Lótusz

Lótusz

Hamarosan megérthetjük a kutyaugatást

2015. június 12. - Lótusz_blogger

Az ELTE Etológia Tanszékén már évek óta vizsgálják a kutyák kommunikációját. Egészen pontosan az ugatás elemzése folyik, és már ott tartanak, hogy a vakkantásokból nyolcvan százalékosan pontossággal meg tudják állapítani, milyen nemű az illető állat, mennyi idős, és épp milyen lelkiállapotban van.

 

Ha otthon is szeretnél megtanulni egy kicsit kutyául, akkor eláruljuk a szakemberek egyik módszerét: három paramétert figyelnek: az ugatás ritmusát, frekvenciáját és zajosságát. Ha mély, hangos ugatások követik egymást, az általában agresszióra utal, míg egy félelemmel teli kutya éles hangon, tisztán és lassan vakkantgat – ettől jó, ha megkülönböztetjük a “gyere játszani” vakkantgatást.

 

Aki maga is tart kutyát, eleve képes kiszűrni, mikor ugat idegent a kutya, és mikor szeretne kimenni egy kicsit a szabadba, de az ELTE tanszékén zajló munka annyira alapos, hogy már a The Telegraph-nál is rácsodálkoztak. Az újság szerint egy számítógépes program segítségével lefordíthatjuk az ugatást emberi nyelvre, de az ELTE szerint itt sajnos még nem tartunk.

 

Ha jobban meg szeretnéd érteni a kutyádat, és megmutatnád neki az ELTE épületét, akkor jelentkezhetsz játékos tesztre, a tanszéken folyamatosan várják a vállalkozó kedvű önkénteseket és kutyáikat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

Forrás: ELTE

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516332170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása