Lótusz

Lótusz

Mi a boldogság?

2015. február 15. - Lótusz_blogger

Mi a boldogság? Mitől vagy boldog? Mikor vagy boldog?

A boldogság tudományos definíciója: pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet (wikipedia.org).

Egy, a skandináv országokban készített felmérés szerint az egészség, a kiegyensúlyozott családi élet, az egzisztenciális biztonság és a kiszámítható jövő jelenti az átlagember számára a biztosan elérhető boldogságot.

Mit tartanak a boldogságról a legnagyobb világvallások? Mit értenek boldogság alatt a legnagyobb gondolkodók?

Mit gondol a buddhizmus a boldogságról?

A buddhisták a boldogságot a jelenben való élettel azonosítják. Úgy tartják, hogy a múlt már elmúlt, a jövőt pedig még nem értük el... Nem aggodalmaskodik, nem sző irreális terveket a jövőt illetően. Az adott pillanatban a legtöbbet hozza ki magából. Igyekszik harmonikus emberi kapcsolatokat kötni, és felelősséggel viseltetik a másik iránt. Ez a szemlélődő életmód segít, hogy reálisabban lássa a dolgokat. (www.nyitottszemmel.hu nyomán)

A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság. - Buddha
 
 
Mit tartanak a hinduk boldogságnak?

Indiában még ma is létezik a kasztrendszer, de az emberek a hatalmas társadalmi különbségek ellenére is boldogan élnek. Azért viselik el helyzetüket, mivel azt a karmájukból eredeztetik. Indiában a fizikai lét feltételei teljesen mások, mint nálunk Európában. Az ott élők nagyon egyszerű körülmények között, saját szükségleteikre az élelmet és ruhát, stb. megtermelik, a nyugatiakhoz képest sokkal kevesebb fogyasztási cikk használatával mégis boldogan élnek. A szegénység számukra természetes fogalom, ezért számukra a boldogságot nem pénzben lehet mérni. A boldogságot, ami a mi szemünkkel inkább a lét elviselésének, elfogadásnak tűnik: a karma magyarázza. Úgy gondolják, hogy a szenvedéssel karmájukat ledolgozhatják, így a következő leszületésükben magasabb kasztba születhetnek. A jelenlegi helyzetüket pedig az eddigi karmájuk ledolgozásaként fogják fel. (www.nyitottszemmel.hu nyomán)

Mitől boldog egy keresztény/keresztyén ember?

Már a Biblia is ír arról, hogy mitől lehet boldog a hívő ember. A 8 boldogság írja le, mely emberek lehetnek boldogok, mely magatartással lehet boldog egy hívő:

1. "Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. 
2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. 
3. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. 
4. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. 
5. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. 
6. Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent. 
7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. 
8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa." (Mt 5,1-10).

Ezeket a boldogságokat sokféleképp lehet magyarázni, de számomra azt sugallja, hogy minden helyzetben benne található a remény csírája, mely a hívőknek örömet és biztonságot ad.

 

Ferenc pápa szerint ha az általa megírt "Boldogság 10 parancsolatá"-t követjük, boldogabbak lehetünk. Olvasd el: ITT.

A boldogság kémiája

A boldogságérzet kialakulásáért az endorfin hormon (boldogsághormon) a felelős. Ezek a hormonok apró fehérjemolekulák, amelyek az agyban termelődnek, és kémiai információt szállítanak.

Az endorfin hozzájárul testi-lelki jólléthez: akár szó szerint is, mert nemcsak az érzelmi, de a fizikai fájdalmat is csillapítja. Úgy hat az emberre, mint a drog, és hatása akár 12 óráig is kitart.

A boldogságérzet kiváltása személyenként változó lehet, de vannak olyan tevékenységek, amelyek egységesen mindenkinél endorfint termelnek. Ilyen például a testmozgás, a kielégítő szex, de még egy fűszeres étel is. 

 

Müller Péter egy nagyon egyszerű kis párbeszéddel írja le a boldogságot:

Egy idős férfit megkérdeznek, hogy mit jelent számára a boldogság?

A férfi egy rövid ideig gondolkodik, majd ezt mondja: "Ott vagyok, ahun kő'!"

Legyél te is ott, ahun kő'!!! :)

Neale Donald Walsch szerint: A kapcsolatok célja nem az, hogy általuk rálelj a teljességre, hanem általuk megoszd a teljességedet másokkal. Nem az, hogy felleld az örömöd, hanem megoszd az örömödet. Nem az, hogy megtaláld a boldogságot, hanem hogy megoszd a boldogságodat.

Rousseau azt mondja: "Az igazi boldogság forrása önmagunkban rejlik, és mások nem tehetik igazán boldogtalanná azt, aki boldog akar lenni."

De hogyan tudom én elérni, hogy boldog legyek? Milyen célok, sikerek tesznek minket boldoggá?

Van, akit az tesz boldoggá, hogy dolgozhat. Aki már régóta munkanélküli, felhőtlen boldogságot érez akkor, ha sikerül felvételt nyernie egy megpályázott munkakörre. Ez egy fajta elégedettség, örömérzés, hogy "szükség van rám", "képes vagyok megtenni".

 

Van, aki akkor érzi magát boldognak, ha szeretik: szerelmes. A szerelem "többszintű" boldogság: mind lelki, mind testi örömöket is nyújt számára.

Van, akinek a gyermekei szelídsége, mohó tudásvágya, játékossága és kedves személyisége okoz örömet.

De boldogok lehetünk akkor is, ha egy feladatot sikeresen, időre és eredményesen befejezünk.

Az elégedettség, a célkitűzés-motiváció, a pozitív környezet, a szerető család, a pillanat megélése örömöt  és boldogságot adhat mindenki számára.

Hogyan fokozhatod a boldogság-érzeted? Akár agykontrollal, akár meditációval, jogával, maszzázzsal, fürdőzéssel, sporttal, pozitív könyvek olvasásával kifejlesztheted magadban a boldogság iránti vágyat és megismerheted, hogy mi ad neked örömöt. A boldogság-beidegződéssel pedig egy idő után már igényed lesz az elégedettségre, a sikerességre. Ez pedig ismételten arra motivál majd, hogy tegyél magadért, tegyél a boldogságodért!

LEGYÉL BOLDOG!

Neked mi a boldogság?

Kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4116331932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása