Lótusz

Lótusz

A világ 12 legdrágább anyaga

2015. február 07. - Lótusz_blogger

Arany? Heroin? Platina? Mely anyagok, ásványok képezik a legnagyobb gazdagságot a Földön? Az alábbiakban fény derül erre a kérdésre!

12. Az arany. Ára: 38.81 dollár/gramm

Az aranyat már több száz éve használjuk. A fém nem rozsdásodik, ezért ékszerként használható fel, de ma már egyes kozmetikumok is tartalmazhatnak aranyat, illetve ehető változata is létezik.

11. Ródium - ára:45 dollár/gramm, 1,270 dollár/uncia

10. Platinum: 48 dollár/gramm, 1365 dollár/ uncia

A albumok eladási listán betöltött státuszszimbóluma mellett a platina megtalálható ékszerekben, katalizátorokban. Különböző tudományos kísérletek során használják fel, de rákellenes gyógyszerekben találunk belőle.

9. Orrszarvú agyara: 55 dollár/gramm

8. Metamfetamin: 120 dollár/gramm, 1,600 dollár/uncia

7. Plutónium: kb. 4,000 dollár/gramm

radioaktív plutónium felezési ideje 88 évtől 80 millió év lehet. Vagyis ilyen hosszú ideig sugároz. Leginkább az atomenergia használja, illetve az űrtechnika. Sajnos nukleáris fegyverekben is előfordul.

6. Taaffeite: 2,500 és 20,000 dollár per karát (1 karát=0.2 gramm)

Ez a gyöngyszem a halvány rózsaszíntől a mély liláig létezik. A Taaffeite állítólag egymilliószor ritkább, mint a gyémánt, és általában Sri Lanka ártereiben található meg. Ebből a gyönyörűségből ékszereket készítenek.

5. A trícium: 30.000 dollár/ gramm

A Trícium radioaktív izotópja a hidrogénnek, mely a világító vész- és reklámtáblákon megtalálható. Ez a vészkijárat-felírat szinte minden nyilvános helyen megtalálható. Becslések szerint 2 millió "EXIT" jelzés található az USA-ban.

4. Gyémánt: 13.000 dollár/ karát, 65.000 dollár/gramm

Nagy keménységű, gyűrűket díszítő drágakő. Én elfogadnám! :)

3. Painite: 300,000 - 600,000 dollár/karát

A geológusok úgy hiszik, hogy a painite a legritkább a bolygón. Van belőle sötét rózsaszín és barna színű, de különböző színárnyalatokat mutat különböző szögekből nézve.

2. Kalifornium 252: 27 millió euró/gramm

 

Ezt Kalifornium-izotópot más anyagok kimutatására alkalmazzák. A folyamat neve neutronaktiváció, és az arany- és ezüst ércet mutatja ki. Olaj keresésénél is használják.

1. Az antianyag: 100 billió dollár/gramm

Oké, ez még hipotetikus, hiszen még nem használták az antianyagot. Talán majd egyszer! Az antianyag az üzemanyag szállítására lesz használatos távolsági űrutazás során.

Nemsokára szülinapom lesz! És nagyon tetszenek a taaffeite és painite-ből készült  ékszerek.... Akinek füle van, hallja meg! ;-)

Neked melyik a kedvenced?

Kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7016331918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása