Lótusz

Lótusz

A hónap szentje: Assisi Szent Ferenc

2015. október 04. - Lótusz_blogger

Október hónap szentje Szent Ferenc. Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint értett az állatok nyelvén, védte, óvta őket. Az állatok világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre azzal a céllal, hogy megállítsák a vadon élő állatok pusztulását. Szent Ferenc ünnepét október 4-én ünnepeljük.

 

Assisi Szent Ferenc

Giovanni di Bernardone (Francesco) 1181-ben (más források szerint 1182-ben) született. Édesanyja francia származású volt. Apja gazdag ruhakereskedő volt.

 

Fiatalkorában lázadt (apja vagyona ellen), rengeteget tanult, több nyelven beszélt. 1201-ben harcolt Perugia ellen, majd Collestradánál foglyul esett. 1203-ban tért vissza Assisiba és 1205-ben elindult Apuliába, hogy beálljon Gualtiero di Brienne seregébe, de útban Spoleto felé egy különös látomás hatására visszatért Assisiba. Ennek hatására sokat imádkozott és a leprásokat kezdte el gondozni.

 

Sokan voltak körülötte, és 1209-ben 11 követőjével Rómába ment, és a pápa engedélyét kérte rendalapításhoz. III. Ince pápa rendjük szabályzatát 1209. április 16-án hagyta jóvá, így ezt a napot tekintik a ferences rend hivatalos megalapításának.

 

A rendtagokat frátereknek, azaz testvéreknek nevezték. Ők szegénységi fogadalmat tettek és vállalták hogy Isten szolgálatába helyezik életüket. A Jézus által az apostolok számára adott útmutatást igyekeztek követni.

 

Assisi Szent Ferencről és életéről sok kedves anekdota és számos legenda terjedt el, melyek szerint gyakran prédikált az állatoknak is. Ezért látható a különféle ábrázolásokon alakja állatok, elsősorban madarak társaságában.

IX. Gergely pápa 1228. július 16-ánszentté avatta és másnap letette az Assisi Szent Ferenc bazilika alapkövét. Magyar­or­szá­gon először a XIV. századi Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, testén viselte Krisztus sebeit.

 

Életét Franco Zefirelli dolgozta fel, a Napfivér, Holdnővér című filmben. Ennek címadó dalát magyar felirattal itt tudod megnézni:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QQ80Zj3Oqkc[/embed]

Assisi Szent Ferenc imája

Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

Uram, tégy engem békéd eszközévé,
hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek,
hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak,
hogy összekössek, ahol széthúzás van,
hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz,
hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik,
hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.

Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem,
nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem hogy én vigasztaljak,
nem arra, hogy megértsenek, hanem arra, hogy én megértsek,
nem arra, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek.

Mert aki így ad, az kapni fog,
aki elveszíti magát, az talál,
aki megbocsát, annak megbocsátanak,
aki meghal, az fölébred az örök életre.
Amen.

Áldás! Lótusz

 Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is! Kövess a FACEBOOK-on is!

Böjte Csaba gondolatait ITT olvashatod.

Ferenc pápa útmutatását olvasd el ITT.

Még több szent ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916332374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása