Lótusz

Lótusz

Házi praktikák olivaolajjal

2015. február 16. - Lótusz_blogger

Olivaolajat használsz a főzéshez-sütéshez? Jól teszed, mert nagyon egészséges. Sokan "folyékony arany"-nak is nevezik pozitív egészségügyi hatása miatt.

Milyen pozitív élettani hatásai vannak az olivaolajnak?

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat (korábban F-vitaminnak is nevezték ezeket a zsírsavakat).

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Másodlagos növényi anyagai a polinfenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású.

Epidemológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása - amiben az olívaolaj gazdag - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban. (wikipedia.org)

Ezek után a fantasztikus hatások után nézzük meg, hogy mire használhatjuk még (étkezésen kívül) az olivaolajat?

 

Rengeteg praktikus dologban használhatjuk, pl. nyikorgó ajtóknál, torokfájás kezelésére, bútor fényezésére. Nézz meg még több praktikát az alábbi videóban.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FC3bJnrvUOE[/embed]

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Kövess a FACEBOOK-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7116331938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása