Lótusz

Lótusz

Minden a levenduláról

2015. május 13. - Lótusz_blogger

A levenduláról az első feljegyzéseket 77-ben írta Dioszkoridész görög katonaorvos készítette. Leírása szerint, ha a levendulát lenyelik az segíti az emésztést, és megszünteti a fejfájást és a torokfájást. Külsőleg pedig kitisztítja a sebeket, és enyhíti a bőrbetegségek tüneteit.

 

Az egyiptomiak balzsamozásra és kozmetikumokhoz használták. A levendula elnevezés a latin lavare ’mosni’ vagy a lividua ’lila’ jelentésű szavakból ered, mert a rómaiak leginkább a fürdővíz illatosítására használták. A római nők ezenkívül levendulát tettek az ágyuk mellé is, hogy azzal fokozzák a szerelmi szenvedélyt. A középkorban a kolostorkertek kedvelt növénye volt. Erzsébet angol királynő (1533-1603) minden reggel cukrozott levendulát fogyasztott.

 

Magyarországra az 1700-as években érkezett meg a növény és legnagyobb területen ma is a Pannonhalmi Bencés Apátság területén termesztik és itt készítenek belőle illóolajat. A levendulaolaj elkészítéséhez a virágzatot használják fel és az illóolajat desztilláció útján nyerik.

Az I. világháborúban kórházakban használták az illóolaját.

Sokrétű felhasználása ismert:

A népgyógyászatban fejfájás esetén borogatásra, szemgyulladás és árpa kezelésére használják, valamint a hajhullás megelőzésére. Enyhíti a görcsöket. A modern fitoterápiában reumás bántalmak elleni fürdők, bedörzsölőszerek és masszázsolaj készítésére használják. Migrénes fejgörcsök enyhítésére bedörzsölőként, melankólia, depresszió csökkentésére fürdővíz adalékként, krémként alkalmazzák. Gyorsítja a nehezen gyógyuló sebek javulását. Enyhíti az ekcémát, a gombás fertőzéseket, csökkenti a hajhullást, megszünteti a lábgombát. Nyugtatja a gyulladt, megégett bőrt.

A levendulavirágokkal töltött párnácska segíti az alvást és az ellazulást. Nyugtató teakeverékekben szintén megtalálható.

 

Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint magas linalool és linalil-acetát tartalmú illóolaj kapszulázott formában jelentősen hatékonynak bizonyult a szorongás és az ahhoz kapcsolódó alvászavarok kezelésében.

Alkalmazása:

Álmatlanság, klimax, nyugtalanság, fejfájás, magas vérnyomás, reuma esetén, de alkalmazzák még bőrápolásra és rovarriasztásra használt készítményekben is. Párologtatáshoz, bedörzsöléshez, nyugtatófürdőkhöz, illatszerek hatóanyagaként használatos.

 

A virágok bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, néha sütemény dekorációként használják. A csokoládés desszertekhez különösen jól illik. Fekete és zöld teához is szokták keverni ízesítőként. Bár Franciaországban sokféleképpen felhasználják, nem tartozik a hagyományos francia konyha fűszerei közé.

 

Elővigyázatosság!

Az illóolaj használata nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, mivel a hatásokról hiányosak az ismeretek. Serdülőkor előtti és serdülő fiúknak használata figyelmet igényel, mert a hormonális hatások mellnagyobbodást okozhatnak. Továbbá felléphet bőrirritáció is.

Termesztése:

A közönséges levendula a homokos, kavicsos, jó vízelvezetésű, napsütéses területen termeszthető jól.

 

+1. tipp: szépségápolás

Az egyik kolléganőm már hónapok óta az alábbi arckrémmel keni a bőrét: kis méretű krémes tégelybe (nem a normál, hanem az egyel kisebbe shea vajat tesz, melyet gyógynövényboltban lehet megvásárolni és ehhez a mennyiséghez 8-10 csepp levendulaolajat csöppent, majd jól összekeveri és ezt keni fel minden nap reggel a bőrére. A bőre nem irritált, feszes és puha lesz tőle.

+2. tipp: Levendulás ételreceptek

Indítsuk a gasztrotúránkat levendulás, ünnepi főétellel, a Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival, levendula-tartárral.

 

Nézd meg a receptet itt.

Jöhet a desszert?

1. Cseresznyés habcsóktorta mandulával jó lesz? :) (Recept)

 

2. Ha valami igazán finom nyalánkságra vágysz, kóstold meg a Levendulás-áfonyás-krémsajtos fagyit is. A receptet itt találod. 

 

3. De a Levendulás-muskotályos sült barack habcsókkal és vaníliafagyival is bezsongatja az ízlelő bimbóid! Receptért katt ide.

 

Az előbbi fantasztikus desszerteket mentás-levendulaszörppel öblíthetjük le. Íme a recept.

 

Napjainkban újra felfedezték és egyre népszerűbb: akár hatalmas farmokon, akár városban szegélyként, akár erkélyekre ideális virágos növény. Számomra a nyár, a szabadság, az öröm illata. Minden tavasszal ez az első cserepes növény, amit kibiggyesztek az erkélyre. A nyári estéken annyira jó érzés, ahogy a szél befújja az ablakon a levendula illatát. És még a rovarokat is távoltartja! Egyszerűen imádom! :)

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516332092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása