Lótusz

Lótusz

Gyógyulj és fejlődj mantrázással!

2015. augusztus 23. - Lótusz_blogger

A Mantra - vallásos  mondatok, kérések, fohászok, varázsigék ismételgetése. A mantra egy eredetileg szanszkrit szó, jelentése: man = gondolkodó, -tra = egy eszköz. Együtt: a gondolkodás eszköze. A -tra végződés még azt is jelentheti, hogy oltalom.

A buddhizmus és a hinduizmus vallási alaptételei szerint a mantrák akkor a legigazibbak, ha egy valódi gurutól, személyre szabottak. A mantrázás során a test, az elme lecsendesül, a lélek megnyugszik és szellemünk kinyílik, rezgésünk nő. A mantrától meditatív állapotba kerülhetünk. Leginkább Tibetben, Kínában és Japánban terjedt el. A nyugati vallásúak leginkább az imához hasonlítják. A mantrák lehetnek önsegítő mondatok, melyek a gyógyulást, a megbocsátást, az elengedést, a szellemi nyitottságot és rezgésszint-növekedést hozhatnak, de vannak olyan mantrák, melyek egyes hindu istenséghez szóló kérést tartalmaznak.

 

Például Zöld Tara a Buddha tudat bölcsességének női megtestesülése. Tibeti nevén Sgrol-ma = ”Ő, a megmentő”, a leginkább imádott női istenség a tibeti buddhizmusban. Születése a hagyomány szerint: amikor Avalokitésvara az emberek mérhetetlen szenvedését látva könnyezni kezdett, könnyeiből egy kis tó született, melyben egy lótuszvirág keletkezett. Amikor ez a lótuszvirág kinyílt, akkor született meg Tara. Zöld Tara a Föld istennője, aki legyőzi az akadályokat és segít megmenteni az embereket a veszélytől. Segítségét az alábbi mantrával kérhetjük (108-szor ismételjük) :

Om Tare tuttare ture svaha (Om tare Tuttāre Türe Svāhā)

Nőknek különösen segít az együttérzés istennőjeként is számon tartják.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lqcWl6VAB_M[/embed]

A mantrák védelmet, erőt, szellemi fejlődést adhatnak a mantrázók részére. A mantrákat meghatározott számban megismételve érik el a legnagyobb hatásukat. A mantrák "számolásához" a keresztények rózsafüzéréhez hasonló, kis golyókból álló  úgynevezett "málá"-t használhatjuk:

 

 

A legismertebb mantra az OM vagy AUM. Jelentése a legfelsőbb Úr, Isten. A betúk külön-külön is jelentést hordoznak:

„A” – tudatos – teljes

„U” – tudattalan – finom

„M” – tudat alatti – okozati

Az Om Mantrát suttogva kezdjük el, és érezzük, hogy a köldökünkből induljon ki. Suttogni nehéz először, hangosan begyakorolhatjuk, majd ha már belejöttünk, suttoghatunk. A Om  Mantra a harmadik szem csakrához tartozik, ahol a női és a férfi energiák találkoznak és egységet teremtenek. A mantra utáni csend, az abszolút tudat jelképe.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=iG_lNuNUVd4[/embed]

A legtöbb mantra az Om-mal kezdődik, mert ez az abszolút tudat, a nyitottság és a legmagasabb szint jelképe.

om.jpg A OM jele


Hogyan mantrázz?

Ha elhatároztad, hogy mantrával szeretnél tenni az egészségedért, a lelki szellemi fejlődésedért, az alábbiakat javaslom.

 

Alakíts ki egy is szentélyt az otthonodban, ahová elvonulhatsz (imádkozni, meditálni, mantrázni). Gyűjts gyertyát, füstölőzz (ezzel megtisztítod a helyiséget). Tegyél ki egy buddha-szobrot, vagy képet, vagy pl. Zöld Tara képét. Helyezz el zöld növényt. Legyen jól szellőztethető, tiszta a szoba, ahová elvonulsz. A mantrázás előtt igyál gyógyteát, menj el a mosdóba, hogy semmi ne zavarjon közben. Ha van hangtálad, azzal is megtisztíthatod a teret, a tested-lelked. Helyezkedj el kényelmesen, készítsd elő a malád, csukd le a szemed és kezdd el!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr616332302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása