Lótusz

Lótusz

Így látják a betűket a diszlexiások

2015. június 21. - Lótusz_blogger

Daniel Britton,  tudós, kutatást kezdeményezett a diszlexiával kapcsolatban. Kutatása során megalkotta a diszlexiások ABC-jét. Daniel maga is diszlexiás, ezért is kezdett bele a tanulmányba.

daniel_britton_graphic_design__880

Eddig még nem végeztek tanulmányokat, legalábbis nem ilyen jellegűeket. Britton az egész általa, illetve a többi diszlexiás által látott betűsort leírta. A hagyományos ABC-hez képest az ő betűkészlete 'hiányos", ezért is esik nehezükre a diszlexiásoknak az olvasás. Sokkal lassabban tudják elolvasni az egészségesek által könnyen kiolvasható szavakat.

before-after-dyslexic-type__880

Britton számára ez egy nagy felfedezés volt. Magát is csodabogárnak tartotta, nem értette, hogy miért nem tudja könnyebben betűzni a szavakat. Mostanra viszont sikerült megértenie, mi az, ami gátolja őt az olvasásban.

Dyslexia-poster-type__880

Sok diszlexiás totálisan megijed, amikor egy szöveget kell felolvasnia: hiányosan látja a betűket, és lutri számára az általunk jól kivehető szöveg.

Dyslexia-poster-text-black__880

Britton kihasználja a médiafigyelmet, ami a projektjéhez párosult és azt tervezi, hogy készít egy Diszlexia tudatos oktatócsomagot, melyet elküldhet az iskoláknak és a szülőknek, hogy megismertesse velük a problémát és megtaníthassa, hogy hogyan lehet a legjobban kezelni.

Dan-Britton-Dyslexia-compressed-1__880

A szakértők szerint a diszlexia előfordulási aránya körülbelül 7-15 százalékos az iskolás gyerekek körében. A betegség okait még nem sikerült pontosan meghatározni; de annyit tudnak, hogy nemcsak veleszületett, de később pl. egy trauma során kialakult változata is ismert. Az olvasás agyi tevékenység, ezért agysérülés esetén is kialakulhat.

Daniel-Britton-Dyslexia__880

Sajnos sok kisiskolásnál nem mindig diszlexiára gyanakodnak először a szülők, illetve a tanárok, hanem lustaságra. A gyerekek számára ez nagyon nagy trauma, van, akinek egész életére rányomja a bélyegét ez a kudarcélmény.

Talán Britton ABC-je majd segíteni fog abban, hogy a diszlexiások könnyebben tudjanak olvasni, érvényesülni az életben.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

boredpanda.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5916332202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása