Lótusz

Lótusz

Szent Lőrinc könnyei, avagy a csodák éjszakája

2015. augusztus 11. - Lótusz_blogger

Augusztus az év egyik legszebb hónapja. A sok napsütés, a jó meleg, a nyaralás és a felszabadultság hónapja. Na meg a gazdagságé is: a 8 szám a számmisztika szerint a bőség, a betakarítás, a beérés időszaka. A hónap szentje pedig Szent Lőrinc.

Szent Lőrinc a katolikus egyház egyik legtiszteletreméltóbb szentje. A Római Birodalom idején vértanúságra ítélték, ezt a napot a régi római naptárban is kiemelt ünnepként kezelték.

Életéről nem túl sokat, a haláláról annál többet tudunk. Úgy tartják, hogy II. Szixtusz pápa diakónusa volt, és amikor a pápát elfogták, az egyház kincseit Lőrincre bízta azzal, hogy ossza szét a szegények között. Eközben a pápa azt is megjósolta, hogy Lőrinc vértanúként fogja végezni három nappal később. A jóslat bejött, 258. augusztus 10-én végezték ki, egyesek szerint megsütötték. A helyt, ahol a legenda szerint meghalt, Via Tihurtinának nevezik, amely hamarosan zarándokhellyé vált.

Állítólag Hispániában született, ezért nagy tiszteletnek örvend a a mai napig is Spanyolországban. De a németalföldi területen is sokan kedvelik. A legenda szerint sok beteget gyógyított meg csodálatos módon, és vakok szeme világát is visszaadta. Diákónusként a többi pappal együtt dolgozott, illetve sokat törődött a szegényekkel is. Legtöbbször diakónusi ruhában ábrázolják. Nálunk a mondás szerint: "belepisil a dinnyébe", vagyis az augusztus 10-e utáni dinnyék már apadtak, nem olyan finomak.

Az egyik legérdekesebb csillagászati esemény, az angolszász hagyományokban a róla elnevezett "Szent Lőrinc könnyei", vagyis a csillaghullás.

23.jpg life.hu


Ennek tudományos magyarázata: a Perseidák. A Perseidák a laikusok számára is ismert fényes meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, innen kapta nevét.Idén a "csúcspont" az augusztus 12. éjszakájára esik. A meteoritok apró porszemekből állnak, és amint elérik a Föld légkörét, elégnek. Ettől ennyire fényesek. A jelenséget 1-2 percenként "hullócsillagként" érzékeljük.

A Magyar Csillagászati Egyesület (CSME) azt tanácsolja, hogy a csillaghullást legcélszerűbb a várostól távoli helyen, sötét területen megfigyelni. Nem kevéssé romantikus esemény! :)

És ha közben még Szent Lőrinctől is kérjük a segítséget, biztosan megkapjuk, amire vágyunk!

Hogyan kell jól kívánni? (Az alábbi kérdéseket gondold át, hogy hatékony legyen a kérésed)

  • Mire vágyom?
  • Miért vágyom erre?
  • Mitől leszek én több ezzel?
  • Hogyan javítja az életemet?
  • Segíthetek-e vele másoknak?
  • Másnak rosszat okozok-e vele, ha teljesül?
  • Hogyan változik a körülményem, a környezetem akkor, ha megkapom, amire vágyom?
  • Jobb ember leszek-e tőle?
  • Boldogabb leszek-e?

Az alábbi idézettel kívánok szeretetteljes napot:

"Már minden helyen kerestelek, ahol nem vagy, csak azt a helyet nem találom, ahol vagy. Csak azt tudom, hogy ott vagy, ahol én nem vagyok. De hol vagyok én? Azt kívánom, bár itt lennél, hogy megmondd. Esetleg ha nagyon-nagyon erősen kívánnám, akkor itt lennél?" (Micimackó film)

Lótusz

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4316332282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása