Lótusz

Lótusz

7 mondat, melyet minden egyes nap mondj el a gyermekednek!

2014. november 20. - Lótusz_blogger

Ez a hét mondat segíti a gyerekeket a pozitív énkép és a nyugodt felnőttkor megtapasztalásában.

A hét mondatot nem muszáj valóban minden egyes napon elmondani, de hasznos sűrűn használni.

Hogyan tanulnak a gyerekek? Elsősorban utánzással. És ha te nem veszted el a fejed, ha kudarc ér, nem adod fel, akkor ezt ő is látja, érzi, és mentálisan, lelkileg egészséges felnőtt lesz belőle. És a világnak higgadt, békeszerető, boldog felnőttekre van szüksége!

1. Én hiszek benned!

Igen. Ezt nemcsak éreznie kell a gyermeknek, de néha-néha hallania kell. Főleg, ha egy kicsit kisebb az önbizalma. Igen, vannak olyan dolgok, amik nem mindig úgy sülnek el, ahogy az (ember)gyerek megtervezi, de ha hiszünk bennük és ezt ki is mondjuk, felszabadítjuk bennük a gátlásokat. És ők is hinni kezdenek magukban.

2. Soha ne add fel!

Ha a te életed romokban, és csak sajnáltatod magad, vagy éppen feladtad és már hagyod, hogy a dolgok átrohanjanak rajtad, ahelyett, hogy felvennéd a kesztyűt, a gyermeked sem fogja soha megtanulni, mit jelent küzdeni! És most nem akarok túl durván fogalmazni, de az állatvilágban is az hull el, aki feladja. Amelyik akár sebesült állat nem adja fel, akkor az túlélő. A mai rohanó, mindenen és mindenkin átgázoló korunkban szükség van a túlélő-ösztön kialakítására! Akiben hisznek és hisz önmagában egyébként sem fogja feladni!

3. A küzdelemből tanulunk!

A küzdés, az élet, a nehézség - természetes és normális dolog. Ha elfogadjuk és nem merülünk önsajnálatba, hanem szemünket a célon tartjuk, akkor a nehézségeket is könnyebben fogjuk tudni elviselni. Ha gyermekednek meg kell küzdenie valamiért, például nagyon szeretne játékot vagy bármit megkapni, akkor magyarázd el neki, hogy pl. ha hoz néhány 5-öst, vagy jó jegyet abból a tantárgyból, amivel esetleg küszködik, az számára motiváció lesz és a küzdelem útja építeni fogja őt. Később is jobban fog tudni küzdeni magáért.

4. Minden profi tanulóként kezdte!

Ha úgy látod, hogy a küzdés már megvan, a cél is, de mégsem sikerül továbblépnie, akkor próbáld meg biztatni. A tanulás egy folyamat... Testi (az agyban), szellemi - a gondolkodást fejleszti, és lelki - segíti koncentrációt, és amikor sikerül valami új dolgot elsajátítani, az pedig sikerélmény. Igyekezz az életből hozni példákat számára.

5. A vereség nem választás kérdése!

Ha mindent megteszünk, akkor sem biztos a győzelem. De ez nem azt jelenti, hogy itt a vége, és fel kell adnunk. Azt mondják, hogy innen szép nyerni! Vagy másik közkedvelt mondás: A sikeres és sikertelen ember közt az a különbség, hogy a sikeres eggyel többször áll fel.

Például a kisgyerek járni tanul éppen. Folyton lehuppan a Földre, de aztán egyszer csak sikerül talpon maradnia és az első lépéseket megtennie. Ha lehuppanva maradna, akkor sosem tanulna meg járni.

6. Minden "sérülés" -ből tanulhatunk.

Ha rosszul viselkedik a gyerek, verekszik, vagy csak a szavakkal vagdalkozik, senkinek nem jó. Se neki, se másnak. Ha emiatt büntetést kap, azt következetesen kell betartani, mert ha ilyenkor engedünk, akkor ezzel arra neveljük, hogy bármit elkövethetünk mindenféle következmény nélkül. Ezzel a későbbiekben sok ellenséget szerezhet.

7. Biztonságban vagy és szeretettel veszünk körül.

Ezt mindig el kell mondanod. Minden egyes nap, minden este mondd el neki elalvás előtt. Ha szépen, szeretettel suttogod a fülébe, még felnőtt korában is így fog emlékezni rád, és érezni fogja a szeretetet. Ő is ezt fogja mondani a gyermekének.

Nem szentírás, amit itt elregéltem nektek, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a szülök felelőssége az, hogy egy gyerekből ki, milyen ember válik. Ez a jövőnk kulcsa. Nem olyan nagy dolog, hogy ezt a néhány dolgot betartsd, és te is, a gyermek is egészségesen, boldog, szeretetteljes és sikeres emberré válhat!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716331774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása