Lótusz

Lótusz

Paprikás pálinka ferences módra

2014. október 01. - Lótusz_blogger

Szeged, Mátyás tér, Havas Boldogasszony templom, Ferences Kolostor. A papok bezzeg tudják mi a jó! A Kolostor kertjében, akárcsak régen, a szerzetesek virágkorában, rengeteg gyógynövény, zöldség, gyümölcs megterem. Minden, ami csak szem-szájnak ingere. De nem öncélúan vannak itt a növények: a ferencesek jól értenek a gyógynövényekhez, tudják mit mire kell használni, ha netalán megbetegednénk. Az egyik ilyen bevált recept, ami szerintem nemcsak kezelésre, de megelőzésre is nagyon hatásos lehet, a Paprikás pálinka ferences módra. Leginkább meghűlésnél hasznos, hogy kiizzadjuk a betegséget! :)

Az ital apropója, hogy a Szent Ferenc - napi Paprikafesztiválon bárki kipróbálhatja a paprikás pálinka készítését, de ha készítésre nem is kíváncsi, kóstolóra is várják szeretettel a Kolostori ispotályban!

 

 Paprikás pálinka ferences módra

0,5 liter almapálinka 1 db kisebb csípős fűszerpaprika (legjobb a Szegedi 178-as fajta) 5-6 szem édeskömény

A fűszerpaprikát tűvel összeszurkáljuk, de nem vágjuk össze. Így nem lesz nagyon csípős. Egy szélesebb szájú üvegbe rakjuk a paprikát és 5-6 szem édesköménymagot. Majd felengedjük a pálinkával. Legalább 2-3 hétig érleljük.

Érdekesség a parikáról:

Az első paprikamagokat az alsóvárosi ferencesek vetették el a kolostor kertjében. Akkoriban a fűszerpaprikát gyógynövényként használták: mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították vele. A paprikás pálinka olyan hatásos orvosságnak bizonyult, hogy a tífusz- és a kolerajárványok idején Szegeden és környékén 20-30 %-kal kevesebb ember halt meg, mint az ország más részein.

Ezek után kinek kell a mézes fokhagyma? :)

Még több gasztro ITT.

Forrás: https://www.facebook.com/Alsovaros/

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4716331708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása