Ezt a receptet a kolléganőmtől, Mártitól kaptam. Egy eredeti erdélyi, kenyérre kenhető csemege, amely nem mellesleg kiváló immunrendszer-erősítő, mert teli van zöldséggel!
ZAKUSZKA
Hozzávalók:
3 kg padlizsán
3 kg húsos paprika
1 kg hagyma
3 kg paradicsompaprika
1 l paradicsomvelő (paradicsomlé)
1 l olaj (lehet hidegen sajtolt olaj is)
1 ek. őrölt bors, babérlevél
A hozzávalók mennyisége tisztán értendő (felpucolva, megsütve!)
Só ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánt megsütjük, héjától megtisztítjuk, levét ferdére állított deszkán lecsurgatjuk, majd apróra vágjuk. A húsos paprikát szintén megsütjük, besózva lefödött edénybe rakjuk, ha kihűlt héját lehúzzuk, majd húsdarálón ledaráljuk. A paradicsompaprikát és a megtisztított hagymát szinté ledaráljuk. Ezután nagy lábasba fél liter olajat öntünk (egy kis zsír is kerülhet bele, hogy finomabb legyen) és a hagymát megpároljuk, a paradicsompaprikát is a hagymához adjuk és együtt puhára pároljuk. Belekeverjük a padlizsánt, a ledarált paprikát, a paradicsomlét és a fűszereket. A többi olajat is hozzá öntjük, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Forrón csírátlanított üvegekbe rakjuk, 1-2 kanál olajat öntünk a tetejére. Lekötjük és száraz dunsztba rakjuk.
Lehet nagy szemű száraz babbal, vagy frissen fejtett lóbabbal is készíteni. Ilyenkor a babot elő kell főzni puhára és ledarálni. Mikor a zöldségek már majdnem készre főttek, hozzá keverjük és még egy keveset együtt főzzük.
Érdemes kipróbálni mindkét változatot.
Időigényes az elkészítése, de egy igazi vitamin bomba! És még milyen finom!
Jó étvágyat kívánok!
További receptek: ITT.