Lótusz

Lótusz

Zakuszka - amivel bárkit kenyérre lehet kenni!

2014. szeptember 30. - Lótusz_blogger

Ezt a receptet a kolléganőmtől, Mártitól kaptam. Egy eredeti erdélyi, kenyérre kenhető csemege, amely nem mellesleg kiváló immunrendszer-erősítő, mert teli van zöldséggel!

1

ZAKUSZKA

 Hozzávalók:

3 kg padlizsán

3 kg húsos paprika

1 kg hagyma

3 kg paradicsompaprika

1 l paradicsomvelő (paradicsomlé)

1 l olaj (lehet hidegen sajtolt olaj is)

1 ek. őrölt bors, babérlevél

A hozzávalók mennyisége tisztán értendő (felpucolva, megsütve!)

Só ízlés szerint

2

Elkészítés:

A padlizsánt megsütjük, héjától megtisztítjuk, levét ferdére állított deszkán lecsurgatjuk, majd apróra vágjuk. A húsos paprikát szintén megsütjük, besózva lefödött edénybe rakjuk, ha kihűlt héját lehúzzuk, majd húsdarálón ledaráljuk. A paradicsompaprikát és a megtisztított hagymát szinté ledaráljuk. Ezután nagy lábasba fél liter olajat öntünk (egy kis zsír is kerülhet bele, hogy finomabb legyen) és a hagymát megpároljuk, a paradicsompaprikát is a hagymához adjuk és együtt puhára pároljuk. Belekeverjük a padlizsánt, a ledarált paprikát, a paradicsomlét és a fűszereket. A többi olajat is hozzá öntjük, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Forrón csírátlanított üvegekbe rakjuk, 1-2 kanál olajat öntünk a tetejére. Lekötjük és száraz dunsztba rakjuk.

Lehet nagy szemű száraz babbal, vagy frissen fejtett lóbabbal is készíteni. Ilyenkor a babot elő kell főzni puhára és ledarálni. Mikor a zöldségek már majdnem készre főttek, hozzá keverjük és még egy keveset együtt főzzük.

Érdemes kipróbálni mindkét változatot.

3

Időigényes az elkészítése, de egy igazi vitamin bomba! És még milyen finom!

4

Jó étvágyat kívánok!

További receptek: ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4716331704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása