Ha május, akkor alig várom, hogy a bodza elkezdjen virágozni! Bár az illatát annyira nem szeretem, az íze mindenért kárpótol. Akár nyáron, akár (tartósítva télen) imádom ezt a finom nyalánkságot.
A bodzaszörpre szerintem mindenkinek saját receptje van. Én most egy kolléganőmét osztom meg veletek, mert eddig ez a verzió ízlett legjobban!
Bodzaszörp
Hozzávalók:
40 db szép nagy bodzavirág (lehetőleg ne forgalmas út mellett szedjük)
4 kg cukor
2 liter víz
2 db egész narancs
2 db egész citrom
8 dkg citromsav
Elkészítés:
Egy nagy edényben a cukrot a vízben feloldjuk, hozzáadjuk a citromsavat, bele rakjuk a bodzavirágokat (óvatosan meg lehet mosni, vigyázva, hogy a finom virágpor ne menjen le róla), a felkarikázott narancsot és citromot. 5 napig érleljük, naponta egyszer-kétszer megkeverjük.
Sűrű gézen átszűrjük, üvegekbe öntjük. 4,3 liter sűrű szörp lesz belőle.
A bontatlan üveg hónapokig eláll. Felbontás után elhasználásig tároljuk hűtőbe
Ugye milyen jól hangzik! :)
És bár legszívesebben az összes bodzából szörpöt készítenénk, azért valamennyit érdemes megszárítani és teának eltenne, mert gyógyhatású: köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
Kövess a FACEBOOK-on is!