Szeged, Mátyás tér, Havas Boldogasszony templom, Ferences Kolostor. A papok bezzeg tudják mi a jó! A Kolostor kertjében, akárcsak régen, a szerzetesek virágkorában, rengeteg gyógynövény, zöldség, gyümölcs megterem. Minden, ami csak szem-szájnak ingere. De nem öncélúan vannak itt a növények: a ferencesek jól értenek a gyógynövényekhez, tudják mit mire kell használni, ha netalán megbetegednénk. Az egyik ilyen bevált recept, ami szerintem nemcsak kezelésre, de megelőzésre is nagyon hatásos lehet, a Paprikás pálinka ferences módra. Leginkább meghűlésnél hasznos, hogy kiizzadjuk a betegséget! :)
Az ital apropója, hogy a Szent Ferenc - napi Paprikafesztiválon bárki kipróbálhatja a paprikás pálinka készítését, de ha készítésre nem is kíváncsi, kóstolóra is várják szeretettel a Kolostori ispotályban!
Paprikás pálinka ferences módra
0,5 liter almapálinka 1 db kisebb csípős fűszerpaprika (legjobb a Szegedi 178-as fajta) 5-6 szem édeskömény
A fűszerpaprikát tűvel összeszurkáljuk, de nem vágjuk össze. Így nem lesz nagyon csípős. Egy szélesebb szájú üvegbe rakjuk a paprikát és 5-6 szem édesköménymagot. Majd felengedjük a pálinkával. Legalább 2-3 hétig érleljük.
Érdekesség a parikáról:
Az első paprikamagokat az alsóvárosi ferencesek vetették el a kolostor kertjében. Akkoriban a fűszerpaprikát gyógynövényként használták: mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították vele. A paprikás pálinka olyan hatásos orvosságnak bizonyult, hogy a tífusz- és a kolerajárványok idején Szegeden és környékén 20-30 %-kal kevesebb ember halt meg, mint az ország más részein.
Ezek után kinek kell a mézes fokhagyma? :)
Még több gasztro ITT.
Forrás: https://www.facebook.com/Alsovaros/