Sajnos egyáltalán nem vagyunk kivédve az ellen, hogy ne vegyszerrel növesztett és kártevőtlenített gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk.
Van egy ismerősöm, aki azonnal "megmondja", ha külföldről behozott növényről van szó: mert azonnal allergiás reakciót vált ki belőle. Külföldön más vegyszereket használnak, mint nálunk és ez ellen a szervezete tiltakozik. Tehát valószínűleg nem a legegészségesebbek ezek a szerek.
A külföldi (és vagy vegyszerezett) zöldségek, gyümölcsök lemosására az alábbi módszert ajánlom.
Ecet és víz
Természetes és hatékony tisztítószert készíthetünk, ha egy üvegbe összekeverünk 3 rész vizet és 1 rész ecetet. Ez az oldószer a gyümölcsökön, zöldségeken megtelepedő baktériumok 98 százalékát elpusztítja. A megvásárolt terméseket áztassuk bele ebbel a keverékbe 10–20 percig. Utána bő vízzel öblítsük le.
Néhány csodakombináció
Készítsünk tisztító oldatot egy evőkanál friss citromléből, egy bögre vízből, és két evőkanál szódabikarbónából, de ha ez nincs, használhatunk almaecetet is. Töröljük le ezzel a gyümölcsöket, zöldségeket, utána öblítsük le.
A vegyszerezett termények esetében az alábbi receptet kell elkészíteni: 1 bögre víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, fél bögre almaecet, és pár csepp grapefruitmag-kivonat segítségével. Ebbel kell beáztatni egy óra erejéig a zöldségeket, gyümölcsöket. Ezután öblítsük le, ajánlott meghámozni mindent, és csak belső részeket elfogyasztani, mert a héjakban még lehet rovarölő vegyszer.
Te is figyelj oda, hogy jól mosd meg a megvásárolt zöldségeket, gyümölcsöket.
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
Kövess a FACEBOOK-on is!