Lótusz

Lótusz

Törd a fejed!

2015. február 03. - Lótusz_blogger

Néhány nappal ezelőtt volt a rejtvényfejtés világnapja, ezért úgy gondoltam, utánajárok milyen rejtvények vannak a világban? Honnan ered a rejtvényfejtés?

És te szoktál rejtvényt fejteni? Melyik a kedvenced? A SUDOKU a telefonodon? A napilapokban található keresztrejtvény metrózás közben? Vagy a gyerekkel szoktál rejtvényt fejteni, pl. szöveges feladat vagy angol betűkereső formájában?

A mai napra rejtvényeket hoztam, hogy "elüssük az időt"! :)

Először is a kedvenc képem a témában:

cica

Na akkor tereljük komolyabbra a szót! :)

1. Az előbb említettem a SUDOKU-t.

sudoku

Ez egy nagyon egyszerű kis feladvány, akár gyerekek is meg tudják oldani.

A játék története:

Buler, svájci matematikus készítette az elsőt a 18. században, és latin négyzetnek nevezték el.A kiegészítő szabályt  Howard Garns nyugdíjas találta fel 1979-ben. Először egy New York-i rejtvényújságban jelent meg. A japánok is rákaptak, innen az elnevezés: su=szám, doku=egytelen elhelyezés. Náluk azóta is töretlen e rejtvényfajta népszerűsége.

2004. óta egy számítógépes programnak köszönhetően már gépen, telefonon is játszhatjuk.

 2. Szöveges feladatok, fejtörők

A szöveges feladatok rémálmaimban jöttek elő gyermekkoromban. Egyszerűen sosem értettem, hogy miért megy szembe két vonat, minek valakinek két medence, meg miért van az, hogy egy apának 5 lánya van.... :) Szőke vagyok, talán ez sem segített a megoldásban :)

Na de azért nektek adok egy kis ízelítőt a fejtörőkből:

  • Enni vagy aludni, az itt a kérdés

        Egy logikai probléma a Gulag világából: Tegyük fel, hogy az ember pontosan két hétig bírja evés vagy alvás nélkül. Mit tennél kétheti éhezés és alvatlanság végén: ennél-e vagy aludnál? (megoldás: Mivel nem lehet egyszerre enni és aludni, az utolsó étkezés és az utolsó alvás óta eltelt idő szükségképpen különbözik. Azt kell tenned, amit két héttel ezelőtt legutóbb tettél. Ha megpróbáltatásaid előtt aludtál és utána ettél, akkor most először enned kell. (megoldás: Ha tekintetbe vesszük az élelmiszerért álló sorok hosszúságát az egykori Szovjetunióban, nagyon is valóságos lehet ez a kérdés. Mit csinálnál boltba menés előtt: ennél-e vagy aludnál? )

  • Ivási probléma

        Oroszországban a sakk és az érdekes feladatok megoldása mellett az ivás az egyik legáltalánosabb kikapcsolódási forma. Vaszilij szerzett egy 12 literes vödörre való vodkát, és szeretné azt megosztani Pjotrral. Pjotrnak azonban csak egy 8 literes meg egy 5 literes üres palackja van. Hogyan oszthatnák mégis a vodkát két egyenlő részre? (megoldás: A 12 literes vödörből kiöntünk 8 litert a 8 literes palackba, majd abból 5-öt átöntünk az 5 literesbe. Így 3 liter marad a 8 literes palackba, és 4 liter a vödörben. Ezután visszaöntjük az 5 litert a vödörbe, így ott 9 liter lesz. Ezt követően a 8 literes palackban lévő 3 litert átöntjük az 5 literes palackba, majd a megüresedett 8 literes palackot megtöltjük a vödörből, amiben így 1 liter marad. Legvégül a 8 literes palackból teletöltjük az 5 literes palackot, amiben most 3 liter van, tehát végeredményben 2 litert töltünk hozzá, így a 8 literesben 6 liter marad, amit akartunk. )

  • A sziklamászó

        Egy 40 méter magas függőleges sziklafal tetejéről egy hegymászó le szeretne jutni. Semmije sincs, csak egy 30 méter hosszú kötele és egy bicskája. A sziklafal felénél, azaz 20 méteres magasságban van egy kiszögellés, ahol megállhat. A sziklafal tetején vagy a kiszögellésnél odakötheti a kötele végét, de azt rángatással távolról kioldani nem tudja. Ugrani nem ugorhat. Hogyan tud lejutni? (megoldás: A hegymászó egy 10 és 20 méteres darabra vágja a 30 méteres kötelét. A 10 métereset odaköti a szikla tetejéhez, és a másik végére csinál egy pici hurkot, amin keresztüldugja a másik kötéldarabot úgy, hogy 10-10 méter lógjon le a hurok mindkét oldalán. Ezután leereszkedik a 10 méteres kötelén a hurokig, majd a dupla kötélen leereszkedik a peremig, ahol a 20 méteres kötéldarabot le tudja húzni. Végül a peremről leereszkedik a 20 méteres kötéllel. )

3. Érdekes logikai feladat

Egy vonaton Smith, Robinson és Jones a fűtő, a fékező és a mozdonyvezető, de nem biztos, hogy ebben a sorrendben. A vonaton utazik továbbá három üzletember, akiket ugyanígy hívnak: Mr. Smith, Mr. Robinson és Mr. Jones.
1. Mr. Robinson Detroitban lakik.
2. A fékező pontosan félúton lakik Chicago és Detroit között.
3. Mr. Jones pontosan 20 ezer dollárt keres évente.
4. A fékező közvetlen szomszédja, az egyik utas, pontosan háromszor annyit keres, mint a fékező.
5. Smith billiárdban meg szokta verni a fűtőt.
6. A fékezővel azonos nevű utas Chicagóban lakik.

Hogy hívják a mozdonyvezetőt?

(Smith a mozdonyvezető neve.)

Van 5 ház, mindegyik más színű. Minden házban egy más-más nemzetiségű személy lakik. Minden háztulajdonos másféle italt részesít előnyben, másféle márkájú cigarettát szív és másféle állatot tart.

Tudjuk továbbá, hogy:

1. A piros házban az angol lakik.
2. A svédnek kutyája van. (Ez előzőleg hibásan jelent meg, lovak szerepeltek helyette! Szerencsére egy szemfüles Látogatónk kiszúrta a hibát, köszönet érte:))
3. A dán a teát szereti.
4. A zöld színű ház közvetlenül balra van a fehértől.
5. A zöld ház lakója kávét szeret inni.
6. Aki Pall Mallt szív, az madarakat tart.
7. A sárga színű ház lakója Dunhillt sziv.
8. A középső ház lakója tejet szeret inni.
9. Az első házban a norvég lakik.
1o.A Blends-t szívó a macskatulajdonos mellett lakik.
11. Aki lovakat tart, az a Dunhillt szívó mellett lakik.
12. Aki Blue Masters-t szív, az sört szeret inni.
13. A német Princes-t szív.
14. A norvég a kék ház mellett lakik.
15. Aki a Blends-t szívja, annak egyik szomszédjának kedvenc itala a víz.

Kérdés: ki tart halat? (A német tart halat.)

4. Színező, pontösszekötő

Ezt imádtam gyermekkoromban! És te?

színező

5. És mit szólsz labirintushoz? A te gyereked is imádja?

összekötni

6. Csalóka képek

alakok

Mit látsz (még) a képen?

eliHány lába van az elefántnak?

fiatal öregFiatal vagy öreg?

kacsa nyúlKacsa vagy nyúl?

kockákHány kockát látsz?

lóA ló vagy a gazdája?

 

párhuzamosEzek, ha hiszed, ha nem - párhuzamosak!

7. Képrejtvények

"Asszem" megint a szőkeségemmel fogok takarózni.....

De ezek a képrejtvények mindig kifogtak rajtam! :) És te tudod a megfejtést?

Melyik tárgyról van szó?

képrejtvény 1

 

Melyik zöldség látható a képen?képrejtvény 2

 

8. A keresztrejtvény

És akkor jöjjön az abszolút csúcstartó!

Története: Az angolok szerint a keresztrejtvényt Albert Wynne találta fel a 19. században. A játék azonban az USA-ban indult igazi fejlődésnek. Az első, mai értelemben vett keresztrejtvények a New York World 1913. december 21-i, vasárnapi mellékletében jelentek meg.

Magyarországon a „Ma este” című lapban jelent meg először, 1925. január 22-én. A szerző Kristóf Károly volt.

Gyerekeknek is készül. Nézd meg ezt például:

kereszt gyerek

Illetve egyik fajtája a skandináv:

skandi

Remélem sikerült egy kis ízelítőt adnom a rejtvények világából. Egyébként te szereted a rejtvényeket? Melyik fajta a kedvenced? Sikerült az itteniek közül mindet megfejteni?

További szép napot kívánok és élvezetes rejtvényfejtést!

Kövess a FACEBOOK-on, TWITTER-en is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516331912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása