Lótusz

Lótusz

Színes konyhai kiegészítők, és a színük közérzetre gyakorolt hatásai

2014. december 30. - Lótusz_blogger

A legszebb, legvidámabb konyhai kiegészítő szettek a konyhába!

Már említettem a skandináv nappalis cikkemben, hogy a fehérnél jobban szeretem a színes dolgokat.

De a fehér tökéletes kiegészítője lehet a különböző színes konyhai eszköz. Vidámak, energiával töltik meg a teret és feldobják a napunkat.

1. Lila szín

A lila szín közérzetre gyakorolt hatása:

A lila a kék és a piros szín keveréke, ezért mindkét színre jellemző tulajdonságokat tartalmaz: a békességet, eltávolodást, szellemiséget sugárzó (kék) és a (piros szín által magában rejtett) mozgást, szenvedélyt, életerőt, energiát.

2. Kék színű kiegészítők

A kék szín jelképes jelentése: bölcsesség, intelligencia, hallhatatlanság, végtelenség, mélység, átszellemültség, sejtelmesség. Pszichológiai jellemzője: derűs, friss, könnyed.
A kék szín fiziológiai hatása: megnyugtatja a szívdobogást, mérsékli a légzési ritmust, nyugtatólag hat, szellemi tevékenységre, koncentrálásra, befelé való irányultságra késztet- a békesség és a pihenés színeként jellemzik.

3. Piros színű kiegészítők

A piros szín optimista, aktív tevékenységre serkentő, a forróság, mozgás, harc, szenvedélyes élet színe. A legemberibb kifejezőeszköz, extrovertált szín, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze. A piros szín senkit sem hagy hidegen. Szeretheti, gyűlölheti, de a piros szín mellett nehezen marad közömbös.
A piros szín növeli az izomtónust, serkenti a pulzust, növeli a vérnyomást, az adrenalin-kiválasztást és a májműködést. Elmélyíti a lélegzést. Fejfájást is okozhat, használata nem javasolt gyorsan haragra gerjedő és érzelmileg nem stabil személyek esetében.


4. Rózsaszín kiegészítők

A rózsaszín egyesíti a piros szín (fentebb) és a fehér hatását. A fehér a világosság színe. Világosságot, szüzességet és tisztaságot, valamint új kezdetet, a születést jelképezi. Egyben az istenség a tökéletesség, büszkeség, jóság és örökkévalóság szimbóluma is.

5. Sárga kiegészítők 

A sárga a nap, a fény és az optimizmus színe, mely felfrissít, tevékenysérgre serkent és megfoszt a félelemtől. Megőrzi az éberséget, fokozza a koncentrációt, az alkotókészéget és bölcsességet jelképez. Ösztönzi a motorikát, fontos jellemzője a kommunikációs készség. A lakásban pozitívan hat a közérzetre. A sárga szín kitűnő hatással van a légzőszervekre, segítséget nyújt a pszichoneurotikus tünetek kezeléséhez, vérnyomásfokozó, serkenti a pulzust és gyorsabbá teszi a légzést. Kellemesen hat az idegrendszerre. A sárga szín leggyakoribb árnyalatai: zavaros sárga (nyugtató, gondolkodásra késztető), élénksárga (élénkség, merészség, felszabadultság), olívasárga (komor hangulat) és citromsárga (éberség, élénkség, fürgeség, tökélességre való törekvés).

6. Zöld

Az egészség színeként is emlegetik. A zöld színnel próbálják gyógyítani az idegkimerültséget és hisztériát, mert nyugtató hatással van az idegrendszere, a kimerültségnél is hatékony, mérsékeli a migrénes fejfájást. A zöld fényt az jellemzi, hogy tágítja a hajszálereket, vérnyomáscsökkentő, serkenti a belső nedvkiválasztást. Másrészt pedig a békesség, nyugalom, pihenés, elmélkedés színe. Szimbolikus jelentése kihat az ember hangulatára, megnyugtatja és ellazítja. Az egyensúlyérzet jelképe. Mivel nyugtató hatású, használata a fürdőszobában és a hálószobában a legmegfelelőbb; akár növényzet formájában is. A pirossal ellentétes hatású; csökkenti a vérnyomást, megnyugtatja az idegrendszert és a migrénes fejfájást, személyes egyensúlyt teremt, megszünteti a kimerültséget és álmatlanságot, és tágítja a hajszálereket.

7. Színes kavalkád

 

Neked melyik szín a kedvenced? És milyen színt használnál legszívesebben a konyhádban?

Ha tetszett a cikk, oszd meg.

Még több lakberendezési ötlet: ITT.

Receptekért kattints IDE.

Kövess a FACEBOOK-on is!

Képek forrása

Színek jelentésének forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr316331846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Kószó 2015.01.01. 16:04:48

Nagyon szép összeállítások... választani se tudnék belőle. Nekem egy kicsit még szokatlanok ezek a színek ilyen kombinációban, de szerintem bármelyik nyerő lehetne. Bár az én konyhám barna... abba melyik szín illene?

Lótusz 2015.01.01. 16:15:54

A bútor a barna vagy a fal? Bár egy kicsit csajos szín, de szerintem a barnát a sárga feldobná.

László Kószó 2015.01.01. 17:08:23

A bútor és a csempe a barna különböző árnyalatai. A függönyök, terítők, falvédő piros alapon felvarrt gyümölcsmintákkal. A polcokon zöld, mázas kerámiákkal.
süti beállítások módosítása