Lótusz

Lótusz

A bor jótékony hatásai

2015. október 08. - Lótusz_blogger

A bor egy csodálatos nedű, mely rengeteg

pozitív élettani hatással bír

A bor a szőlő megerjesztésével készült, alkoholos nedű. Bort az ókori Kínában és a görögöknél is készítettek: az első agyagedény 4200 évvel ezelőttről származik. Magyarország területén már a Honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt.

 

A bor készítése során a leszedett szőlőfürtöket összezúzzák, préselik, majd az ilyenkor nyert levet, a mustot hordókba töltik. A must a az élesztőgombák hatására erjedni kezd. Ha az erjedés megtörtént, a mustot átfejtik és ott, a hordóban indul el a fejlődése, a borrá való megérése.

 

Mit tartalmaz?

Van benne alkohol: 8,5-14% (az élesztőgombák 16% fölött elpusztulnak); cukor: a mustban található cukor az élesztőgombák hatására erjedni kezd, ha sok megerjed, akkor kevésbé, ha kevesebb, akkor viszont édesebb bort kapunk; szerves- és szervetlen savak, mint például a borkősav, almasav, tejsav, citromsav; aztán van még benne csersav (tannin): alapjában véve meghatározza bor ízét (a vörösborban több található belőle, mint a fehérben. A szőlő kocsányában és magjában található vegyület), glicerin: erjedés során keletkezik, a bor testességét határozza meg; és víz.

1 deci borban 2,6 g szénhidrát (amelyből cukor 0,6 g), 0,0 g zsír, 0,1 g fehérje és 10,6 g alkohol található.

 

De miért is van pozitív hatással a szervezetre a bor?

A bor antioxidánsokat is tartalmaz, ami gátolja az LDL koleszterin kialakulását, ami ha nagy mennyiségben az érfalakra rakódik, akkor szűkítheti vagy akár el is zárhatja azokat. Tehát segít a keringési problémák és a szívroham megelőzésében.

A borban C- és B-vitamin található illetve kálium, kalcium, mangán, cink, magnézium és vas is van benne, melyek fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében.

Mivel a fehér boroknak magasabb a savtartalmuk, mint a vörösbornak, a gyomorsavhiány esetén segíthet. Serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztást, így jó hatással van az emésztésünkre, fokozza az étvágyat.

 

Kismértékben fogyasztva lassítja az agyérelmeszesedés kialakulását, fokozza a szellemi teljesítményt, és egyes kutatók szerint az Alzheimer-kór kialakulásának kivédésében is szerepe van.

Egyes kutatások szerint, a nap rendszerességgel elfogyasztott kismértékű vörösbor akár a fogyást is elősegítheti.

A borfogyasztás pozitív élettani hatásait a franciákon és a mediterrán országok borfogyasztási és étkezési szokásait megfigyelve jöttek rá. Köztudott, hogy a franciák minden fontosabb étkezést borral zárnak le, és délen is közkedvelt ital a bor. A franciák sok, zsírsavban gazdag ételt fogyasztanak, és mégis Nyugat-Európában náluk a legalacsonyabb a keringési rendszer betegségéből eredő haláleset.

 

 Mediterrán tízparancsolat (Heinrich Böll után)

1. Igyál bort mértékkel, de rendszeresen!

2. Csak olyasmit fogyassz, amin látni, hogy a kertből, a szántóföldről, a szőlőből, az erdőből vagy a tengerből származik!

3. Hetente legalább kétszer egyél tengeri halat, de naponta ötször fogyassz gyümölcsöt, zöldséget.

4. Fogyassz salátát - ez legyen a főétel, a hús csak kiegészítés legyen!

5. Ne bánjon rosszul magaddal - az étele legyen mindig ízletes!

6. Használj olíva - és repceolajat!

7. Egyél és igyál barátaid és családod körében!

8. A munka legyen szórakoztató!

9. Aludd ki magad, és sportolj!

10. Maradj mindig optimista; bízz ebben a tízparancsolatban!

 

 

A borfogyasztás +1 pozitív hatása pedig az, hogy általában nem egyedül iszogatunk ("ökör iszik magában"). Nagy társaságban baráti beszélgetések, vagy egy romantikus randi? Minden eseményre tökéletes választás!

Egészségedre! :)

Lótusz

Boroshordók új szerepben: 25+1 tippért kattints IDE.

Ha van kedved, kövess a FACEBOOK-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6216332386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása