Lótusz

Lótusz

A Dalai Láma szerint ez a 8 dolog vezet el a boldogsághoz

2015. augusztus 22. - Lótusz_blogger

A Boldogság művészete című, a Dalai Láma által írt könyvben a boldogsághoz 8 elengedhetetlen pontot rendelt. Mitől leszünk boldogok? Az intimitástól? Az együttérzéstől? Az alábbi nyolc pontban olvashatod el, mi okoz boldogságot.

 

1. Ne foglalkozz külsőségekkel!

Az anyagi világ sok örömet rejt számunkra: ha megszerezzük magunknak azt a tárgyat, melyre vágyunk, örömet okozhat számunkra, elégedetté tehet. De csak rövid távon. Akár megnyerhetjük a lottófőnyereményt is, de ez sem záloga boldog életnek (legtöbbször a lottónyereményt a nyertesek néhány éven belül eltapsolják). Ennél sokkal fontosabb, hogy "belül" legyünk boldogok: zárjuk ki a negatív dolgokat, a másokra rossz hatással lévő emberek "próbálkozásait", és engedjünk teret a jónak. Ne foglalkozzunk a negatív emberekkel, a rossz dolgokkal.

2. Fejleszd együttérző-készséged!

Az együttérzés, a segítőkészség lelkileg és fizikailag is feltölt.  Ahhoz, hogy ezeket az érzékeinket minél inkább fejleszteni tudjuk, próbáljunk minél jobban megismerni minden környezetünkben élő embertársunkat.

3. Erősítsd az emberi kapcsolataid!

Egyedül nem lehetünk boldogok: szükségünk van a körülöttünk élő emberekre. Sok barátod van? Vagy kevés? És a barátaiddal milyen a viszonyod? Számíthattok egymásra? Hasonlóak hozzád? Segítenek neked? Segítesz nekik? A Dalmai Láma azt mondja, hogy törekednünk kell szoros emberi kapcsolatok kialakítására, hogy a fizikai és mentális egészséged jobb legyen.

 

4. Foglalkozzunk a spiritualitással

Manapság nagyon "divatos" spiritualitással, vallással, ezotériával foglalkozni. Az emberek nagy része egész életében a boldogságot keresi. A vallásnak, spiritualitásnak köszönhetően, ha közvetlen és azonnal nem is találják meg a boldogságot, de a harmóniát, önmagukkal való megbékélést, a szeretetet és a fényt meglelhetjük. Innen már csak egy pici lépés a boldogság. A legtöbb kiegyensúlyozott, boldog ember vallásos családból származik.

5. Fogadjuk el a szenvedést is

Semmi nem állandó, csak a változás. A periodicitás, a fejlődés azt vonzza maga után, hogy nem lehetünk folyamatosan a csúcson. Pl. az öregedés egy megállíthatatlan, visszafordíthatatlan folyamat. De vannak olyan betegségek, melyeket nem "úszhatunk" meg. Emellett szomorú dolgok és a szenvedés is megjelenhet még a legpozitívabb ember életében is. A szenvedést is el kell fogadni, meg kell élni. Enélkül nincs fejlődés és tudatosság. Ha megpróbáljuk megúszni, az csak ideiglenes, menekülés lehet.

6. Negatív érzelmek kiiktatása

A negatív érzelmek megbetegítenek, félelemmel töltenek el, megakadályozzák boldogságunkat, egészségünket (ITT olvashatsz még a megbetegítő és gyógyító érzelmekről). Koncentrálj a pozitív dolgokra: a türelemre, jószívűségre, szeretetre...

 

7. A pohár félig üres vagy félig tele?

Legyen mindig félig tele! :) Az optimizmus, a pozitív hozzáállás átsegít a nehézségeken. Történhetnek igazságtalan(nak vélt) események velünk, de nem szabad engednünk, hogy ezek a dolgok lenyomjanak. Lehet néha picit keseregni, de nem túl sokáig. "Minden napnak add meg a lehetőségét, hogy életed legjobb napja legyen".

8. Becsüld magad!

A tibeti szerzetesek nem utálják magukat. Elfogadják magukat és másokat is olyannak, amilyenek. A meditáció során jó dolgokra koncentrálnak. A Dalai Láma azt üzeni, hogy becsüljük magunkat, tanuljunk a hibáinkból, és szeressük magunkat!

A Dalai Láma az alábbi videóban üzen nekünk, magyaroknak:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=efImrZZBL0I[/embed]

Próbáld meg beépíteni életedbe a Dalai Láma tanácsait, hogy kiegyensúlyozottabban, harmonikusabban és boldogabban élhess!

Még egy üzenet a Dalai Lámától ITT érhető el.

Lótusz (Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2816332300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása