Lótusz

Lótusz

Egy csésze tea a világ minden tájáról

2015. február 05. - Lótusz_blogger

A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának (plantateának) nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.
A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el. (wikipedia.org)

 A teát a kínaik használták először már több ezer évvel ezelőtt. Azóta az egész világon elterjedt ennek a gyógyító, relaxáló, jókedvre-derítő italnak a használata. A teázási szokások országonként eltérőek. Az alábbiakban ebbe nyersz bepillantást: melyik ország hogyan issza?

1. Japán

A Matcha por alakú zöld tea. Japánban ezt a finoman őrölt, jó minőségű zöld tea levelek por alakját használják a hagyományos japán tea szertartások során.

2. India

Indiának gazdag és változatos tea-története. a hagyományos masala chai tea Dél-Ázsiában a gyarmatosítások idején robbant be az iparba. A fenti képen a fehér levelű Darjeeling tea látható, amely vadon nő Indiában.

3. Anglia

Az Egyesült Királyságban fekete teát szolgálnak fel tejjel és / vagy cukorral és ezt naponta többször fogyasztják. Az aranyszínű italt kedvelik.

4. Törökország

Török kávé az ország leghíresebb meleg itala, de kedvelik a Cay teát is, melyet minden étkezéskor, minden étkezés között fogyasztanak. Ez egyfajta fekete tea, tej, cukor nélkül. Általában magában fogyasztják.

5. Tibet

Tibeti po cha, vagy vaj tea, egyesíti tea, só, és a jak vajat. A teát több órán keresztül főzik, majd a vajjal és sóval tálalják.

6. Marokkó

Fodormentából készült, zöld színű tea a legnépszerűbb nemcsak Marokkóban, de egész Észak-Afrikában is.

7. Hongkong

HongKong híres a jeges teájáról, melyet tejjel fogyasztanak és elég érdekes "becenévvel" illetik: harisnya tea vagy selyemharisnyás tea, mert ez azonos színű a testszínű harisnyával. Hú, ez elég érdekes! Hogy ezt az erős hűtött italt megkapjuk, fekete teára van szükségünk, melyet sűrített tejjel és jéggel tálalhatunk.

8. Tajvan

A gyöngy-tej-tea, más néven buborék tea, az egész világon ismert, de gyökerei Tajvanon vannak. Szervírozható akár hidegen, akár melegen; de a lényeg ugyanaz: a tápióka gyökerét főzik meg cukros sziruppá.

9. USA

Édes jeges tea éltető eleme a dél-amerikaiaknak. Általában erős főzött Lipton teából, cukorból és esetleg citromból készül, egy csepp szóda hozzáadásával.

10. Oroszország

Egy csésze orosz tea, többféle fekete tea levelek megfőzésével, majd egy csészében való összekeverésével állítható elő.A készítéshez hagyományosan szamovárt használnak.

11. Pakisztán

Chai nem kizárólagos Indiában van. Fűszeres és krémes masala chai egyik kedvenc pakisztáni délutáni tea, amely lehet az alapvető angol reggeli tea is.

12. Tajvan

A thaiföldi Cha jen egy jeges tea tejjel, mely egyesíti a sűrített tejet és főzött Thai teakeveréket.

13. Kína

A kínaiak imádják a teát: akár sárga, akár zöld, akár fekete - és nagyon sűrűn fogyasztják. A képen sárga pu-erh tea levele látható, amely tégla vagy golyó formába van csomagolva és belemorzsolják a pohárba, így áztatják forró vízbe.

14. Egyiptom

Egyiptom egy nagy importőre teának, és általában cukrozatlan fekete teát isznak egész nap. A hibiszkusz tea gyakran az egyiptomi esküvők specialitása.

15. Mongólia

Suutei tsai egy lapos serpenyőbentejjel és sóval. A sós teát laposabb edényben szolgálják fel, akár például egy levest.

16. Kenya

Kenya exportálni szereti a teát! Az ország egyszerű fekete teát exportál, az ottlakók a chai-t részesítik előnyben.

17. Argentína

Yerba Mate egy vitaminbomba: tele zöld teával, melyet termesztenek és fogyasztanak egész Dél-Amerikában, valamint Portugáliában, Libanonban és Szíriában. Ezt a füstös ízű italt akár hidegen, akár melegen is szervírozzák.

18. Dél-Afrika

Rooibos növény élénk vörös tea, és kizárólag Dél-Afrikában található meg. Jellemzően inkább cukor nélkül vagy tejjel fogyasztják. A tea természetes enyhe és édes ízű, és akár lefekvés előtt is fogyasztható.

 19. Qatar

Qatarban az erős tejes teaKarak chai az egész ország kedvence. Fekete tea leveleket forralnak vízben, tejjel elkeverve egy kis cukorral.

20. Mauritánia

Mauritániában a népszerű észak-afrikai menta zöld teát fogyasztják, egy különleges szertartás során. A fogyasztók három csészével isznak a teából, és a legkeserűbbtől haladnak az édesebb felé.

21. Malajzia

Malajzia tökéletesítette a teát! :) A Teh Tarik habzó fekete tea, cukorral, tejjel és hidegen tálalva. A krémes élvezet tökéletes befejezése egy-egy étkezésnek.

22. Kuvait

Egy tipikus délutáni tea Kuvaitban rendkívül fűszeres: a fekete tea leveleket átjárja a kardamom és sáfrány íze, illata.

Kövess a FACEBOOK-on és a TWITTER-en is!

buzzfeed.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1216331916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása