíresebb skótjának. 

6. Az Egyesült Államok Haditengerészetének megalapítója, John Paul Jones egy kertész fiaként született és 1778-ban. Az amerikai függetlenségi háborúban harcolt. Nemzetközi hírnévvel büszkélkedhet. 

7. A modern geológia ismert alapítója, az Edinburgh -i születésű James Hutton 1785-ben tette azt a kijelentését, hogy a Föld alakításában a vulkáni erők a felelősek. Ez a gondolkodás később érintett Charles Darwin teológiáját is. 

8. A 1797-ben Janet Keiller bemutatta a világ első kereskedelmi forgalomba került lekvárját, a Dundee-t, mely Spanyolországból származó narancsból egy már meglévő recept alapján készült. 

9. A 1818-ban a glasgow-i vegyész, Charles Macintosh feltalálta az első vízálló anyagból (gumiból) készült anyagot. Az ebből az anyagból készült kabátokat a Mackintosh cég 500 fontért kezdte el árulni. 

10. Az 1820-ban, Ayr-ben született mérnök, John Loudon McAdam találta fel az új kemény útfelületet, melyet "Macadamisation"-nak nevezte el. 

11. A bicikli feltalálóját,  Kirkpatrick Macmillant 5 shilling bírságra büntették, mert a szerkentyű előtt átfutott egy kislány és megsérült 1939-ben. 

12. Florence Nightingale, kora "legnagyobb ember"-e Lanarkshire-ben született. Ő és párja David Livingstone volt az első európai, aki Közép-Afrikát tanulmányozta, azon belül is a híres Viktória-vízesést 1855-ben. 

13. 1876-ban Edinburghben született Alexander Graham Bell találta fel a telefont Boston kivándorolt​​, hogy elkerülje a tuberkulózis, hogy megölte a két testvér. 

14. Bell-el egyeztetve, az Amerikai Kongresszusi Könyvtárral beszélt először telefonon és első szavai ezek voltak: "Mr. Watson, azt akarom, hogy jöjjön ide, látni akarom". 

15. Az Edinburgh-i születésű Arthur Conan Doyle hőse Sherlock Holmes. 1887-ben A skarlátvörös dolgozószoba című novella volt az első kötet. Holmes "a legtöbbször szerepelt filmkarakter", több mint 70 színész játszotta több mint 200 filmben. 

16. A férfi, aki kifejlesztette a világ első pneumatikus gumiabroncsát 1888-ban, a Dreghorn-i születésű John Boyd Dunlop volt, aki megtervezés után szabadalmaztatta találmányát. A triciklijéhez készült egyébként, hogy simábban tudjon közlekedni. 

17. Európa valaha élt legnagyobb építésze, a Glasgow-i születésű Charles Rennie Mackintosh volt, aki  Skóciábana 19. századi szecessziós mozgalom vezetője volt. A Glasgow School of Art építése során tűz keletkezett, melyben súlyosan megsérült. 

18. Az 1835-ben nagy szegénységben Dunfermline-ban született Andrew Carnegie, aki a 19. században Amerika legerősebb iparosa volt. Halála előtt 1919-ben eladta a vagyona 90%-át és 2811 könyvtárat alapított a pénzből. 

19. 1926.,  Helensburgh: John Logie Baird találta fel a televízióhoz azt a szerkezetet, mely a képek továbbításában játszik szerepet. Ő "szolgáltatta" az első transzmitteres adást 1926-ban. 

20. 1928-ban, Ayrshire-i születésű gyógyszerész, Alexander Fleming fedezte fel a Penicillium penészgombát egy mosdatlan Petri-csészében. A pennicilin antibiotikum az egyik legfontosabb gyógyszer a történelemben. 

21. Az 1898-ban Stirling közelében született John Grierson volt az első, aki használta a "dokumentumfilm" kifejezést 1936-ban a Night Mail című filmben. 

22. Skócia legnagyobb élő kincsévé megszavazott, Edinburgh-i születésű Sean Connery játszotta a főszerepet az első 007-es filmben 1962-ben. 

23. Az 1977-ben, Dumbartonban született Talking Heads frontembere, David Byrne írta a Psycho Killer című művet, mely az első műalkotás, melyben a világot egy sorozatgyilkos szemszögéből látjuk. 

24. Bár ő technikailag nem skót, de JK Rowling 1993. óta Skóciában élt. Ekkor állt neki a Harry Potter első fejezetének, mellyel a bestseller-lista élére került. 

25. Edinburgh-ben 1996-ban született Dolly,a a világon elsőként született klónozott báránya. Őt a Roslin Intézet "állította elő". A barika 2003-ban halt meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr616331688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása