Lótusz

Lótusz

Mark Twain 9 bölcsessége a boldog élethez

2015. május 10. - Lótusz_blogger

Mark Twain (1835-1910) kedvelt írója a fiatalságnak. Kalandos élete a kortársaira is inspirálóan hatott, pl. Hemingwayre, aki ezt mondta róla: "Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finn-ből … Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót.".

 

Mark Twain már életében elismert író volt. Mivel lopta be magát az emberek szívébe? Azzal, hogy mert élni, voltak álmai, tett értük és elérte őket. És az életörömével. Az alábbiakban 9 bölcsességéről olvashatsz, melyek számodra is felrázóak és inspirálóak lehetnek. Tőled függ, hogy megfogadod-e!

1. „Ne járkálj fel-alá azt hajtogatva, hogy a világnak kellene eltartania téged. A világ nem tartozik neked semmivel, hiszen a világ volt itt előbb.”

A mai világ (sajnos) a pénzről szól. De ahhoz, hogy fenn tudjunk maradni, tennünk kell. Amíg élünk, mindig kell valami tevékenység. Nemcsak másokért kell tennünk, hanem saját magunkért is. Az ember (szerintem) addig él, amíg tevékeny, cselekvő, tehet-séges, vagyis tud mit tenni. Mindig tehetünk azért, hogy továbbléphessünk. Ez a fejlődés alapja.

 

2. „A nevetés az emberiség legjobb fegyvere: egy kacagó ember ellen senki nem tud mit tenni.”

Ugye te is voltál már feszült, gondterhelt, elcsüggedt, vagy csak simán szomorú? És mi billentett ki az állapotból? Valószínűleg egy kedves hozzád közel álló, aki megpróbált felvidítani. Akinek már a mosolya is bizalmat és szeretet sugárzott feléd, így a benned lévő negatív érzés enyhült és nyitottabbá, kiegyensúlyozottabbá váltál, a feszültséget egy mosollyal, nevetéssel fel tudtad oldani. Aki a nehéz napokon is nevet, mosolyog, azt sugározza, hogy bármi is történik a világban, azért mindig van remény. A mosoly segít túlélni.

 

3. „A kor csak az agyunkban létezik: ha nem foglalkozol vele, akkor nem is fog számítani.”

Ennél a pontnál kicsit elbizonytalanodtam. 30-as éveim vége felé járok és még közel sem értem el mindazt, amit erre az életkoromra terveztem magamnak fiatalabb koromban. Viszont az életkorom miatti rossz érzésem általában nincs bennem, csak olyankor jut eszembe, amikor valami hivatalos helyen kérdezik. Akkor kicsit lesújt. Viszont az életem 99%-ban eszembe se jut.

Azt mondják, mindenki olyan idős, amennyinek érzi magát.  Érezd magad Te is fiatal(abb)nak (,mint amennyi vagy)!

 

4. „Az ember addig nem lehet elégedett az életével, amíg nincs kibékülve önmagával.”

Általam ez a legfontosabbnak ítélt pont. Mert azt mondják, ami bent, úgy kint, ami fent úgy lent.

Ha te belül jól érzed magad, és tényleg elfogadtad magad, akár kövér vagy, akár sovány, akár fiatal, akár öreg, akkor békében vagy magaddal. Aki belül harmonikus, elégedett, van önbizalma, a világod is boldog, békés, nyugodt helynek fogja látni, szemben azzal, aki kiábrándult, szomorú, megkeseredett, mert ő biztosan a rossz dolgokat fogja csak felfedezni a környezetében ezzel nyerve önigazolást, és így egyre inkább lefelé halad egy spirál mentén.

Mégha csak nagyjából is, de elfogadod magad, akkor biztosan nem fogsz vitázni, haragudni, törtetni, mert belül érzed hogy már minden a tiéd és nem kell átgázolnod másokon ahhoz, hogy elérd a célod. Az Univerzum szolgál téged és nem gátol.

 

5. „A harag olyan sav, ami jobban tönkreteszi azt, aki őrizgeti magában, mint azt, akire rázúdítják.”

A haragnál, vélt vagy jogos sérelem miatt érzett fájdalmunk megbetegít. Az epe betegsége a levertség szomorúság, tehetetlenség, harag. "Epés megjegyzést tenni valakire" - már a kifejezésben is benne van, hogy lesavazzuk az illetőt. Ez a másik emberre is hatással van (egy rossz energia), de a haragot tartogató embert végképp megbetegíti. Nem is a haraggal van a baj szerintem (mondom én ezt tipikus kosként, aki ha begurul, azonnal lekiabálja a a másik ember fejét), inkább a sérelem őrizgetésével. Nem jó elfojtani. Ahogy a nagyon boldog  és szép perceket is meg kell osztanunk, úgy a rossz dolgot is néha el kell mondanunk valakinek, hogy ne maradjon bennünk. Ha hívő vagy, imádkozhatsz is (pl. kérd Szent Rita segítségét).

 

6. „Az ember, aki kitalál valamit, csak egy bolond addig, amíg meg nem valósítja az ötletét.” 

Légy tevékeny! A magyarok nagyon kreatív emberek (nemcsak idézőjellel :) ). De tényleg. Sok felfedezést, és még több technikai vívmányt köszönhet a világ nekünk: Bíró László - golyóstoll, Jedlik Ányos - , .... - gyufa.... és még sorolhatnánk. Ezeknek volt egy ötletük. De nem álltak meg. Meg is valósították. Még akkor is, ha első nekifutásra nem sikerült, mégha a második nekifutásra sem... Volt, hogy a harmadikra se. És olyan is volt, hogy a találmányuk köztudatba való berobbanását már nem érték meg. De ők sosem adták fel! TE SE ADD FEL SOHA!

 

7. „Szabadulj meg a problémáktól! Bármilyen módszerrel, de űzd el őket magadtól!”

Azt gondolhatod, hogy ezt könnyű mondani. Nem, mondani se könnyű. De tényleg meg kell szabadulnod a problémáidtól. Van olyan, hogy az ember rágódik valamin. Meg akar oldani egy helyzetet. Folyton ezen agyal. És előrébb jut? Nem... inkább egyre távolabb érzi a megoldást. Aztán szép lassan elengedi - nem feladja, hanem elengedi. És aztán hopp! A szeme elé kerül valami, ami éppen ahhoz kellett, hogy a dolgot meg tudja oldani.

Ha ennél súlyosabb a helyzet, nem szégyen felkeresni pszichológust, valamiféle segítőt (például kineziológust), aki segít a berögzült helyzetet más szemszögből látni. Abból a pontból pedig a megoldásra is új dimenziók nyílnak meg, az elakadások feloldódnak.

 

8. „A legjobb módja a boldogságnak az, ha másoknak szerzünk örömet.”

Nagyobb öröm adni, mint kapni. Szuper érzés, amikor kapsz valamit: ajándékot a szülinapodra, egy jó szót, amikor bajban vagy, egy meglepő segítséget - ez az érzés melengeti a szíved (és az egód :( ). És amikor te adsz? Ugye milyen jó hallani, amikor az ajándékod boldogan mutatja a többieknek az ünnepelt, hogy nézzétek épp erre vágytam, és tök jó... Vagy, ha az utcán segítesz egy idősnek átkelni a zebrán. Az arcán lévő hála és köszönet hatalmas energiákat szabadít fel benned. De a legerősebb akkor lehet, amikor pl, karitatív módon, anonim formában támogatsz valamilyen kezdeményezést, vagy valaki rászorulót. Ez hatalmas energiával tölt fel.

 

9. „Ha húsz év múlva visszatekintesz, jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél. Húzd fel a horgonyt, és evezz ki a biztonságos kikötőből: barangolj, álmodj, kutass!”

Már most úgy érzem, hogy egy picit elszalad az élet mellettem. Már szedem is horgonyt fel... :)

(Mark Twain írói álneve is a hajózással kapcsolatos: Az álnév egy folyami hajós szakkifejezés, helyesen írva mark two, és a mélységmérő rúdon a második vonást jelentette: ez volt a minimális mélység a gőzös biztonságos haladásához.)

És te? Meg mered tenni?

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3916332086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva Sztrimbej 2017.08.21. 00:03:20

én is csak azt bánom amit megtehettem volna és nem tettem meg

Éva Sztrimbej 2017.08.21. 00:03:20

én is csak azt bánom amit megtehettem volna és nem tettem meg
süti beállítások módosítása